Bitcoin analyse: wordt 2023 een groen jaar?

Het jaar is bijna voorbij, wat betekent dat er een nieuwe jaarlijkse candle aankomt! Hoe ziet de grafiek van Bitcoin er nu uit, en wat kunnen we de komende weken (en het komende jaar verwachten)?

Komende weken kunnen we dalen

In de onderstaande afbeelding zien we de wekelijkse grafiek van Bitcoin. Hier staat elke candle voor 7 dagen. Deze grafiek gebruiken we om de belangrijkste steunpunten en weerstanden te vinden, en we zien er op dit moment drie. Deze zijn weergeven als blauwe zones.

Op dit moment is de koers afgewezen bij de middelste blauwe zone. Het is daarom mogelijk om terug naar 12.000 dollar te gaan (onderste blauwe zone). Er zijn namelijk geen grote ondersteuningen tot dit punt. Het is daarom mogelijk dat de koers de komende weken verder omlaag zal zakken. 

Dit scenario hebben we al vaker besproken in andere analyses, en omdat het einde van het jaar bijna in zicht is, kunnen we ook een zeldzame analyse maken van de jaarlijkse grafiek (elke candle staat gelijk aan 12 maanden). De koers kan de komende weken omlaag gaan, maar wordt 2023 een rood jaar?

Jaarlijkse grafiek van Bitcoin

In deze grafiek zien we de Bitcoin koers vanaf het jaar 2011. Op dat moment was de prijs voor 1 BTC nog minder dan 10 euro. Maar nu, bijna 12 jaar verder, zit de koers zo’n 16.400 euro hoger. 

Als we kijken naar de onderstaande grafiek kunnen we zien dat er nauwelijks rode jaarlijkse candles zijn gemaakt in de geschiedenis van Bitcoin. De koers van Bitcoin leverde dit jaar bijna tweederde van zijn prijs in, vergelijkbaar met de jaren 2014 (-56%) en 2018 (-73%). 

En nu wordt het interessant: de jaren na deze grote dompers zien we een trend. Het is namelijk nog nooit voorgekomen in deze grafiek dat de koers 2 rode jaarlijkse candles op rij maakte. Na 2014 en na 2018 steeg de koers 3 jaar op rij. Bitcoin investeerders hopen natuurlijk dat deze trend in 2023 zal doorzetten. Maar zo onvoorspelbaar als Bitcoin is, kunnen we het niet zeker weten.

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Voor de Bitcoin is er niet een horizon waar we rekening mee kunnen houden, het zijn er erg veel. Waar het om gaat is het gewicht dat aan die waarde wordt toegekend. Bij elke analyse tel je die waarden volgens het gewicht samen.
  Vijf jaar geleden waren de spelregels helemaal anders, het heeft dus weinig zin daar naar te verwijzen, het is niet voor herhaling vatbaar. Hoe dichter we naar het heden komen hoe groter het gewicht dat we aan een waarde toekennen. Iedere analist maakt hierbij zijn inschatting. Er is en trend, en die loopt al maanden en die is negatief.
  Wat wel meeweegt in de waarde is de horizon van de laatste weken en zelfs dagen.
  Er is vandaag dus een waarde, en is die terecht koopwaardig. Nog beter bij welke waarde kan je kopen en bij welke verkopen.
  Voor een aantal handelaren is dat de waarde van vandaag. De huidige koper verwacht hoger te verkopen, de verkoper hoopt lager terug in te kopen. Aan beide kanten van die waarde bepaling heb je dus twee verwachtingen die elkaar overlappen.
  Er is een lage waarde waarbij je vrij zeker bent dat je hoger kan verkopen en een hoge waarde waarbij je beter kan verkopen omdat de kans steeds groter wordt dat de waarde zal dalen.
  Het hoe en wat wordt bepaald door de horizon en die is maar enkele dagen of weken geldig.
  Het trekken van lijnen heeft daarom weinig betekenis. Bij het trekken van lijnen gaat men uit van een lineaire benadering, alles heeft hetzelfde gewicht bij de analyse. De waarde van enkele maanden geleden is echter voltooid verleden tijd, laat staan enkele jaren geleden.
  Er spelen andere zaken, en die kan je opmerken! Hoe diep willen investeerders gaan voor ze gaan inkopen, en dat zal wel verschillen van investeerder tot investeerder, en na hoeveel waarde toename verkopen ze weer. Die marge is op dit ogenblik vrij klein, en er wordt zo te zien ook niet groots ingekocht.
  Gezien de nog steeds dalende waarde is dat niet verwonderlijk, je zou goed gek zijn. Er wordt dus niet ver terug gekeken en zeker niet naar iets dat men graag ziet gebeuren. Ook andere zaken zoals schaarste en halving speelt geen rol.
  Het verband met waarde was een snel groeiende vraag, en die is er niet meer.
  Volgens de halving krijg je nu acht keer minder BTC maar de prijs is pakweg 1000x meer. Met kunst en vliegwerk kan je daar een verband leggen, terwijl het de vraag was en niet het aanbod.
  Dus blijft de vraag, wat met de motivatie van de kopers en al het overige is inbeelding, en die gretigheid om te kopen ken ik niet.

  31 december 2022