Bitcoin: 5000 dollar korting op Black Friday

Afgelopen zondag steeg bitcoin met bijna drie procent, daarmee bevindt de cryptocurrency zich weer ruim boven 16.000 dollar (13.509 euro). Maar kan bitcoin standhouden? Of loert er een correctie?

Deze formatie wijst op daling

We beginnen deze analyse met de vier uurs-grafiek. Op dit moment bevindt bitcoin zich nog steeds in een stijgende trend, maar net zoals het weer kan de koers zomaar omslaan. Bitcoin beweegt namelijk in een rising wedge, twee oplopende trendlijnen die elkaar opzoeken. Dit is een koersformatie die vaak leidt tot een koersdaling. Het doel van een rising wedge is de afstand tussen de bovenste en onderste lijn aan de linkerkant. Dit houdt in dat bitcoin met ongeveer 11 procent kan dalen tot 14.200 dollar (11.974 euro)

Ook de Relative Strength Indicator (RSI) wijst op een mogelijke daling, deze indicator zie je onder de koersgrafiek. De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100 die het momentum van de koers aangeeft. Maakt de RSI lagere toppen, terwijl de bitcoin koers hogere toppen maakt? Dan is er sprake van divergentie. Deze vorm van divergentie voorspelt vaak een koersdaling.

Terug naar 12.000 dollar?

Als we naar de daggrafiek kijken, dan zien we hetzelfde beeld. De koers stijgt, maar de RSI daalt. En ook een andere indicator, de MACD, laat zien dat de trend snel kan omslaan. De MACD bestaat uit twee lijnen en histogrammen (groene en rode balkjes). Daalt de blauwe lijn onder de oranje lijn? Dan ontstaan er rode histogrammen, en is de positieve trend omgeslagen. In het meest negatieve scenario is een daling naar 12.000 dollar (10.131 euro) zelfs mogelijk.

Tijd om tegen de markt in te handelen?

Topinvesteerder Warren Buffet zei ooit: ‘Buy when others are fearful, and sell when others are greedy.’ Oftewel; je maakt het meeste rendement als je tegen de markt in handelt. En dat kan wel ooit lastig zijn, verkopen wanneer iedereen euforisch is.

Een indicator die je daar wat bij kan helpen is de Fear & Greed Index van Alternative.me. Dit is een indexcijfer tussen de 0 en de 100 die het sentiment op de bitcoinmarkt meet. Het sentiment is een afgewogen gemiddelde van allerlei factoren. Denk aan handelsvolume, prijsbewegingen en het sentiment op social media zoals Twitter en Facebook.

Op dit moment is er sprake van extreme hebzucht. Een hoog cijfer zoals 90 komt niet vaak voor, de laatste keer was eind juni 2019. Toen bereikte de koers van bitcoin een top van bijna 14.000 dollar, om vervolgens hard te zakken. Is het nu ook tijd om te verkopen?

Het volgen van deze indicator is op eigen risico. De Fear & Greed-meter van bitcoin bestond bijvoorbeeld nog niet in de bull market van 2017, toen de koersen van verschillende crypto’s naar de maan gingen. Als de indicator toen wel bestond, stond de teller waarschijnlijk wel vaker op 90.

Wat als bitcoin wel zakt?

Maar stel, wat als er wel een grote daling komt: wat wordt dan het koersdoel? Om daar een beeld van te krijgen, kijken we naar de weekgrafiek. De zwarte lijn die onder de koers loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 21 weken, de 21-weken moving average. Dat lijkt helemaal willekeurig, maar in 2017 vormde deze lijn na elke dip de bodem.

Zakt bitcoin deze keer ook en vindt de koers op de 21-weken moving average ondersteuning? Dan wordt 11.700 dollar (9.870 euro) de nieuwe bodem. Zodra de koers daarna omhoog stuitert, is de stijgende trend nog steeds intact. Wie weet is bitcoin dan net op tijd in de aanbieding voor Black Friday 😉

Onze verwachting van bitcoin

De indicatoren wijzen op een daling, maar bitcoin heeft ons wel vaker weten te verrassen. Daarom bekijken we naar twee scenarios: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Blijft bitcoin stijgen, dan is 17.500 dollar (14.775 euro) een realistisch scenario. Dat vormt de bovenkant van de rising wedge.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? Dan komt in eerste instantie 14.000 dollar in beeld, de oranje balk op de grafiek. Houdt deze zone geen stand, dan kan bitcoin helemaal terug naar de rode zone tussen 11.700 dollar (9.870 euro) en 12.000 dollar (10.129 euro). Dit is het koersdoel als bitcoin zakt tot aan de 21-weken moving average.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.