Bitcoin analyse: negen (!) rode weken op rij

De marktleider is de afgelopen negen weken – achter elkaar – in het rood afgesloten. Maar de nieuwe week begint alsof de Bulls er genoeg van hebben; op het moment van schrijven staat de koers van bitcoin een dikke vier procent in de plus. Is het tij gekeerd? Laten we kijken naar de grafieken.

Middelvinger

In de grafiek waarin elke candle staat voor één week, is de laatste afgesloten candle zoals gezegd ook rood. Na negen rode candles zou je denken dat er een keer een einde aan de reeks komt. Maar ja, dat dachten we een aantal candles geleden ook al.

Als je naar de volume-staven kijkt dan zou je er met een beetje fantasie een lange middelvinger in kunnen herkennen. Het bericht is onderbewust achtergelaten door zowel de bulls als de bears, want het zegt dat de bears verder wilden zakken maar dat de bulls het niet toelieten. Gezien het lange stokje aan de onderkant is de prijs weer helemaal ‘teruggekomen’ rond de 31.300 dollar (30.000 euro). Maar dat is alweer drie weken geleden. Daarna is de prijs toch weer verder gezakt.

Wat levert de fibonacci retracement tool ons op? (Een populaire indicator die veel wordt gebruikt om weerstanden en support-niveaus inzichtelijk te krijgen.) Als beginpunt is de swing high in de week van 28 maart gebruikt en als als eindpunt de swing low in de week van 9 mei. De stijging van vandaag is precies gekomen tot aan de 23.6% fibonacci-lijn. Daar kan enige weerstand verwacht worden.

Oude trendlijn

Deze lijn zien we terug op de onderstaande grafiek waarin elke candle staat voor 4 uur. Precies op dat punt wordt deze lijn gekruist door een ‘trendlijn’ waar op vijf mei de prijs onder zakte. Zie blauwe cirkels. Dat is een tweede signaal dat op het huidige punt weerstand te verwachten is. 

Break/Fake

Als laatste zoomen we nog iets verder in. In de onderstaande grafiek staat elke candle voor één uur. Net zoals in de bovenstaande grafiek is in deze grafiek een descending triangle te herkennen; de bovenkant loop naar beneden en de onderkant is horizontaal. De kans op een uitbraak naar beneden is groter dan naar boven. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren. 

Wellicht is het een – verlate – reactie op de grote (Amerikaanse) beurzen die vrijdag een flinke groene rally ervoeren. Hoe dan ook, we moeten er rekening mee houden dat het een fake out is, in plaats van een break out. Ik kies voor de versie break out als de 23.6% fibonacci-lijn overtuigend doorbroken wordt, dat de prijs er even op terugkomt en vervolgens  weer omhoog gaat. Zie groene pijlen.

Onderin het plaatje is de RSI geplaatst. Het staat voor Relative Strength Index; een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100. Het gebied boven de 75 noemt men ‘overbought’. De RSI is over de 83 gekomen dus, je zou een pas op de plaats kunnen verwachten. Dat kan resulteren in het verloop dat is getekend met de rode pijlen.

Al met al een interessante ontwikkeling die we goed in de gaten moeten houden. 


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.