Analyse: Bitcoin begint week met stijging, wat kun je op korte termijn verwachten?

Afgelopen week was geen goede periode voor de bitcoin koers. Op maandag 22 februari begon de daling, en deze werd dinsdag door een enorme rode candle bevestigd. Deze neerwaartse trend werd de hele week gevolgd. Wat kunnen we deze week verwachten, komt er een eind aan de daling? De week begint in ieder geval goed. Tijd voor een blik op de grafieken.

Verschillende richtingen op weekniveau

Wanneer we op weekniveau kijken zien we hieronder dat er een richtingsverschil (divergentie) is tussen het prijsverloop en de Relative Strength Index (RSI), die door de sterke daling van vorige week is ontstaan. Deze divergentie is zichtbaar als je naar de twee blauwe strepen hieronder kijkt. De blauwe trendlijn boven op de koers stijgt, terwijl de blauwe trendlijn op de RSI juist afneemt.

Onderstaande grafiek is uitgedrukt in dollars en elke candle vertegenwoordigt één week.

Bron: Tradingview

Maar net als we denken dat er niets anders dan kommer en kwel is, begint deze week ineens met een opleving. Het is goed te zien dat de prijs begint met een stijging, maar de divergentie op week niveau moeten we wel in ons achterhoofd houden. Op weekniveau is er namelijk een dalende trend te zien.

Veel steun op dagniveau

Tijd om in te zoomen op dagniveau. Elke candle hieronder stelt één dag voor. Wat opvalt is een mogelijk dubbele ondersteuning rond 42.000 dollar. De eerste is op de EMA50 (Exponential Moving Average over 50 dagen), de groene curve in de grafiek. Dit is een voortschrijdend gemiddelde waarbij de recente data zwaarder weegt dan de oudere data. Zo heeft de prijs van 50 dagen geleden minder invloed dan de prijs van gisteren.

De tweede ondersteuning is van het prijsniveau zelf, deze wordt weergegeven door de blauwe lijn op 42.000 dollar (35.900 euro). Het was even spannend, maar het lijkt er vooralsnog op dat deze dubbele steun sterk genoeg is om als support te dienen.

Mocht de week-divergentie toch een te sterke invloed blijven houden, en mocht daardoor 42.000 USD geen stand houden, dan is er nog een ondersteuning op het prijsniveau van 39.150 dollar (32.500 euro). Daarnaast kun je hiervoor ook kijken naar de EMA100 (oranje lijn), die beweegt zich nu rond de 35.000 dollar (29.000 euro). Ook heeft de blauwe lijn op 30.350 USD (25.200 euro) ook lange tijd als support gediend.

Acht dagen geleden was bitcoin nog 58.350 dollar (48.143 euro) waard, de hoogste waarde ooit. Vergeleken daarmee lijkt de huidige bitcoin koers laag, maar vergeet niet dat we nu eigenlijk op hetzelfde niveau zitten als halverwege februari.

Bron: Tradingview

Gemiddelde van 200

We kunnen onze neuzen nog dichter op de koers plakken. Elke candle vertegenwoordigt in de grafiek hieronder 4 uur. Op het 4 uur-niveau zien we dat de ondersteuning van 47.450 dollar (39.400 euro) gebroken is. Een tiental kaarsen laten zien dat dit niveau een duidelijke weerstand is geworden. Na het wegzakken leek zelfs de EMA200 (rode lijn) even niet in staat om de daling te stuiten. De EMA200 wordt doorgaans gezien als de laatste strohalm en deze lijkt het 4 uur-niveau te nauwer nood te redden.

Als bitcoin door de rode lijn zakt, dan zijn er twee ondersteuningen op 40.800 en 37.800 dollar (33.900 en 31.400 euro). Deze twee niveaus hebben zich gevormd in januari en februari (niet zichtbaar op grafiek).

Bron: Tradingview

Steun wordt weerstand

Op het 1-uursniveau is de daling goed te zien. Niet zo gek, want de meest recente koersactie komt hier het beste tot uiting. Het is duidelijk te zien dat er geen steun was op de EMA200 en heel snel verviel ook de steun op 51.500 USD (42.800 euro). Bitcoin zakte door beide niveau’s. Het niveau van 48.400 dollar (40.200 euro) veranderde snel van een support naar een weerstand. Maar de koers kan niet blijven zakken, en gisteravond stuiterde bitcoin op 43.000 dollar (35.700 euro). Als bitcoin de weg omhoog weer wil vinden, is het belangrijk om de weer boven de rode lijn te handelen.

Bron: Tradingview

Wat verwachten we van bitcoin?

Nu we de grafieken bekeken hebben, is het tijd voor onze verwachtingen. Wij hebben geen glazen bol, dus daarom schetsen wij twee scenario’s: Bullish (positief) en Bearish (negatief).

Bullish

Wat zullen de komende dagen brengen? Tot de bullish mogelijkheden behoort dat wanneer bitcoin door het prijsniveau 49.700 dollar (41.200 euro) breekt de weg naar 58.000 dollar weer open ligt. Dat wordt weergegeven door de groene pijlen in de grafiek hierboven.

Bearish

Het negatieve scenario waar we toch ook rekening mee moeten houden is dat de weerstand van 49.700 dollar te sterk blijkt, in dat geval kan bitcoin dalen naar 42.000 dollar (34.900 euro), dit is de volgende supportzone. En als zelfs laatstgenoemde support het laat afweten, dan is 39.150 dollar (32.500 euro) een belangrijke zone om in de gaten te houden.


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.