Bitcoin beleeft langste bear market: is de bodem nu bereikt?

Alweer een record voor bitcoin, al is deze niet erg positief. Bitcoin bevindt zich namelijk in de langste bear market ooit. Een bear market houdt in dat de koers gedurende een langere periode aan het dalen is. De koers van bitcoin is nu al 413 dagen lang in een dalende trend. Het vorige record stond op 410 dagen, en was tijdens de bear market van 2014 en 2015.

Langste, maar niet de ergste

De bear market van nu is de langste, maar niet de ergste. In 2011 duurde de dalende trend van bitcoin slechts 163 dagen, maar in die periode daalde de koers wel met 93 procent. In de bear market van 2014 daalde de koers met 86 procent.

De daling van nu is heftig, maar minder erg dan deze voorgaande bear markets. Van de top in 2017 tot aan nu heeft bitcoin namelijk ruim 82 procent in waarde moeten inleveren.

Investeerders vergelijken de bear market van nu maar al te graag met die van 2014. Kijken we naar de periode van de bear market en naar de procentuele afname, dan lijkt het erop dat de bodem van bitcoin bijna in zicht is. Maar ook bij cryptocurrency geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Rol van de bitcoin block halving

Naast de vergelijking met de vorige bear market kijken veel bitcoin investeerders reikhalzend naar de volgende bitcoin block halving. De bitcoin block halving is het moment waarop de beloning voor miners gehalveerd wordt, dit gebeurt grofweg iedere vier jaar. De volgende bitcoin block halving staat ons in mei 2020 te wachten. Vaak begint de prijsstijging van bitcoin al een jaar voorafgaand aan de bitcoin block halving.

Na de bitcoin block halving stijgt de koers nog sneller. Een mogelijke oorzaak is dat bitcoin miners direct hun inkomsten in bitcoin verkopen voor fiat valuta, om de elektriciteitskosten te betalen. Bij een block halving wordt de beloning in bitcoin gehalveerd. Er wordt dus ook veel minder bitcoin verkocht door miners. De verkoopdruk neemt af, en met een stabiele vraag kan dit leiden tot een prijsstijging: 

Wat denk jij? Heeft bitcoin de bodem bereikt? Of zakken we nog verder? Laat het weten in de reacties!

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Komt never nooit een bull run meer

    5 februari 2019
  • Komt never nooit een bull run meer

    5 februari 2019