buskruit

Invloed van bitcoin net zo groot als buskruit, bitcoin kan je niet on-uitvinden

Voor velen is bitcoin niets meer dan een investering om meer geld mee te verdienen. En dat is helemaal niet erg. Maar de meeste bitcoin maximalisten denken dat bitcoin veel meer kan zijn en zelfs de potentie heeft om de globale machtsverhoudingen op zijn kop te zetten.

Max Keiser is verslaggever van RT en hij is één van deze bitcoin maximalisten. Een paar maanden geleden spraken wij met Max Keiser tijdens de Baltic Honeybader 2019 in Riga. Hij vertelde toen al dat bitcoin de wereldeconomie kan veranderen. Dit was ook onderwerp van zijn show van gisteren, volgens Keiser wordt bitcoin erkend als een potentiële bedreiging voor de status quo van onze planeet.

Hoe je de dollar vernietigt met bitcoin

In de nieuwste editie van zijn Keiser Report besprak de presentator samen met co-host Stacy Herbert de groeiende trend naar “de-dollarisation” van de hele wereld. Wij schreven eerder over inspanningen van Rusland, China en Europa om een eigen digitale currency te bouwen, om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse munt.

Dollar is te machtig geworden

Keiser gelooft dat landen steeds meer realiseren hoeveel macht de VS kan uitoefenen, alleen maar omdat de dollar gebruikt moet worden als settlement. Hij legt uit hoe de VS profiteert als de dollar wordt gebruikt voor internationale handel. Ook benadrukt hij dat de dollar gebruikt wordt om controle uit te oefenen op het beleid van andere landen door middel van economische sancties.

Hij denkt dan ook dat misbruik van de dollar gezien wordt als een veel te agressief drukmiddel:

“Bewapenen van de dollar. De dollar is dus een wapen en sancties zijn een oorlogsdaad.”

Bitcoin is alternatief op Amerikaans schuldenimperium

Steeds meer landen zoeken alternatieven voor de dollar, om onder de dominantie van de VS en zijn dollar uit te komen. Een van de alternatieven is volgens hem bitcoin. Hij trekt een vergelijk met goud door te stellen dat je met bitcoin net als met goud het Amerikaanse schuldenimperium kunt ontlopen.

Amerika voelt hete adem

Politieke leiders voelen steeds meer dat cryptocurrency’s zoals bitcoin een bedreiging voor de wereldwijde status quo kunnen zijn. Veel Amerikaanse politici hebben zich hier al over uit gesproken. Zij willen uiteraard dat de dominantie van de dollar behouden blijft. Een van de meest uitgesproken tegenstanders van crypto is congreslid Brad Sherman:

“Of cryptocurrency werkt niet, dan verliezen investeerders veel geld. Of crypto slaagt wel, en vormt een bedreiging voor de dollar als enige wereldwijde reservemunt.”

Keiser reageert hier enigszins cynisch op door te zeggen dat Sherman in ieder geval snapt hoe machtig de dollar is.

Je kunt bitcoin niet on-uitvinden

Ook benadrukt de presentator één van de beste eigenschappen van bitcoin. Namelijk dat blockchain zorgt voor zelfregulering en er geen derde partij nodig is om de definitieve afrekening te bevestigen. Hij denkt dat bitcoin een net zo grote impact kan hebben op de wereld als buskruit.

“Je kunt buskruit niet on-uitvinden. Bitcoin heeft het hele idee van wat geld is veranderd en ook dit kan je niet on-uitvinden. “

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.