Bitcoin block halving 2020: 5 dingen die je kan verwachten

Het jaar is bijna voorbij en daarom wordt er veel teruggeblikt op 2019. Wij niet, wij kijken alvast vooruit naar 2020. Volgend jaar staat de bitcoin block halving op de planning, en dit kan grote gevolgen hebben voor de koers van bitcoin. Bij de bitcoin block halving wordt de vaste beloning voor miners gehalveerd. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoin op de markt. De halvering heeft invloed op het aanbod van nieuwe bitcoin en dus ook op de prijs.

Zien we volgend jaar een grote koersstijging tegemoet? Volgens Alistair Milne kunnen we in 2020 vijf dingen verwachten. Milne is Chief Information Officer bij investeringsfonds Altana Digital.

De komende maanden worden interessant

In een tweet laat Milne weten wat hij verwacht van de bitcoinmarkt in de komende vier tot vijf maanden. Daarmee doelt hij op de aanloop naar de bitcoin block halving, die in mei volgend jaar plaats vindt.

1. Investeerders sluiten hun shortposities
Ga je short, dan gok je op een koersdaling van bitcoin. Zijn er relatief veel shorts, dan verwachten veel handelaren dat de koers verder gaat zakken. Milne verwacht dat dit aantal handelaren de komende maanden gaat afnemen.

2. Mensen gaan bitcoin accumuleren
Daarnaast denkt Milne dat investeerders de komende maanden weer bitcoin gaan accumuleren. Dat is een onnodig moeilijke term voor het kopen van bitcoin. Of het aanvullen van je voorraad bitcoins. Het afgelopen half jaar werd er veel bitcoin verkocht, maar Milne verwacht dus dat er weer meer wordt gekocht in de eerste maanden van 2020.

3. Miners gaan dollars bijlenen 
De rol van de miners is ook interessant. Wat gaan zij doen? Milne denkt dat miners in de komende maanden gaan opsparen. In de tweet gaat hij niet in op wat hij daarmee precies bedoelt. Mogelijk verkopen miners hun bitcoin niet omdat ze denken dat de prijs gaat stijgen door de halvening. Ze dumpen dan hun bitcoins niet direct op de markt en lenen misschien zelf dollars bij om de energiekosten van het minen te kunnen dekken.

4. Altcoins worden ingeruild voor bitcoins
Milne voorziet ook dat slecht presterende altcoins in de komende maanden worden ingeruild voor bitcoin. En dat kan gunstig zijn voor de koers van bitcoin. Op dit moment circuleert er bijna 180 miljard dollar in de cryptomarkt. 121 miljard dollar daarvan is bitcoin, de rest bestaat uit altcoins. Milne verwacht dat meer geld vanuit altcoins naar bitcoin vloeit.

5. ‘Bulls’ komen weer terug
Ten slotte verwacht de CIO van Altana Digital dat de bulls weer terugkomen op de markt. Met bulls worden optimistische investeerders bedoeld die geloven in een koersstijging. Deze investeerders durven in 2020 weer long te gaan op de bitcoin koers.

Op dit moment lijken de bears namelijk de overhand te hebben. Dat zijn investeerders die pessimistischer zijn en denken dat de koers verder gaat dalen.

Wat gaat er volgens jou in de aanloop van de bitcoin block halving gebeuren?

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Mogelijk wordt het door halving niet meer interessant om te mijnen daardoor neemt transactie snelheid af. Wat de vraag oproept wat als er niets meer te mijnen is, dan stoppen de mijners en daarmee stopt dan ook transactie verificatie. Een kaarten huis wat dan instort?

  19 december 2019
 • Waarom zie ik donkere wolken boven de koers van de Bitcoin.
  Veel landen zien in dat de digitale cryptocurrency niet te mijden meer zijn, maar zij willen geen ongecontroleerde ‘virtuele’ munt. Daarom overweegt ECB ook een digitale munt op de markt te brengen. Deze zal veel minder volatiel zijn en een stabiele betaaleenheid. Niet gemaakt voor speculatie. Deze digitale munt heeft economieën en belastingbetalers achter zich middels de EU.
  Dit telt ook voor de landen China, India en de USA. Vlak ook de digitale munt van Facebook nog niet uit. Die gaat er een keer komen.
  Een halvering van de koers cq verdubbeling van aantal virtuele bitcoins heeft niet hetzelfde effecten als bij aandelen van beursgenoteerde ondernemingen. Bitcoin koers wordt gevormd door vraag en aanbod en niets meer. Daarnaast is het geloof cq vertrouwen in de toekomst van deze virtuele munt belangrijk maar ik denk dat dat niet toeneemt maar afneemt. Een panieksituatie in het geloof van de Bitcoin en er zijn alleen maar verkopers in de markt hetgeen een verkoopgolf creëert met een roll down. Echter bij ondernemingen is er een moment dat de winst per aandeel (wpa) zo aantrekkelijk wordt dat kopers terug keren en gaan kopen. Voorbeeld als de koers van het aandeel Koninklijke Olie daalt naar € 10 staan er miljoenen kopers op omdat de olievelden van Kon. Olie alleen al meer waarde hebben, niet eens de jaarlijkse winst meegeteld.
  EN DAT mist Bitcoin er is geen bodem en kan zelfs 0,00 worden in US$ en €. Gebaseerd op minder vertrouwen zie ik de belangstelling afnemen en de ‘gouden’ tijden voorbij. Velen praten nu over gederfde winst en niet over gerealiseerde winst.
  De tweet van deze CIO Milne is nergens op gebaseerd alleen op zijn hoop en verwachtingen.
  Het HOT is van Bitcoins af en nieuwe cryptocurrency gaan de markt beheren.
  Zalige Kerst en VEEL wijsheid in een sprankelend 2020 ????

  20 december 2019
 • Waarom zou die instorten Nico,
  Geld blijft binnenkomen, en dat ze compleet uitgemined zijn dat gaan wij misschien niet eens meer meemaken. Transacties blijft ook geldwerk. Al is het maar nog geen 2 kwartjes, tel alle kwartjes op voor alle transacties..

  25 december 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.