Bitcoin analyse: pitstop op weg naar de top

Bitcoin raast als Max Verstappen naar nieuwe records, maar zelfs Max moet soms een pitstop houden. Dat geldt ook voor bitcoin, het lijkt erop dat de crypto even op adem moet komen. Wat kan je verwachten?

Kleine adempauze

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van de bitcoin koers vanaf maart. Al sinds juli bevindt bitcoin zich in een sterke stijgende trend, tussen de twee zwarte lijnen. Dat noem je ook wel een kanaal.

Vanaf halverwege oktober tot aan begin deze week bewoog de koers vooral in het oranje vlak. Geen gek niveau om even adem te halen, dit is namelijk rond de oude all-time high van april. In de nacht van maandag op dinsdag lukte het dan eindelijk om uit te breken.

Maar waar gaat bitcoin nu naartoe? De Relative Strength Index (RSI) laat zien dat de koers mogelijk opnieuw een adempauze kan nemen. Bitcoin kan dan richting de middellijn van het kanaal gaan. De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers meet, het is de paarse balk met paarse lijn onder de koersgrafiek hierboven.

Beweegt de lijn boven de paarse balk? Dan is bitcoin overbought: de koers is dan te hard gestegen in korte tijd, en een correctie ligt op de loer. Na de top van woensdag 20 oktober was de koers bijvoorbeeld overbought, snel daarna zakte bitcoin terug naar de oranje balk.

Maar we zien nog iets op de grafiek en de RSI, en dat is divergentie. De bitcoin koers laat een hogere top zien, terwijl de RSI juist daalt. In andere woorden: de koers stijgt, maar het momentum neemt af. De prijs kan dus opnieuw wat gaan zakken de komende dagen.

Waar kan je dan aan denken? De oranje balk komt nu samen met de middellijn van de grafiek, rond 62.000 dollar (omgerekend 53.600 euro). Zakt bitcoin, dan is dat dus een mooie prijs om in de gaten te houden.

Als bitcoin daar steun vindt, dan kan de koers vanaf daar omhoog stuiteren om de bovenkant van het kanaal op te zoeken. Die ligt nu rond 80.000 dollar, of ook wel 69.150 euro.

Ook funding speelt mee

Een andere indicator die wijst op een kleine tussenstop is de funding rate van bitcoin futures contracten. Dit vereist wat uitleg, die lees je onder de grafiek.

Met bitcoin futures speculeer je op het koersverloop van bitcoin. Open je een longpositie, dan hoop je dat de koers gaat stijgen. Andersom speculeer je op een daling bij het openen van een shortpositie. Vaak hebben bitcoin futures-contracten een vastgestelde eindtijd. Maar er zijn ook contracten zonder eindtijd. Daarbij betaal of ontvang je periodiek een premie, dit is de funding rate (rente).

Zijn er relatief veel longcontracten? Dan moeten de longposites rente betalen aan de shortposities. De funding rate is dan positief. Op de onderste grafiek zie je dat aan de balkjes boven de 0-lijn. Nu komt het belangrijkst: is er sprake van positieve funding rate, dan is dat vaak een indicator van een lokale top. Dat zie je aan de rode lijnen op de grafiek.

Is er nu ook sprake van een top? Dan kan de koers terug naar de oranje balk, om vanaf daar omhoog te stuiteren.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.