Bitcoin analyse: volume neemt toe, tijd voor een ommekeer?

In de bitcoin analyse van afgelopen dinsdag keken we naar de mogelijkheden om eventueel een zijwaartse trend te vormen. Hierbij zou de weerstand en ondersteuning intact blijven, en zouden we tussen deze levels bewegen.

Tot nu toe is dit precies op deze manier gebeurt, en zien we nog geen significante veranderingen in de koers. Laten we vandaag allereerst een blik werpen op deze zijwaartse trend en daarna een belangrijke indicator onder de loep nemen. 

Zijwaartse trend

We beginnen met de 4-uurs grafiek. Zoals u in de afbeelding hieronder ziet, houden we de top van 2017 (groene box) nog steeds sterk als ondersteuning en zit de weerstand in de rode box. Deze weerstand zit daar omdat meerdere 4-uurs candles niet door dit prijsniveau heen kwamen. Ook de afgelopen dagen heeft bitcoin wel een poging gedaan om uit te breken, maar is dit helaas niet gelukt. 

BTC/USD 4H

Voor nu lijkt het erop dat we nog wel even tussen de ondersteuning en weerstand kunnen blijven bewegen voordat we echt een grote beweging zullen maken in een bepaalde richting. Maar stel je voor dat de markt toch in korte tijd een beslissing maakt; dan zullen we hoogstwaarschijnlijk bij een uitbraak naar boven eerst nog een kleine weerstand ondervinden op de rode horizontale lijn in de afbeelding. Deze ligt rond de 22.900 dollar (21.600 euro). 

Doen we echter het tegenovergestelde, en verliezen we de top van 2017 als ondersteuning, dan zullen we eerst de ondersteuning op 18.000 dollar (17.000 euro) testen voordat we naar veel lagere levels kunnen gaan kijken.  

Echter moeten we niet vergeten dat niet alleen de ondersteuningen en weerstanden van belang zijn bij een bepaalde trend. Vaak worden ook indicatoren gebruikt om meer informatie te geven over een bepaalde trend en eventueel een trendommekeer. Een belangrijke indicator hierbij is het volume. Het volume is eigenlijk een maatstaf die aangeeft hoeveel er gehandeld wordt in een bepaalde periode.

Volume

Ter illustratie zoomen we iets meer uit en pakken we de wekelijkse grafiek erbij met het volume wat daarbij hoort. 

Zoals u ziet in de grafiek was vorige week een hele rode week. Precies onder deze grote rode candle ziet u bij de oranje pijl een lange rode staaf. Dat is het volume in deze week. Dit volume was behoorlijk hoog vergeleken met de weken hiervoor.

Sinds april zien we eigenlijk een toename in de hoogte van het volume. Dit duidt erop dat er steeds meer verhandeld wordt, en dat men bereid is om op deze levels handelen. De toename in dit volume tot aan deze piek van vorige week kan er zelfs op duiden dat er een trendommekeer aanstaande is.

BTC/USD 1W

Waarom een trendommekeer? Kijk maar eens naar het volume bij de blauwe pijl. Dit was het volume in één van de weken in mei 2021. Het volume nam in de weken daarvoor toe en kwam tot een absoluut hoogtepunt in die ene week. Daarna zag je weken van een zijwaartse trend, wat resulteerde in de vorming van een opwaartse trend. 

Er zijn nog tal van voorbeelden te bedenken in de afgelopen jaren bij bitcoin waarin we precies hetzelfde patroon zagen. Een toename in het volume in een neerwaartse trend, waarbij het absolute hoogtepunt van het volume een bodem of verandering van de trend aangaf.

Uiteraard zijn er veel meer andere factoren die meespelen. De economische toestand waarin we momenteel verkeren is niet optimaal voor de markt om het klein uit te drukken. Dus natuurlijk kunnen we meer neerwaartse trend zien. Het volume geeft ons nu daarentegen een extra bevestiging over de zijwaartse trend, en zelfs informatie over een eventuele trendommekeer als historie enige indicator is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • We zien tot nu toe met een zeer objectieve blik dat deze grafieken en technische argumenten 0,0 waarde heeft. Koers gaat vooral zijn eigen weg en wilt omlaag, ongeacht hoe hoopgevend het plaatje is. Laten we dit niet serieus nemen

  23 juni 2022
  • 100% waar wat anoniem verklaard.

   24 juni 2022
 • Zo lang banken rente op blijven voeren zal alles dalen .Al deze analyses zijn non sence .We zagen in de corona periode dat in periode van QE de stijgingen sterk waren . Deze dip is een feest volume potten en op naar 2024

  23 juni 2022