Angst op de Bitcoin markt? Dit is hoe jij daarvan profiteert

Ruik je dat? Er heerst angst op de markt. Sinds de dag dat bitcoin werd ingevoerd als betaalmiddel in El Salvador, daalde de crypto al met ruim 13.000 euro. Je kan je laten leiden door angst, maar je kan er ook je voordeel uit halen. De Fear & Greed Index kan je daarbij helpen.

Angst is een goede raadgever

Heb je zelf wat bitcoin of andere crypto’s en volg je elke dag de koers? Dan komt daar altijd emotie bij kijken. Je voelt je geweldig als je portfolio je elke dag groene cijfers laat zien. En als het misgaat, dan ben je bang om meer te verliezen.

De Fear & Greed Index is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het sentiment meet op de cryptomarkt, zodat jij daar handig gebruik van kan maken. Want zoals bekend investeerder Warren Buffet ooit zei: ‘Buy when others are fearful, and sell when others are greedy.’

Bron: Fear & Greed Index van alternative.me

Het indexcijfer komt niet uit de lucht vallen, maar is een gewogen gemiddelde van allerlei factoren. Denk aan de koersbeweeglijkheid (volatiliteit), het handelsvolume, sentiment op social media en zoektrends op Google.

Als de koersen stijgen en iedereen angstig is, dan voelt het tegennatuurlijk om tegen de meute in te gaan en toch bitcoin te kopen. Maar juist wanneer de kapper om de hoek of je vrienden niet meer over bitcoin praten, is dat historisch gezien een mooie kans. Dit zijn de momenten dat jij laag kan instappen.

Laagste niveau sinds 26 juli

Vandaag staat het indexcijfer op 21, de laagst gemeten waarde sinds maandag 26 juli. Bitcoin was op dat moment 30.000 euro, en op weg naar 44.000 euro in september. Nu staat bitcoin op het laagste punt sinds anderhalve maand, afgelopen nacht is de prijs alweer met 2.000 euro gestegen.

Maar het indexcijfer kan nog steeds lager. Toen corona een pandemie werd, kreeg de hele financiële markt een klap. De schrik zat er ook goed in op de cryptomarkt. Koersen halveerden en de Fear & Greed Index stond op 9. Op het moment dat de meute verkocht, was dat een mooi moment om in te kopen.

Andersom moet je juist uitkijken voor een te hoog indexcijfer. Op 6 september, één dag voordat de bitcoinwet in El Salvador in ging en de koers daalde, stond het cijfer op 79. Dat staat voor een euforische markt. Misschien juist wel té euforisch. De prijs zakte op 7 september met ruim 18%.

Kijk naar het sentiment

Naast het bekijken van de bitcoin koers, kan het dus ook handig zijn om te kijken naar het gevoel op de markt. Zijn investeerders overdreven euforisch? Of juist extreem angstig? De kunst is dan om precies het tegenovergestelde te doen: kopen bij angst, en verkopen bij euforie. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.