Prinsjesdag 2020 analyse: Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor Bitcoin?

Vandaag is het Prinsjesdag! Geen gouden koets dit jaar, maar wel een troonrede van de koning. En ook interessant: de minister van Financiën presenteert de miljoennennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor de economie en de begroting? En hebben stimulerende maatregelen indirect gevolgen voor bitcoin?

Weerstand wordt ondersteuning

Voordat we daarop ingaan, kijken we eerst naar de bitcoin koers van de afgelopen dagen. De prijs is namelijk uit de weerstand van 10.580 dollar (8.901 euro) gebroken, en dat is goed nieuws. Deze waarde vormde de afgelopen dagen namelijk een sterke weerstand. 

Dat zie je hieronder op de vier uurs-grafiek goed terug, de weerstand is de groene lijn. De twee rode pijlen geven aan dat het bitcoin sinds begin september niet is gelukt om boven deze prijs uit te komen. Nu de weerstand is doorbroken kan deze lijn net zoals in augustus een ondersteuning worden.

Bitcoin beweegt mee met aandelenmarkt

Een land als Nederland heeft weinig invloed op de grillen van de bitcoin koers, maar uit verschillende cijfers blijkt dat bitcoin zich wel iets aantrekt van de Amerikaanse markt.

Want hoewel we graag zeggen dat bitcoin zich niets aantrekt van alle andere markten, zien we vanaf 2020 een sterke samenhang met de aandelenmarkt. Volgens data van Coin Metrics is het 180-daags gemiddelde van het verband tussen bitcoin en de S&P 500 op het hoogste punt in acht jaar.

De S&P 500 is een aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Wat bitcoin nu gaat doen kan dus sterk afhankelijk zijn van wat de Amerikaanse aandelenmarkt doet. Of andersom. Wie zal het zeggen? 😉

Aandelenmarkt schuurt tegen top

Op de grafiek hieronder vergelijken we de koers van bitcoin (links) met die van de S&P 500 (rechts). Deze belangrijke aandelenindex loopt nu tegen een grote weerstand op, bij 3.394 punten. Dit komt overeen met het hoogste punt voorafgaand aan het begin van de coronacrisis in februari. 

Als het de S&P 500 niet lukt om boven deze zone uit te stijgen, dan kan de index met ruim 5 procent dalen naar 3.218 punten. Deze daling kan de koers van bitcoin naar beneden halen.

Maar laat de Federal Reserve dat ook gebeuren? De Amerikaanse centrale bank is al maanden bezig met het opkopen van bedrijfsobligaties om de economie te stimuleren. Dit doen zij met geld dat zij printen. En deze geldprinter draait op dit moment op volle toeren. Om het in perspectief te plaatsen, de Fed kocht meer obligaties in één week in april (625 miljard dollar) dan in acht maanden tijd in 2010-2011 (de tweede periode van Quantative easing).

Het opkopen van bedrijfsobligaties zorgt ervoor dat er nieuw geld de economie instroomt, en dit vloeit ook door naar de aandelenmarkt. Zolang de Federal Reserve geld blijft bijdrukken, kan dit een stimulerend effect hebben op de markt.

Daarnaast kregen Amerikanen steun van de overheid, in het begin van de crisis kregen inwoners cheques die konden oplopen tot 1.500 dollar. Dat kostte de Amerikaanse overheid enorm veel geld. Alleen al in de eerste elf maanden van dit jaar is het begrotingstekort opgelopen tot een schrikbarend bedrag van 3 biljoen dollar. Dat is een drie met 12 nullen!

In Nederland is het trouwens nog niet zo ver, volgens een eerste raming zou de staatsschuld op 491 miljard euro liggen. Dat lijkt veel, maar dat is nog steeds binnen de norm van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Veel andere Europese landen hebben die norm al snel losgelaten.

Bitcoin heeft baat bij een zwakkere dollar

Een ander gevolg van het eindeloos bijdrukken van geld is inflatie. Omdat er steeds meer dollars bij worden gedrukt zijn er meer dollars nodig om buitenlandse goederen te kopen. Ofwel, de Amerikaanse dollar wordt zwakker.

En dat is een mooi bruggetje naar bitcoin, want het lijkt erop dat bitcoin baat heeft bij een zwakkere dollar. De afgelopen maanden is er namelijk een sterk negatief verband tussen de sterkte van de dollar en de prijs van bitcoin. Wanneer de dollar zwakker wordt, stijgt de waarde van bitcoin juist.

Dat zie je op onderstaande grafiek beter terug. De blauwe lijn is de procentuele stijging van bitcoin sinds het begin van dit jaar. De rode lijn is de waarde van de Dollar Currency Index (DXY). Dit is de relatieve sterkte van de Amerikaanse dollar, afgewogen tegenover een mandje valuta zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen. De y-as van beide grafieken zijn anders, bitcoin stijgt procentueel harder (linker y-as) dan de DXY daalt (rechter y-as).

Dit verband zie je nog beter wanneer je de grafiek van de DXY omdraait. Beide grafieken lijken nu wel heel erg veel op elkaar, vooral in de periode tussen juli en september. Het is een aanname, maar het kan zijn dat investeerders bitcoin zien als een veilige haven wanneer de dollar zwakker wordt.

Een interessant bijgevolg van een zwakkere dollar (en een sterkere euro) is dat de koers van bitcoin in euro’s (rode lijn) minder hard stijgt dan in dollars (blauwe lijn). Op de grafiek hieronder zie je dat het verschil nu bijna tien procent is, vergeleken met begin 2020. 

Onze verwachting van bitcoin

Terug naar bitcoin, want wat kunnen we van de koers in de komende dagen verwachten? Dat zie je hieronder op de vier-uursgrafiek terug. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Blijft bitcoin stijgen? Dan kunnen we onze ogen uiteindelijk richten op 11.288 dollar (9.498 euro), de groene lijn op de grafiek.

Die waarde komt niet uit de lucht vallen. Volgens Whalemap hebben veel whales op deze prijs voor het laatst bitcoin gekocht. Het lijkt er dus op dat de grotere spelers op de markt zich ook richten op deze prijs.

Bearish

Maar kan bitcoin de oranje ondersteuning van 10.580 dollar (8.903 euro) niet vasthouden, dan wordt 10.213 dollar (8.593 euro) de eerste ondersteuning om in de gaten te houden. Zakt bitcoin ook daar onderdoor, dan biedt 10.000 dollar (8.414 euro) een sterke steun.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.