President Bukele promoot bitcoin adoptie met goedkope benzine

President Nayib Bukele heeft weer eens van zich laten horen op Twitter. De president van El Salvador staat erom bekend dit medium te gebruiken om zijn beleid te verspreiden en dat is ook nu weer het geval. Ditmaal betreft het de mededeling dat El Salvadorianen 20 dollarcent (17 eurocent) korting krijgen op iedere gallon aan benzine die ze afrekenen met de Chivo wallet.

Zoals je wellicht weet is de Chivo wallet de door de El Salvadoraanse overheid ontwikkelde bitcoin wallet. Deze korting op benzine lijkt het volgende wapen van Bukele om het gebruik van de wallet onder de bevolking te promoten. Hiermee zorgt de regering van Bukele er op kunstmatige wijze voor dat de stijgende benzineprijzen niet volledig gedragen te hoeven worden door het El Salvadoraanse volk.

Vraagtekens bij dit nieuwe beleid

Wat we hier precies van moeten denken is niet duidelijk. In de woorden van Bukele gaat het om een overeenkomst tussen de grootste tankstations van en El Salvador en het staatsbedrijf Chivo. Waar het waarschijnlijk op neerkomt is dat de overheid de korting van 17 eurocent per gallon benzine zelf bijlegt met geld uit de belastingpot. Dat betekent dat El Salvadorianen indirect zelf voor de benzine betalen en dat het Bukele en zijn regering vooral te doen is om de promotie van de Chivo wallet.

Het lijkt erop dat de regering van Bukele er veel om te doen is om de adoptie van bitcoin in het land zo snel mogelijk te laten verlopen. Dit soort middelen dwingen mensen in feite om de Chivo wallet te gaan gebruiken. Het blijft een vrijwillige keuze om de wallet te downloaden, maar doe je het niet, dan ben je als El Salvadoriaan een dief van je eigen portemonnee.

Als voorstander van bitcoin zou je kunnen beargumenteren dat dit, ondanks het dwingende karakter, een goede maatregel is. Indien je namelijk de overtuiging hebt dat de adoptie van bitcoin de bevolking van El Salvador op de lange termijn helpt in economische zin. Dan is een maatregel als deze, ondanks het dictatoriale karakter ervan, onder de streep een goede beslissing voor het land. Dat neemt echter niet weg dat het haaks staat op enkele normen en waarden uit de Westerse samenleving.

Geen limieten op de beloofde korting

Het kostenvoordeel bij gebruik van de Chivo overheidswallet heeft geen limiet en kan worden gebruikt door het openbaar vervoer, ondernemers, bedrijven en burgers. “Het is een directe opluchting voor de portemonnee van El Salvadorianen,” aldus Bukele via Twitter. Daarnaast heeft de maatregel een drukkend effect op de kosten van transport in de productieketens.

Wat in theorie een goedkopere productie voor bedrijven betekent en dus een lager algemeen prijspeil. Het vreemde aan het geheel blijft toch dat de overheid hier waarschijnlijk linksom of rechtsom voor moet betalen. Hetgeen betekent dat de belastingbetaler uiteindelijk met de rekening zit. Nu gebeurt dat echter op een manier waarop de meeste mensen dat waarschijnlijk niet doorhebben.

De bitcoin adoptie in El Salvador blijft een bijzonder fenomeen om in de gaten te houden. President Bukele neemt veel ogenschijnlijk tegenstrijdige beslissingen. Aan de ene kant neemt hij beslissingen van dictatoriale aard en aan de andere kant adopteert hij bitcoin als wettig betaalmiddel, een munt die juist is gebouwd om de macht van gecentraliseerde partijen te verminderen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dit liikt me een kwestie van subsidiëring. Een middel dat alle overheden toepassen om gewenst gedrag aan te moedigen.

    Goed idee overigens. Naast dat het een breed publiek gewend laat raken aan cryptobetalingen, zal het pomphouders schelen in kosten en risico. Mogelijk dat dit op den duur vertaald in de brandstofprijzen. Allemaal positief voor de economie.

    2 oktober 2021