halving

Derde bitcoin block halving in 2020, wat is de invloed op de koers?

Over een jaar is het zover: de bitcoin block halving. Misschien zegt dit je helemaal niets, het is eigenlijk ook een technische term. Maar voor investeerders is de bitcoin block halving zeker belangrijk, want de halving heeft invloed op de koers van bitcoin. Wat is deze block halving? En hoe ziet de koers van bitcoin eruit rond de block halving?

Wat is een block halving?

In dit artikel leggen we je dat uitgebreid uit. Maar hieronder vind je een korte samenvatting:

 • Bitcointransacties worden verwerkt in een soort grootboek. Elke transactie is daarin terug te vinden.
 • Transacties worden gebundeld in blokken. Gemiddeld iedere tien minuten komt er zo’n blok bij. Deze blokken vormen een lange, chronologische ketting. Daar komt ook de naam blockchain vandaan.
 • Miners bundelen deze transacties op de blockchain. Zij zetten de rekenkracht van hun computers in om bitcointransacties in blokken te verwerken. Dit proces heet minen.
 • Hiervoor krijgen zij een vaste beloning in bitcoin. Daarnaast ontvangen miners ook alle transactiefees van de losse transacties.
 • De vaste beloning in bitcoin wordt de block reward genoemd. Dit zijn bitcoins die nieuw worden toegevoegd aan het netwerk.
 • Om schaarste te creëren wordt de block reward iedere 210.000 blokken gehalveerd. Dit komt neer op ongeveer eens in de vier jaar. Deze halvering is dus de bitcoin block halving.

Dat is stiekem toch een hele lap tekst! Maar het belangrijkste: volgend jaar rond 22 mei is de volgende block halving. Dit is een schatting, want de exacte datum is afhankelijk van de snelheid op de blockchain.

Wil je meer weten over de bitcoin block halving? Lees dan hier verder:

Alles over de bitcoin block halving

Maar wat is de invloed van de halving op de koers? Laten we eens kijken naar de vorige block halvings.

Wat doet de koers tijdens de block halving?

Van 2009 tot aan 2012 kreeg je voor het minen van bitcoin een vaste beloning van 50 bitcoin. Met de waarde van nu is dat een slordige 363.074 euro. Toch wel mooi verdiend!

De tweede halving was op 9 juli 2016. De block reward werd toen gehalveerd naar 12,5 bitcoin

En de derde halving is dus rond 22 mei 2020. We zijn benieuwd wat dat gaat doen met de koers.

Hieronder zie je de geschiedenis van de bitcoin koers rondom de drie halvings, omgerekend in euro. Vooral in de periodes na de block halving is de koers spectaculair gestegen:

Block halving datum Bitcoin koers een jaar voor halving Bitcoin koers op block halving Bitcoin koers een jaar na halving
28-11-2012 € 2,28 € 10,94 € 1.109,52
09-07-2016 € 277,84 € 580,13 € 2.236,05
22-05-2020 € 6.810,38 € ? € ?

Waarom stijgt de koers na een block halving? Dat heeft te maken met schaarste, en vraag en aanbod. Op dit moment worden er dagelijks 1.800 bitcoins gemined. Vaak worden de bitcoins door miners direct omgezet in dollar of euro. Dit doen zij om de kosten te dekken. Denk bijvoorbeeld aan energiekosten.

Wordt de beloning gehalveerd? Dan neemt de verkoopdruk af, er worden minder bitcoins aangeboden. Blijft de vraag gelijk, dan stijgt de koers in dat geval.

Tijd voor een feestje!

De bitcoin halving is een bijzondere gebeurtenis in de historie van bitcoin. Overal ter wereld worden er dan ook ‘halving party’s’ georganiseerd. Dat zijn feestjes ter gelegenheid van de halving. Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe de halving in 2016 in Israël is gevierd:

 

Wat denk jij dat de bitcoin koers is op het moment van de halving in 2020? Laat het weten in de reacties!
Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • De koers van de bitcoin na halving in het jaar 2020 is $8000, denk ik. Koers is onvoorspelbaar net als Russisch roulette… Volgens meneer McAfee wordt de koers meer dan 1 miljoen…,eet smakelijk??

  25 mei 2019
 • @Henk: dan kan je vandaag verkopen en hoef je niet te wachten tot 2020…?. Zie koers vandaag ruim boven $ 8000

  27 mei 2019
 • Als je de bovenstaande grafiek volgt zou de koers in het jaar na de volgende halving naar een koers tussen de € 35.000 en € 48.000 kunnen stijgen. Helaas heb ik er maar 1, maar ik probeer voor de halving een 2e bij mekaar te sprokkelen, want ik geloof er echt in.

  21 juni 2019
  • goed bezig peperoni

   20 december 2019
 • 25.000,- op moment van de halving

  26 juni 2019
 • In mei 2020 bereikt Trump “zijn” handelsdeal zodat hij wordt herkozen. Iedereen stuurt zijn geld naar de beurzen. Er blijft weinig over voor Bitcoin. Bovendien hoeft er niet meer gesmokkeld worden waardoor ook de behoefte aan onzichtbare currency afneemt. Koers zal sowieso dalen ten opzichte van nu. Tot slot: de halving tabel last zien 2012: stijging 10x, 2016: stijging 4x. (=0,4 keer de vorige) Technische stijging derhalve 1,6. Alles bij elkaar: flauwe beweging Bitcoin, jaren lang.

  6 december 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.