Rechtszaak dreigt: ‘Bitcoin bedenker’ beschuldigt Apple van inbreuk op auteursrecht

Afgelopen week werd bekend dat de Bitcoin whitepaper op alle Apple-computers te vinden zijn. Craig Wright, de man die claimt Satoshi Nakamoto te zijn, Bitcoin bedacht te hebben en dus de auteur van de whitepaper is (naar eigen zeggen), zegt dat hij Apple wellicht gaat aanklagen.

Voor we verder gaan met dit artikel, houd in je achterhoofd dat alleen Craig Wright gelooft dat Craig Wright de bedenker van Bitcoin is.

Apple en Bitcoin tegen auteurswet

Volgens Wright is het delen van de whitepaper in strijd met de auteursrechtwetten. Wright heeft al eerder rechtszaken aangespannen waarin hij betoogde dat zijn intellectuele-eigendomsrechten zijn geschonden toen de open source software van Bitcoin werd gekopieerd om altcoins te creëren.

De kern van al zijn waanbeelden, is dat hij iedereen probeert ter overtuigen dat hij Satoshi Nakamoto is, ofwel de maker van Bitcoin.

Een enkeling gelooft dat Wright Bitcoin bedacht heeft

Een recente uitspraak van een Britse rechter heeft echter de beweringen van Wright tegengesproken en gesteld dat de auteursrechtwetgeving niet kan worden toegepast op iets waarvan het onderwerp nergens wordt uitgedrukt of vastgelegd.

De cryptocurrency-gemeenschap is al lang sceptisch tegenover Wright’s beweringen dat hij de maker van Bitcoin is, en hij heeft in het verleden te maken gehad met juridische uitdagingen over zijn beweringen.

Bitcoin whitepaper op elke Mac

Deze week werd bekend dat het Bitcoin-whitepaper op elke moderne versie van het besturingssysteem voor Apple’s Mac-computers staat opgeslagen. Een pdf van het Bitcoin-whitepaper wordt blijkbaar bij elk exemplaar van macOS geleverd sinds Mojave in 2018.

Dit nieuws kwam naar buiten via een blogpost van technoloog Andy Baio. Het document is te vinden door middel van een eenvoudige opdracht in de Terminal. Apple heeft een geschiedenis van het verbergen van bestanden op zijn producten zodat gebruikers deze kunnen ontdekken.

Bitcoin whitepaper is voor iedereen

Het Bitcoin-whitepaper werd in 2008 gepubliceerd door een persoon of een groep mensen die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikten. Hoewel de identiteit van de auteur(s) een mysterie blijft, wordt het document algemeen beschouwd als een baanbrekend stuk werk in de geschiedenis van cryptocurrency’s.

De strijd tussen Craig Wright en de cryptocurrency-gemeenschap om de echte maker van Bitcoin te bepalen blijft doorgaan. Vooralsnog lijken de rechtszaken van Wright weinig succes te hebben en wordt het Bitcoin-whitepaper steeds toegankelijker voor iedereen die het wil lezen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.