Rente VS stijgt 75 basispunten, bitcoin duikt onder 19.000 euro

Hoop voor het beste, maar plan voor het slechtste. Zo eindigde de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zijn speech gisteren. Jerome Powell zei dat de rente in de VS stijgt met 0,75 procentpunt, dit is naar verwachting van de meeste analisten. Toch nam Bitcoin direct na de speech een duikvlucht.

Niet gek, de dollar is sinds 2002 niet zo sterk geweest als nu en de rente staat op hetzelfde niveau als in 2008 tijdens de financiële crisis.

Hoogste rente in bestaan Bitcoin

Dit is de derde opeenvolgende maand dat de Fed de rente verhoogt met 0,75 procentpunt, waardoor de rente tussen de 3,25% en 3,75% uitkomt. Tijdens het bestaan van bitcoin is de rente van de Amerikaanse bank nog nooit zo hoog geweest.

Fed Funds rate

Het doel van al die renteverhogingen is om het duurder te maken om geld te lenen, waardoor er minder dollars in de economie stromen. Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar de hele wereld heeft te maken met inflatie. Een van de manieren voor centrale banken om inflatie te bevechten is om de rente op te schroeven.

Inflatie hoger dan verwacht

Powell zei dat het inflatieniveau op dit moment niet zo ver is gedaald als de centrale bank had verwacht.

“Onze verwachting was dat we de inflatie zouden gaan zien dalen, grotendeels als gevolg van genezing aan de aanbodzijde”, zei hij. “Dat hebben we niet. We hebben wat herstel aan de aanbodzijde gezien, maar de inflatie is niet echt gedaald.”

De Fed streeft een inflatie van 2% na, maar de realiteit komt daar niet eens bij in de buurt. Powell zegt dat de inflatie ‘op een 3-6- en 12-maandse geannualiseerde basis, nu respectievelijk 4,8%, 4,5% en 4,8% bedraagt.’

“Dat is een vrij goede samenvatting van waar we zijn met inflatie en dat is niet waar we wilden zijn,’ zei Powell. “We moeten doorgaan en we hebben vandaag opnieuw een grote stijging doorgevoerd naarmate we het niveau naderen dat we denken te moeten bereiken. We zijn nog aan het ontdekken wat dat niveau is.’

Dat klinkt niet al te zeker, en het is dan ook geen exacte wetenschap. Dat erkent Powell ook.

Recessie of hoge inflatie

‘Niemand weet of dit proces tot een recessie zal leiden en zo ja, hoe groot die recessie zou zijn,’ zei de voorzitter gisteren. “Dat zal afhangen van hoe snel de loon- en prijsinflatie daalt, of de verwachtingen verankerd blijven en ook of we meer arbeidsaanbod krijgen.”

Hij voegde eraan toe dat de kans op een zachte landing zal afnemen als het beleid restrictiever moet worden. Een hoge inflatie zou echter op de lange termijn meer pijn doen, zei hij.

Bitcoin koers levert in

De bitcoin koers heeft gisteren rond de speech van Powell 1000 euro moeten inleveren. Dat zie je aan de rechterkant van de grafiek hieronder.

Als de rente stijgt, dan worden dollars schaarser. Hoe schaarser de dollar, des te meer deze waard wordt ten opzichte van andere valuta. Dit kan je zelf opzoeken door te kijken naar de DXY, een metriek die de waarde van de dollar afweegt tegen een mandje andere valuta’s.

Bitcoin is niet immuun voor kracht van de dollar. Hoe hoger de DXY (hoe sterker de dollar), des te groter de kans dat de waarde van bitcoin afneemt. Investeerders kiezen dan liever voor de relatieve veiligheid van de dollar, dan voor speculatieve assets.

Hieronder de DXY, deze is 111,652 en dat is het hoogste punt sinds juni 2002.

Bron: Tradingview

Dit wordt een flinke test voor bitcoin. De dollar op zijn hoogste punt sinds 20 jaar, en de rente op zijn hoogst in 15 jaar. Wat dat betreft is de huidige waarde van bitcoin niet eens zo slecht.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.