Bitcoin op tweesprong: 50.000 dollar of 30.000 dolllar

Bitcoin daalt vandaag met 4%, en daarmee staan we voor een lastig dilemma. Is dit een mooi moment om de dip te kopen? Of kunnen we binnenkort lagere prijzen verwachten? Snel naar de grafieken!

Onder gemiddelde

We beginnen deze analyse met de daggrafiek van de bitcoin koers. De groene lijn onder de daggrafiek is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen, of ook wel de 200-dagen moving average.

Deze lijn wordt vaak in de technische analyse gebruikt om de trend op lange termijn aan te duiden. Op dit moment beweegt de koers nét onder de lijn, en bitcoin begeeft zich daarmee op glad ijs. Willen we dit jaar een nieuwe top zien, dan is het belangrijk dat de koers snel terugkeert boven dit gemiddelde. 

Een daling richting de 200-dagen moving average in een stijgende trend komt namelijk niet vaak voor. Een situatie zoals in 2013 is het meest optimistische scenario. De koers duikt even onder de groene lijn, om vervolgens naar een veel hogere top te schieten. Maar in 2014 en 2018 zakte de prijs juist onder de lijn, en was dat juist het begin van een jarenlange bear market.

Terug naar 50.000 dollar?

Op de langere termijn ziet de bitcoin koers er misschien wat wankel uit, maar op korte termijn is een herstel mogelijk. Sterker nog, deze inverse head and shoulders kan de prijs terugbrengen naar 50.000 dollar (41.044 euro).

Een inverse head and shoulders is een koersformatie die lijkt op een kop en schouders. Maar dan ondersteboven:

 1. Eerst vormt zich een bodem. Dat is de eerste shoulder.
 2. Daarna komt een lagere bodem. Dat is de head.
 3. Ten slotte stijgt de koers naar een hogere bodem. De tweede shoulder.

De twee shoulders stuiten op een weerstandslijn waar de koers moeilijk doorheen komt. In deze formatie noemen we deze weerstandslijn ook wel een neckline. De neckline is de schuine blauwe lijn op de grafiek hierboven.

Breekt de koers boven de neckline uit? Dan is het koersdoel zo groot als de afstand tussen de neckline en de head. In dit geval kan de prijs dus naar 50.000 dollar (41.044 euro).

Wat kunnen we verwachten?

De komende dagen worden hoe dan ook spannend. Keert bitcoin snel terug naar 50.000 dollar, of zakt de koers terug naar een lagere bodem? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Breekt de bitcoin koers uit de dalende trendlijn van de inverse head and shoulders? Dan komt het koersdoel van 50.000 dollar (41.040 euro) in beeld.

Bearish
Op dit moment is 36.600 dollar (30.041 euro) een belangrijke ondersteuning, dat is de middelste blauwe lijn op de grafiek. Zakt bitcoin door dit steunpunt? Dan kan de koers helemaal terug naar 30.000 dollar (24.624 euro), de onderste blauwe lijn op de grafiek.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik geloof er helemaal niks van ben al veel te veel geld verloren!!! Het is 1 grote lucht bel!

  28 mei 2021
  • Och Hans.. Wat had je gedacht? Dat je binnen 2 weken miljonair zou zijn? Je moet ook altijd het volgende onthouden: je verliest geen geld zolang je niet verkoopt en je moet niet met geld gaan investeren wat je niet kunt missen..

   28 mei 2021
  • Dan doe je toch iets verkeerds Hans.

   28 mei 2021
  • Hans, hoe ben je geld verloren dan? Heb je met verlies verkocht of middels futures?

   28 mei 2021
  • Als het even tegenzit is het een luchtbel? Want die conclusie had je niet kunnen trekken toen de prijs omhoog ging. Best kans dat we helemaal terug gaan naar $25K. Het zegt verder voor de langere termijn.

   28 mei 2021
  • Arme Hans, was je nou maar miljonair. Het zit ook niet mee he

   28 mei 2021
  • Hans, één grote luchtbel is niet de juiste term…het is een soort pyramidespel waarin de rijken ontzettend veel geld hebben gestoken…..overal op YouTube zie je van die aansporende filmpjes om maar te kopen…..Dit doen ze, zodat ze zelf hun investering niet verliezen en nog meer winst kunnen maken….Maar ze weten één ding niet…de rijken investeren en de armen pikken de winst!
   Het is een spel voor hebzuchtige mensen…Eén dreigende tweet van één van de allerrijksten van deze wereld en men verkoopt alles….de hebberigheid….
   De analyses die je ziet met al die ‘technische termen’…. Naar mijn mening één grote bullshit of bearshit…..Het slaat allemaal nergens op en heeft totaal geen inhoud. Al met al is het iets wat niet blijft….

   29 mei 2021
 • Na 2.5 jaar heb ik nu ook mijn bedenkingen!

  28 mei 2021
 • Veel sterkte Hans(worst)!

  28 mei 2021
 • Dan ben je veel te laat ingestapt hans. het is namelijk de toekomst

  28 mei 2021
 • Beter je geld veilig op je bankrekening zetten dan. Daar verliest je geld minder snel z’n waarde.

  28 mei 2021
 • De laatste vrijdag van de maand is het altijd de vraag, voor welk bedrag de meeste opties verhandeld zijn. Dat geldt vooral voor alle laatste vrijdagen van de maand.
  De grote vraag is, wat de invloed van de nieuwe crypto’s zijn. Facebook, China, de EU die er aan komt en meer.
  Goed nieuws is dat BTC niet gedaald is naar de koers van december. Ik ben een typische HODl en de aan en verkoopkosten voor traden te hoog.

  28 mei 2021

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.