Bitcoin analyse: er vloeit bloed in de straten na flinke daling

Elvis has left the building! Maar niet met entourage, applaus, over de rode loper terug naar het hotel. Nee, dit keer via de achterdeur, het boe-geroep achter zich latend. En daar staat ‘ie dan, met een kater. Net zoals de spreekwoordelijke Elvis is de Bitcoin gisteren ontsnapt uit de zijwaartse range waarin hij ongeveer een maand vertoefd heeft. En daar staat ‘ie dan. De kater komt nog… of toch niet?

Laten we kijken naar de grafieken, met prijzen in dollars.

Twee trendlijnen doorbroken

Bij het verlaten van het grijze gebied zijn twee trendlijnen doorbroken: de paarse die op heel lange termijn een trend aangeeft en de blauwe die vanaf de all-time high de trend aangeeft.

Dat deze naar beneden toe zijn doorbroken is niet mals, en het lijkt erop dat de prijs nu echt op zoek gaat naar de 42.000 dollar-grens; het gebied tot waar de wick (smalle streep onder een candle) op 4 december reikte en dat hier is aangegeven met een rode kolom: een stevige vloer waar flink wat prijs-actie te verwachten is als de prijs er geraakt.

Captain hindsight

Even een korte blik op hoe de prijs op dit punt terecht is gekomen. Zie de grafiek waarin elke candle staat voor 4 uur.

Grafieken kunnen op vele manieren bekeken worden en achteraf is het makkelijk praten. Maar ‘achteraf’ is het ook mooi ‘terug-analyseren’. Zo kun je hier aan de paarse lijnen een bullish falling wedge herkennen; mooi uitgespeeld door een uitbraak naar boven. Na een tweede test aan de bovenkant van de kolom werd echter een descending triangle zichtbaar (zwart); een signaal dat de prijs wel eens naar de andere kant zou kunnen uitbreken. Ook dat is gebeurd.

Nu is het afwachten op de volgende signalen maar de kans is groot dat de prijs even op adem komt en dat er meer horizontaal gehandeld gaat worden. Daarbij kan de 42.000 dollar-grens aangetikt worden, met een range naar beneden tot 39.500.

Weinig verhandelbare bitcoin

Gaat de prijs verder omlaag, dan heeft Elvis niet alleen het gebouw verlaten, dan is er meer aan de hand. Laten we daar -voor nu- niet vanuit gaan. Er gloort altijd licht aan de horizon, en momenteel is dat onder andere te vinden bij een stukje On-Chain informatie van Glassnode.

Deze grafiek laat toename en afname zien van de verhandelbare bitcoins, of beter: de niet-verhandelbare bitcoins (oranje balken). Ook is de prijs zichtbaar (grijze lijn). Niet iedere bitcoin is te verhandelen. Mensen kunnen er bijvoorbeeld niet meer bij omdat de harde schijf op de vuilnisbelt terecht is gekomen of mensen parkeren de bitcoins voor langere tijd op een bepaalde wallet.

Dat laatste is een bullish signaal, het geeft aan dat men vertrouwen heeft in de munt. En dat is precies wat hier te zien is; de hoeveelheid onverhandelbare bitcoins neemt toe. En dat terwijl de prijs afneemt kan gezien worden als een bullish divergentie. Deze grafiek toont dat het eerder is gebeurd en dat de prijs daarna de andere kant op schoot, naar boven.

Dus, laten we Elvis even vergeten en luisteren naar Warren Buffet. Hij zegt: “When there’s blood in the streets, you buy” (geen financieel advies).


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik blijf me keer op keer verbazen over de analyses. En keer op keer blijkt dat de heren analisten het bij het foute eind hebben als je de analyses er uit het verleden bijhaalt. Het is meer cabaret van de betere soort en dat is dan ook precies de reden dat ik de analyses blijf lezen. Het is net als bij meteorologen: we zouden een strenge winter krijgen. Echter, de zwembroek en slipper kunnen aan.

  6 januari 2022
 • @Tony,

  Haha valt mij ook op, het ziet er allemaal mooi uit al die grafieken en lijntjes maar je hebt er meestal niks aan.

  7 januari 2022
 • ondertussen zakt de koers weer vrolijk, alsnog al die support niks zijn. succes voor degene die bitcoin hebben. mijn voorspelling, 2000000 is zeker mogelijk

  7 januari 2022
 • Fantastisch, ik ben blij dat ik deze site gevonden heb!
  Ik leer allemaal nieuwe woorden die ik voortaan kan gebruiken in nutteloze discussies.
  Die net zo nutteloos zijn als de artikelen op deze site over een gebakken lucht crypto. Bitcoin doet me vaag denken aan de niet-kredietwaardige hypotheken aan het begin van de kredietcrisis. Wanneer gaat het deze keer mis en stort alles weer in elkaar?

  7 januari 2022
 • Fantastisch, ik ben blij dat ik deze site gevonden heb!
  Ik leer allemaal nieuwe woorden die ik voortaan kan gebruiken in nutteloze discussies.
  Die net zo nutteloos zijn als de artikelen op deze site over een gebakken lucht crypto. Bitcoin doet me vaag denken aan de niet-kredietwaardige hypotheken aan het begin van de kredietcrisis. Wanneer gaat het deze keer mis en stort alles weer in elkaar?

  7 januari 2022
 • Heerlijk die analyses en het hoopvol denken! Nergens op gestoeld behalve wat willekeurig gemaakte denkbeeldige lijnen in grafieken van het verleden. Cabaret wat het niveau Toon Hermans ver te boven gaat, ik lees graag de volgende fantastische (lees: fantasierijke) diagnose!

  7 januari 2022