Bitcoin analyse: opwaartse beweging niet ondersteund door volume

Terwijl de dollar iets afzwakt in sterkte, laat bitcoin meer groen zien op de grafiek. Op dit moment beweegt de koers nog steeds in de bearflag, maar tot nu toe lijkt de ondersteuningslijn voldoende ondersteuning te bieden. 

In deze analyse gaan we een blik werpen op de uitbraak uit een patroon op de grafiek en het volume dat hiermee gepaard ging. Daarnaast pakken we ook de sterkte van de dollar erbij en analyseren we of de DXY bitcoin ruimte kan geven om verder te stijgen. 

Symmetrische driehoek

We pakken dit keer de 1-uurs grafiek erbij. Al snel wordt duidelijk dat de koers de afgelopen dagen een symmetrische driehoek op de grafiek heeft gevormd. Meestal wanneer de koers van beneden komt en de driehoek vormt (zoals in dit geval), dan is de kans op een uitbraak naar beneden aanzienlijk hoog. 

Maar gisteren is bitcoin juist naar boven uitgebroken uit dit patroon. De koers liet al wel snel een aantal rode candles zien, maar dit leek een terugtest te zijn van de driehoek.  

Als bitcoin deze stijging vast kan blijven houden, dan is het eerstvolgende koersdoel de 22.600 dollar. Zoals ik al aangaf in de analyse van dinsdag, heeft dit level als aanzienlijke ondersteuning gefunctioneerd. Hoogstwaarschijnlijk zal bitcoin het dan ook moeilijk gaan hebben om dit level te doorbreken. Doorbreekt de koers wel dit level, dan is de volgende aanzienlijke weerstand te vinden op de oplopende weerstandslijn van de bearflag. 

BTC/USD 1H

Volume

Goed, dit klinkt positief, maar we kunnen wel degelijk kanttekeningen zetten bij deze kleine opwaartse beweging. Wanneer we het volume erbij pakken, dan zien we al snel dat deze beweging niet ondersteund wordt door veel volume. Nee, het volume neemt zelfs af naarmate de koers hoger beweegt. 

BTC/USD 4H

En dat is zeker geen positief teken. Wanneer er steeds minder investeerders bereid zijn om op deze levels bitcoin te kopen, dan zal de koers de opwaartse beweging niet lang vol kunnen houden. Daarom willen we dus zien dat een opwaartse beweging ondersteund wordt door oplopend volume. Op deze manier kun je de trend valideren. 

Ten slotte kijken we naar de sterkte van de dollar uitgedrukt in de DXY. 

Sterkte van de dollar

Wanneer we de grafiek erbij pakken, dan zien we dat er een dubbele top gevormd is. De koers is net niet hoger gekomen dan de top die gevormd is op 14 juli.

DXY 4H

Zoals ik vaker heb geschreven, is er een omgekeerde correlatie tussen de DXY en de bitcoin koers. Wanneer de dollar sterker wordt, dan zien we in de geschiedenis van bitcoin dat de koers in een zijwaartse of neerwaartse trend terecht komt. Zwakt de dollar echter af, dan is het tijd voor bitcoin om te bloeien. 

Het is dus van cruciaal belang dat de opwaartse beweging van de DXY gestopt wordt. En dit lijkt nu te gebeuren door deze dubbele top. Maakt de DXY echter een hoger hoogtepunt en zet het daarmee de opwaartse beweging voort, dan kan het zeker nog even gaan duren voordat bitcoin mooie hoogtes zal laten zien op de grafiek. 

Samengevat zien we dus dat de koers een uitbraak zag uit de driehoek. Dit is positief voor de koers. Echter zien we dat het volume afneemt naarmate bitcoin stijgt. Dit is geen positief signaal. De DXY geeft weer een enigszins positief signaal vanwege de dubbele top. 

Al met al lijkt bitcoin deze opwaartse beweging voort te kunnen zetten, mits het volume toeneemt. Blijft het volume echter afnemen, dan is dit een teken dat een trendommekeer om de hoek ligt. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.