Technische analyse: Bitcoin zakt 7 procent op één dag, wat nu?

De koers van bitcoin is in een dag met zeven procent gedaald. Daar zijn verschillende fundamentele redenen voor, zoals het verkopen van bitcoin door miners. Of bijvoorbeeld het verband tussen bitcoin en de aandelenmarkt. Maar in dit artikel kijken we puur naar de grafieken. De koers beweegt namelijk al twee maanden zijwaarts. Komt daar nu een einde aan?

Bitcoin beweegt nog steeds zijwaarts

Om daar een kort antwoord op te geven: nee. De koers van bitcoin beweegt nog steeds in een ruime marge, tussen 8.700 dollar (7.745 euro) en 10.000 dollar (8.903 euro). Deze zones geven we op de grafiek hieronder aan met de gekleurde balken. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin, uitgedrukt in dollars.

Hoewel de koers tussen deze marge flink beweegt, ontbreekt het bitcoin dus aan een duidelijke trend. Een uitbraak boven 10.000 dollar of onder 8.700 dollar zal meer duidelijkheid geven over de richting van de koers op langere termijn. Maar vooralsnog beweegt bitcoin zich dus nog altijd in dezelfde zone.

Koers uit driehoek gebroken

Gisteren schreven we dat de prijs nog steeds in een oplopende driehoek bewoog. Daar lijkt de koers nu definitief uit zijn te gebroken. Het koersdoel bij een negatieve uitbraak is rond de 8.000 dollar (7.122 euro). Je kijkt hieronder nog steeds naar de daggrafiek, maar dan ingezoomd.

Hammer geeft mogelijke bodem aan

Kijken we naar dezelfde daggrafiek, dan zien we dat bitcoin mogelijk een bodem heeft bereikt. De laatste candle vormt namelijk een hammer, dat is een formatie die meestal het einde aangeeft van een dalende trend.

Dat vergt nog wel wat uitleg. Een candle bestaat uit twee onderdelen, de body en de wick. De body is het gekleurde vlak, deze geeft de open- en de slotkoers van een periode weer. De strepen geven de uiterste waarden aan, de hoogste en de laagste koers van de periode.

Een hammer krijg je als de body zich aan de bovenkant bevindt, met een lange wick eronder. Eigenlijk betekent dat dus het volgende:

  1. De koers is vandaag flink gezakt, tot aan de onderkant van de wick.
  2. Maar daarna stijgt de koers hard, bijna tot aan de openkoers van de dag.

Een hammer kan daarmee een signaal zijn voor het einde van een dalende trend, en de omslag naar een stijgende trend.

Relative Strenght Indicator zegt niet heel veel

Maar de Relative Strenght Indicator geeft aan dat de koers zich nog steeds in een dalende trend bevindt. De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100 die het momentum van de koers weergeeft. Is de koers gestegen ten opzichte van de dag ervoor? Dan stijgt het cijfer. Andersom daalt de indicator. De werkelijke berekening is iets ingewikkelder, maar dit is in ieder geval de essentie. De RSI weerspiegelt dus de koers van bitcoin, maar dan met een indexcijfer.

Hoe hoger het cijfer, hoe positiever het momentum. Als de indicator in de buurt van de paarse band komt, dan kan het sentiment omslaan. Aan de bovenkant is de koers overbought, de koers is dan in korte periode te hard gestegen en zal binnenkort dalen. Dit was op 7 mei bijvoorbeeld het geval. Je ziet dat de RSI tot boven aan de balk komt. De koers stijgt te hard, en daarom volgt er een daling. 

Op dit moment bevindt de RSI zich in een dalende trend, het momentum wordt negatiever. De koers heeft nog steeds wat ruimte om te zakken, want de RSI is nu 45. De onderkant van de paarse balk is daarmee nog relatief ver weg. f10Het kan dus zijn dat de koers nog meer daalt.

Wat gaat de koers de komende weken doen?

Zoals je aan het begin van de analyse las zijn de niveaus van 10.000 dollar en 8.700 dollar belangrijk om in de gaten te houden. Maar wat zijn daarbuiten de zones? Dat zie je op de grafiek hieronder.

Bullish
Lukt het bitcoin eindelijk om 10.000 dollar (8.905 euro)  en 10.500 dollar (9.352 euro) te doorbreken, dan is 11.000 dollar de volgende weerstand. Dat is de bovenste groene balk op de grafiek. Dit is in de zomer van 2019 ook een belangrijke weerstand gebleken.

Bearish
Maar zakt bitcoin door 8.700 dollar (7.745 euro)? Dan is 7.700 dollar (6.857 euro) de ondersteuning om in de gaten te houden. Dit was in oktober vorig jaar een belangrijk steunpunt, en in november en december juist een sterke weerstand.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.