Bitcoin analyse: mooi rood is niet lelijk

Het is maandag en dat betekent dat er afgelopen nacht weer een week-candle is afgesloten. En de kleur is… je raadt het al; rood. Op de week-grafiek staan nu zes rode candles achter elkaar en de laatste keer dat we dat zagen was in augustus 2014.

Alleen al op basis hiervan zou je verwachten dat er zeer binnenkort een groene candle gevormd gaat worden. Daar is echter nog weinig van te merken. De prijs van bitcoin is vandaag zelfs nog iets gezakt.

  • De prijs van bitcoin ligt nu op 33.600 dollar
  • Het handelsvolume neemt al maandenlang af
  • Er heeft een uitbraak plaatsgevonden uit een flag-patroon, waardoor zich een bearish scenario aandient

Afnemend volume

Laten we eerst een blik werpen op de maand-grafiek met daarin twee lijnen: de rode lijn is de EMA-21 (Exponential Moving Average van de afgelopen 21 candles) en de blauwe lijn (Exponential Moving Average van de afgelopen 55 candles).

In het verleden is het vaak gebeurd dat de prijs, na sluiting onder de EMA-21, doorzakte richting de EMA-55 (zie blauwe lijn). Dan komen we op een niveau uit van rond de 25.000 dollar (23.800 euro).

Kenmerkend is ook het relatief lage handelsvolume (zie pijl). Dat is al aan het afnemen vanaf het moment dat de 65.000 dollar (54.000 euro) werd bereikt. Zelfs tijdens de all-time high van afgelopen november zette deze daling van het volume door.

Mocht de prijs van bitcoin in de buurt komen van de blauwe EMA-55, en het volume loopt weer op, dan zou dat zou dat voor mij een teken kunnen zijn dat de bodem in zicht is.

Cryptowinter

Op de weekgrafiek is de hierboven beschreven rij van zes afgesloten rode candles te zien. Door deze reeks van dalingen is de prijs aan de onderkant van het flag-patroon uitgebroken. Daarbij werd ook gelijk de ‘oude’ trendlijn doorboort. Dat is een lijn waaronder, voor mij, de cryptowinter begint. Ondertussen begint het al aardig te vriezen.

Het koersdoel van die uitbraak uit het flag-patroon ligt op een steeds minder absurdistische wordende 24.000 dollar (22.800 euro). Deze grens vormt samen met de hierboven beschreven 25.000 dollar (23.800 euro) een steeds aannemelijker koersdoel.

Terug bij af

Op de daggrafiek is te zien dat de prijs is aanbeland op hetzelfde punt als 24 januari. Toen veerde de prijs weer op en werd er maandenlang binnen de blauwe zone gehandeld. Tot eind april, toen ondergrens een paar keer werd getest om vervolgens richting zuid te gaan.

Aan de bovenkant zijn de opwaartse lijnen nu weerstandslijnen geworden. Een flip van bearish naar bullish zal plaatsvinden als de prijs weer in de blauwe zone terechtkomt. Aan de onderkant geven de horizontale rode lijnen steun.

Nieuwe kansen

Hoewel buiten de lentetemperaturen plaatsmaakt voor meer zomerse waarden, duikt de prijs van bitcoin de vrieskou in. Ik hou niet van kou, dus ik wacht even en kijk naar buiten totdat de eerste lenteverschijnselen weer in de grafieken zichtbaar zijn. De prijs mag dan een flink stuk gedaald zijn, met de waarde van bitcoin is niets veranderd. En er komen hele mooie instapmomenten aan.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.