Voorraad bitcoins op beurzen zoals BitMEX daalt hard

Bitcoin derivatenbeurs BitMEX ziet een flinke daling in de voorraad bitcoins die de beurs vasthoudt. Op 13 maart werd het hoogtepunt van 315.000 bitcoin nog bereikt, op 29 maart heeft de beurs nog maar 244.000 bitcoin in voorraad. Dat blijkt uit data van een rapport van Coin Metrics:

Veel posities geliquideerd

Op BitMEX kan je speculeren op het koersverloop van bitcoin. Ga je een longpositie aan, dan verwacht je dat de koers gaat stijgen. Anderzijds hoop je bij een shortpositie op een prijsdaling.

Traders op BitMEX hebben veel geld verloren, omdat veel van de posities longposities waren. De prijs daalde echter op 12 en 13 maart, en dat zorgde voor een kettingreactie aan liquidaties. Dat betekent dat de posities worden gesloten omdat de koers de andere kant op ging. In dit geval betekent het dat er in korte tijd veel bitcoin wordt verkocht.

Daar komt bij dat BitMEX een tijd lang een storing had tijdens deze beweging. Pas drie kwartier later kon het handelen weer doorgaan.

Sommigen speculeerden dat dit geen storing was, maar een opzettelijke actie van BitMEX. Als BitMEX niet offline was gegaan was de koers van bitcoin nog veel verder gezakt, was de argumentatie.

Ook op andere exchanges minder bitcoin

Nu heeft BitMEX dus veel minder bitcoin op haar balans staan. Hebben traders hun vertrouwen verloren in BitMEX? Dat kan een reden zijn, maar ook op andere exchanges is de voorraad aan bitcoin gedaald. Kraken is een van de weinige exchanges waarbij het aantal bitcoin iets is gestegen.

Een andere reden is dat meer investeerders hun bitcoin van een beurs af halen en in een eigen bitcoin wallet bewaren. Een veiligere keuze, want als je jouw coins in een eigen wallet beheert ben je niet afhankelijk van een derde partij.

Want bewaar je jouw bitcoins op een beurs, dan beheren zij jouw cryptomunten. Exchanges zijn kwetsbaarder voor een hack, de bekendste hack is misschien nog wel die van Mt. Gox in 2014.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.