Bitcoin analyse: vissen naar een hogere prijs

Deze analyse is geschreven door Maurice de Graaf.

Ik ben een grote dierenvriend. De enige dieren die ik wel eens om zeep wil brengen zijn muggen, daarnaast zijn spinnen mijn grootste vriend want die eten muggen. Dat terzijde, waarom ik erover begin is omdat ik gisteren tijdens het bekijken van de bitcoin-chart een vis-momentje beleefde. Vroeger was ik namelijk een iets minder grote dierenvriend en zo nu en dan pakte ik m’n hengel en wierp ik een haakje met brood of wormen in de sloot. Het mooiste moment vond ik als het dobbertje ineens op en neer ging, eerst zachtjes, dan ietsje harder. Ik hoopte op het moment dat de dobber compleet onder water zou verdwijnen; hét moment om de haak, hopelijk met vis, uit het water te trekken.

De machtige walvis

Zo’n zelfde moment ervoer ik gisteren ook. Ik was aan het bekijken hoe groot de kans was dat de prijs de piek van 7 september zou gaan halen. Dat zou op de week-chart immers een hogere piek betekenen en dat is voor velen een bullish signaal. Ineens begint dat groene balkje te versnellen. Het gaat omhoog, het twijfelt, schiet een stukje verder en toen… als een raket de lucht in. Dit is geen visje, dacht ik dit is een walvis; een whale. Zie hieronder de grafiek in dollars van gisteren, waarbij elke candle voor één uur staat.

Dit soort bewegingen worden veroorzaakt door wat we ook wel ‘whales’ noemen. Whales zijn grote spelers in de crypto markten. Ze kunnen goed zijn voor honderden miljoenen dollars, zo niet miljarden. Volgens Ki Young Ju (analist/CEO van Cryptoquant) werd voor 1,6 miljard dollar aan bitcoin gekocht via de normale bitcoin spotmarkt.

Dus de walvis kwam er aan en alle visjes moesten wijken, hetgeen ze geduldig deden. De prijs schoot even door richting 55.500 dollar: een nieuwe, hogere top is geplaatst. Daarna kwamen de visjes weer terug en die bleven in het spoor van de walvis foerageren. De prijs ging soms wat omhoog en soms wat naar beneden: een zijwaarts patroon. Kunnen we daar iets uit aflezen? Welk aas moeten we nu gaan gebruiken om nog iets te vangen? Wel, laten we het aan Bart vragen.

Of toch een Bart?

Het Bart-patroon dat zich nu lijkt af te tekenen wordt gestart door een flinke stijging. Er ontstaat vervolgens een consolidatieperiode met geringe koerswijzigingen: daar zijn we nu. Laat je niet misleiden door de leuke naam want inderdaad, dit patroon is vernoemd naar Bart Simpson vanwege de vorm van zijn hoofd en zijn kapsel, er zijn wel degelijk keiharde emoties bij betrokken. En als whales de prijs kunnen opdrijven, dan kunnen whales de prijs ook laten zakken. Als we het hoofd van Bart bekijken dan zie je wat er zou kunnen gebeuren. De kans dat de prijs deze vorm volgt, dus naar beneden gaat en weer belandt op de plaats waar het patroon is gestart, is groter dan de kans dat het vanaf nu omhoog gaat.

Aan de andere kant, we zijn een aantal levels naar boven opgeschoven en ook zijn er een aantal belangrijke weerstanden gesneuveld. De bears zijn hun wonden aan het likken en wellicht laten ze de bulls even met rust. Mijn aas hangt ondertussen op het niveau van 57.500 dollar. Een heel interessante plek waar waar veel lijnen samenkomen en waar in het verleden veel actie is geweest. Ik heb niet genoeg aas om een walvis te lokken dus wacht ik geduldig en kijk ik naar de groene balkjes op de chart net zoals dat ik vroeger keek naar de dobber in het water.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.