Bitcoin analyse: derde beste oktober ooit, stijging van 40%

Bitcoin begint november fantastisch, de cryptocurrency schiet met overtuiging door 62.000 dollar (53.000 euro). Is dit een voorbode voor meer vuurwerk? Wat kan je verwachten van deze maand?

Derde beste oktober ooit

Voordat we vooruit kijken, blikken we nog even terug. ‘Uptober’ is voorbij, dus het is tijd om de balans op te maken.

Je zou het bijna vergeten, maar bitcoin begon afgelopen maand met een koers van nauwelijks 37.800 euro. En op de nacht van Halloween stond de teller op ruim 53.000 euro. Een stijging van meer dan 40 procent!

Historische rendementen bitcoin, bron: ByBt

Dit is één van bitcoin’s beste oktobers ooit. Gemeten vanaf 2013 haalde bitcoin alleen in 2013 en 2017 een beter rendement. Gemiddeld stijgt de bitcoin koers met 22% in oktober.

En in november? Dan kan je ook mooie groene cijfers verwachten, als we uitgaan van data uit het verleden. Gemiddeld haalt bitcoin een toename van 66,18%. Als we de uitschieter van 2013 eruit halen komen we nog steeds op een groei van 11,4%.

Hoogste maandsluiting ooit

Op naar de grafieken! Bitcoin eindigde oktober met een koers van bijna 61.400 dollar, omgerekend ruim 53.000 euro. Dit is de beste maandsluiting ooit. Het vorige record werd in mei behaald, toen sloot bitcoin de maand af met een koers van 58.800 dollar. Of omgerekend ruim 50.000 euro.

Deze maandsluiting geeft vertrouwen dat de koers verder kan stijgen. De blauwe lijn rond 58.800 dollar is niet langer meer een weerstand, maar kan nu juist als steun dienen. Wat verwachten we van de komende dagen?

Ruim 65.000 dollar mogelijk

Je kijkt nu naar de vieruursgrafiek van bitcoin, vanaf halverwege oktober. De blauwe lijn stelt nog steeds de maandsluiting van mei voor. Je ziet dat de koers de lijn twee keer opzocht, om vervolgens weer omhoog te stuiteren. De weerstand lijkt nu een ondersteuning!

Dat niet alleen, bitcoin is ook uit een falling wedge gebroken. Dat zijn de twee groene lijnen die naar elkaar toe bewegen. Het koersdoel bij een uitbraak is zo groot als de ‘opening’ aan de linkerkant. In dit geval betekent dit dat bitcoin binnenkort 65.500 dollar kan bereiken, omgerekend 56.600 euro.

Het grotere plaatje

We maken het nog even iets ingewikkelder! We pakken de daggrafiek erbij, je kijkt nu naar de koers vanaf februari. Bitcoin beweegt al vanaf eind juli in een kanaal, tussen de twee zwarte trendlijnen. En binnen dat kanaal bestaat dus de falling wedge waar de koers uit is gebroken. Wat verwachten we van november?

Het eerste doel om in de gaten te houden is de grijze lijn op 65.500 dollar. Dit komt ongeveer overeen met de all-time high van bitcoin. Lukt het om deze prijs te doorbreken? Dan kunnen we ons richten op de bovenkant van het kanaal. In dat geval kan je een koers van meer dan 70.000 dollar (60.502 euro) verwachten deze maand.

Maar wat als het de andere kant op gaat? Het te verdedigen niveau is 58.800 dollar, de blauwe lijn op de grafiek. Kan bitcoin deze prijs niet vasthouden, dan richten we ons op 53.400 dollar, de rode lijn.

Links op de grafiek zie je dat deze prijs een belangrijke ondersteuning was. In september was het een weerstand, op de dag dat El Salvador bitcoin als betaalmiddel invoerde. Vervolgens was de rode lijn begin oktober juist een steun. Ook komt dit niveau overeen met de onderkant van het kanaal.

Of toch hoger?

Als alles de goede kant op gaat, kan je dus een prijs van meer dan 70.000 dollar (60.502 euro) verwachten.

Of gaan we toch hoger?

Volgens analist PlanB breekt bitcoin deze maand alle records, en naderen we de honderdduizend dollar. In euro’s uitgedrukt gaat het dan om 85.000 euro. Eerder vandaag hebben we hierover dit artikel geschreven. 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Beste Frank,

  Volgens mij lees ik in de tabel dat de maand oktober in 2020 27,7% is gestegen t.o.v. 23,09 in oktober 2021.
  Oftewel het is de 4 na beste oktober vanaf 2013;).

  Ter info.

  MVG,

  BitcoinHodler

  2 november 2021