Technische analyse: Correctie Bitcoin valt (nog) mee

Het is niet de beste week voor bitcoin, maar is er reden om te mogen zeuren? Eigenlijk niet, het valt (nog) mee.

Als we kijken naar de vorige correctie van 3 weken geleden, dan zien we in de grafiek hieronder dat deze 26% bedroeg, zie de linker oranje pijl. De correctie waar we nu doorheen gaan is tot nu toe ‘maar’ 14%, zie de rechter oranje pijl. Als we deze correctie doortrekken naar 26% dan zouden we landen op 45.000 dollar (37.782 euro).

Bron: TradingView

We zeggen niet dat er niets aan de hand is, maar met alle berichtgeving over het record aantal liquidaties lijkt het vooralsnog mee te vallen. Maar is het voorbij of moet het ergste nog komen? Laten we even kijken wat de komende dagen kan brengen.

Perfecte steun gevonden

In de dag-grafiek hieronder, met de prijs in dollars en per dag een kaars, zien we dat de EMA21 gisteren perfecte support verleende, aangegeven met de groene lijn. De EMA21 (exponential moving average over de laatste 21 kaarsen) is een gemiddelde waarbij de recente dagen zwaarder tellen dan oudere dagen, dit maakt deze indicator nauwkeuriger.

Bron: TradingView

Deze steun geeft aan dat de daling niet sterk genoeg is om nu al door te zetten. Tegelijkertijd valt op dat het prijsniveau van 57.200 dollar (48.025 euro) weerstand geeft en deze weerstand zorgt ervoor dat bitcoin niet direct terugklimt naar zijn meest recente piek. Om nog een beter beeld te krijgen zoomen we hieronder in. En daar begint iets op te vallen.

Gevangen in een kanaal

Op de 4-uurs grafiek hieronder begint zich een patroon af te tekenen: Bitcoin lijkt voor nu gevangen tussen twee prijsniveaus: 54.200 en 57.200 dollar (respectievelijk 45.506 en 48.025 euro). Alle keren dat beide levels ook effect hadden zijn aangegeven met 5 oranje ellipsen.

Bron: TradingView

Al er geen duidelijke richting gekozen kan worden, dan kan dit nog dagen duren. Bitcoin zal heen en weer kunnen stuiteren totdat de ondergrens of de bovengrens het begeeft. De RSI zal boven de 50 uit moeten klimmen voordat we weer kans maken om de bovengrens te doorbreken. De RSI is de Relative Strength Index, weergegeven in de paarse grafiek. Deze geeft met een getal tussen 0 en 100 aan hoe sterk de markt is. De waarde ligt nu net onder de 50. We graven nog even dieper om te onderzoeken wat er zich op nog kortere termijn afspeelt.

Onderlinge positie EMA

Op de 1-uurs grafiek pakken we de EMAs er even bij. Want deze geven soms niet alleen een dynamische steun of weerstand voor de prijs, maar hun onderlinge positie geeft ook aan hoe sterk de markt nu is. Door de recente stijging is de EMA50 (groene lijn) onder de EMA100 (oranje lijn) gezakt. Wat betekent dat? Het gemiddelde van de laatste 50 kaarsen ligt lager dan het gemiddelde van de laatste 100 kaarsen.

Bron: TradingView

Dat we dalen wisten we al, maar nu zien we dat op het 1-uursniveau de daling best sterk is. Als de EMA50 ook nog onder de EMA200 (rode lijn) duikt gaat het de verkeerde kant op. Ok, dit is op de 1-uursgrafiek. Als dit aanhoudt gaat dit ook gebeuren op de 4-uursgrafiek en dan daarna op de dag-grafiek. De richting is dus wel al ingezet, maar het duurt nog even voordat we dit op dag-niveau zien. We weten nu in ieder geval wat we in de gaten moeten houden!

Wat kunnen we verwachten van bitcoin?

Kan bitcoin de komende dagen uit het kanaal breken? En zo ja, welke kant op? We geven de twee mogelijke scenario’s hieronder voor je aan. Een Bullish (positief) en een Bearish (negatief):

Bron: Tradingview

Bullish

Mocht bitcoin zich herpakken en zijn kracht weer vinden dan moet het door 57.200 dollar (48.025 euro) breken om zijn weg te hervatten richting 61.800 dollar (51.887 euro) en de bull-trend gewoon door te zetten.

Bearish

In het geval dat bitcoin toch door 54.200 dollar (45.506 euro) zakt zal hij makkelijk door kunnen vallen naar 52.000 dollar (43.659 euro). Als dit niet houdt krijgen we misschien toch nog de correctie van 26%.


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties