Bitcoin analyse: tijd voor een significante stijging?

De Bitcoin koers steeg de afgelopen dagen enkele procenten, maar toch is er nog geen reden om heel enthousiast te worden. De grootste cryptomunt wordt verhandeld voor slechts 16.500 dollar: een koers waar een jaar geleden niemand rekening mee hield. Op 24 november 2021 was een Bitcoin namelijk 57.000 dollar waard, en had iedereen de 100.000 dollar als koersdoel in gedachten. Helaas is dat fictie gebleken, en zette de koers een neerwaartse trend in.

In de analyse van vandaag bespreek ik een worst-case scenario. Dit is een scenario waarvan ik denk dat dit echt alleen in het slechtste geval zal uitspelen. Een vergelijking tussen de dotcom bubbel en de huidige totale cryptomarkt staat hierbij centraal.

Wat is de dotcom bubbel?

De dotcom bubbel was een periode van bloei bij internetbedrijven vanaf 1997 tot voorjaar 2000. Tijdens deze bloei stegen de aandelen van internetbedrijven gigantisch snel. Op het hoogste punt in het jaar 2000 zien we dat de NASDAQ (aandelenindex van Amerikaanse technische bedrijven) een marktwaarde had van 3 biljoen dollar. Niet veel later stortten de koersen in en knapte de zeepbel. 

De vergelijking

Vorig jaar november vormde de cryptomarkt precies een top op de 3 biljoen dollar marktwaarde. Sinds dat moment zitten we in een grootschalige neerwaartse trend waarbij de cryptomarkt al 73% gekrompen is. 

De eerste overeenkomst tussen de dotcom bubbel en de cryptomarkt is dus de marktwaarde. Precies op de 3 biljoen dollar werd in beide gevallen een top gevormd, en sinds dat moment is een neerwaartse trend een feit. Om verdere overeenkomsten in kaart te brengen, hebben we de afbeelding hieronder erbij gepakt. 

NASDAQ 1W en CRYPTOCAP 1W

In de bovenste grafiek zien we de dotcom bubbel en in de tweede afbeelding de huidige cryptomarkt. Zoals je ziet kende de neerwaartse trend tijdens de dotcom bubbel niet alleen rode cijfers. De eerste opwaartse beweging, tijdens de grootschalige neerwaartse trend, was 40%. Begin dit jaar zagen precies deze 40% stijging in de cryptomarkt. Een lager dieptepunt volgde, met daarna een tweede stijging van 53 procent in grootte. Ook dit hebben we precies op deze manier zien gebeuren in de totale marktwaarde van de cryptomarkt. 

Hoe nu verder?

In de vorige analyse over deze vergelijking besprak ik dat een lager dieptepunt na deze 53% stijging heel waarschijnlijk is, omdat we dit ook precies op deze manier zagen bij de dotcom bubbel. Twee weken geleden zagen we eindelijk dit lager dieptepunt. De vraag is nu of vanaf hier de 59% stijging plaats zal vinden, of dat de koers toch eerst iets lager beweegt, om vervolgens vanaf daar deze opwaartse beweging te laten zien. 

De tijd zal het leren. In elk geval weten we zeker dat als de cryptomarkt de dotcom bubbel blijft volgen, de bodem nog niet gevormd is. Na de 59% daling kwam er eerst nog een laatste lager dieptepunt voordat de daadwerkelijke bodem gevormd was. 

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Aangezien Bitcoin de grootste cryptomunt is, heeft deze ook het grootste aandeel in de marktkapitalisatie van de cryptomarkt. Laten we ervan uitgaan dat de cryptomarkt precies de dotcom bubbel blijft volgen. Voor Bitcoin zou dit betekenen dat we ongeveer 10% lager zouden moeten bewegen. Een belangrijk level hierbij is de 13.800 dollar, wat zeker als goede ondersteuning zal functioneren.

BTC/USD 1W

Een behoorlijke opwaartse beweging zal hierop volgen tot aan de 20.000 dollar. En ten slotte zien we de rode candles weer tevoorschijn komen voor een lager dieptepunt rond de 10.500 dollar. 

Het is goed om te herhalen dat dit mijn worst case scenario is. Heel veel slechter dan dit kan het niet worden in mijn optiek. Dit betekent dus ook dat het heel goed mogelijk is dat een scenario als dit niet op deze manier zal uitspelen. Maar stel de cryptomarkt blijft de dotcom bubbel herhalen, dan is dit ongeveer hoe het eruit zal zien …


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.