Bitcoin analyse: patroon op de grafiek kan opwaartse beweging volledig teniet doen

De laatste dagen kleurt de Bitcoin grafiek mooi groen. Gisteren schoot de koers eindelijk, na meer dan een maand, ruim boven de 18.000 dollar. Dit is positief nieuws. Toch moeten we wel realistisch blijven: een gezonde opwaartse beweging kent ook momenten van daling waarbij ondersteuningen getest worden. 

Het patroon

Op dit moment test de koers een belangrijk prijsniveau als ondersteuning. Voor de voortzetting van de opwaartse trend is het belangrijk dat deze ondersteuning sterk zal blijken. In dat geval kan er namelijk een volgende opwaartse beweging gerealiseerd worden vanaf dit prijsniveau. 

Een patroon dat mogelijk verdere stijgingen in de weg kan zitten is een ‘rising wedge’. De afgelopen weken is er duidelijk een wedge te zien op de grafiek, en dit is geen positief teken. In de analyse van vandaag bespreken we dit patroon, en welke gevolgen dit kan hebben voor de Bitcoin koers.

De vorming van een rising wedge 

De zwarte lijnen in de grafiek hieronder maken deze wedge duidelijk zichtbaar. Kenmerkend zijn de hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten, waarbij de koersbewegingen steeds smaller worden tot het moment van uitbraak.

BTC/USDT 1D

Normaal gesproken heeft een patroon als dit een negatief koersdoel. Een flinke daling ligt in het vooruitzicht als dit patroon verder gevormd wordt en uitbreekt naar beneden.

Echter zie je op de grafiek hierboven nog een andere lijn: de groene lijn. Zoals ik in de inleiding aangaf, test de koers op dit moment dit prijsniveau als ondersteuning. Is dit succesvol, dan kan de opwaartse beweging intact blijven en kunnen levels als de 18.800 dollar in beeld komen. Dit is ook een scenario om rekening mee te houden. Toch moeten we het bearish patroon niet vergeten. 

Wat gebeurde er een aantal maanden geleden?

In de analyse van 28 augustus 2022 besprak ik een gelijksoortige rising wedge. Iedereen was blij dat de koers na veel rode candles eindelijk weer in een opwaartse beweging bewoog. Echter duurde dit niet lang. Het patroon speelde precies uit zoals verwacht, met als gevolg een grote daling. 

BTC/USD 1D

Hiermee wil ik zeggen dat patronen als deze vaker voorkomen en vaak ook op dezelfde manier uitbreken. Dat wil niet zeggen dat dit op dit moment precies op dezelfde manier hoeft te gebeuren, echter is de kans wel zeker aanwezig. 

Geeft de dollar ruimte aan Bitcoin door een daling?

Een grafiek die laat zien dat de Bitcoin koers mogelijk daalt, is de grafiek van de sterkte van de dollar (DXY). In de analyse van dinsdag schreef ik over deze grafiek, en dat de koers momenteel een gigantisch grote ondersteuning test.

DXY 1D

De stijging vandaag op de grafiek van de dollar laat ons weten dat het erop lijkt dat deze ondersteuning sterk genoeg is. Blijft de ondersteuning intact, dan gaat de dollar een rooskleurige tijd tegemoet. De omgekeerde correlatie tussen de dollar en Bitcoin zorgt ervoor dat dit mogelijk niet positief zal uitpakken voor Bitcoin. Groene candles voor de dollar zorgen namelijk vaak voor rode candles bij Bitcoin. Een hoogstwaarschijnlijk blijvend stijgende dollar geeft ons dus een extra bevestiging voor een eventuele uitbraak naar beneden uit de rising wedge op de grafiek van de grootste cryptomunt. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan het verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Mooie analyse Alexander!
  De groene lijn in de BTC/USDT 1D die je vermelde, is inmiddels doorbroken, en is nu resistance 🙂

  16 december 2022
 • Waarom daalt de koers weer voor de zoveelste keer

  16 december 2022
 • Even een gedachte experiment, je zet zes zakenlieden aan een tafel en een denker van een nieuw product. Ze gaan de waarde bepalen, hoe het werkt en tenslotte er over nadenken hoe ze daar wint mee kunnen maken. Na een half uur zijn ze er uit dat aan elkaar verkopen geen zin heeft want ze betalen elkaar en samen geeft dat geen winst. Dus met een goed verhaal gaan ze dat product verder verkopen. Dat is nu wat we alle dagen te lezen krijgen, aanmoedigingen om BTC steeds duurder aan te kopen. De grote jongens dat zijn de investeerders, aan de tafel. De prijs die ze bekomen is wat de kleine koper er voor geven wil. Een van hun beste verkoopargumenten is dat de BTC ooit heel duur verkocht kan worden. Uiteraard vertellen ze er niet bij dat zij die BTC aan die prijs terug gaan kopen. Neen! ze willen BTC zo duur mogelijk verkopen om er winst op te maken en goedkoop inkopen uiteraard. Natuurlijk als je over voorkennis beschikt of veel geluk hebt kan je daar ook geld mee verdienen. Wat we niet zo bewust zijn is dat die grote spelers ons altijd stapje voor zijn, zij weten waar ze mee bezig zijn, hoe hoog ze gaan aankopen of verkopen. De kleine spelers zijn daarbij door de bank genomen altijd de klos. Het verleden aanhalen, schaarste of en magische hand van een insider maken geen verschil. De voorspelbaarheidshorizon van BTC is maar dagen soms uren of hooguit paar weken.
  Dat er zoveel bedrijven in opspraak komen is niet zo verwonderlijk, kleine kopers overtuigen lukt steeds minder en daar is de bedrijfstak van afhankelijk. Grote investeerders verbranden hun vingers niet.
  Typisch is wat we de afgelopen weken zien, nu eens loopt de waarde vlak dan wordt ze plots meer of minder alsof iemand aan de knoppen draait en dat is ook zo, en dat zijn niet de kleine kopers of verkopers.

  16 december 2022