Koers

Bitcoin analyse: is bodem in zicht na daling van 7.400 euro?

Het gaat wel erg hard! Vannacht stond de teller op 34.400 euro. Sinds het hoogtepunt van afgelopen weekend is bitcoin met maar liefst 7.400 euro gedaald. Zakt bitcoin verder, of hebben we het ergste achter de rug?

Meest negatieve scenario, maar bodem dichtbij

In onze analyse gisteren gingen we uit van verschillende scenario’s. Helaas kwam het meest negatieve scenario uit, de bitcoin koers daalde en vond uiteindelijk steun op 35.800 euro. Dat zie je hieronder op de vieruursgrafiek.

De indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strenght Index (RSI), dit indexcijfer tussen 0 en 100 geeft het momentum aan van de koers.

Op dit moment bevindt de RSI zich aan de onderkant van de paarse band. In korte tijd is de prijs hard gedaald, vaak is dit een voorbode voor herstel. Idealiter zien we divergentie op de vieruursgrafiek. Dat betekent dat de RSI en de koers de andere kant op bewegen.

Een goed voorbeeld van divergentie zien we op de grafiek net na september, bij de groene strepen. De koers maakt lagere bodems, terwijl de RSI juist een stijgende beweging maakt.

Deze vorm van divergentie is vaak een positief teken. Dat zie je ook terug op de koersgrafiek: na de meest recente divergentie steeg de koers (tot de vrije val van gisteren).

Eerste hoopgevende signalen

Op de vieruursgrafiek is het nog niet zo ver, maar op de uurgrafiek zien we het eerste positieve signaal. Daar is al sprake van divergentie: de koers gaat omlaag terwijl de RSI omhoog beweegt.

Maar zoals je links op de grafiek ziet, hoeft dat nog niet de definitieve bodem te zijn. Wel kan dit een indicator zijn dat de ergste daling voorbij is.

Onze verwachting van bitcoin

Terug naar de vieruursgrafiek: wat kunnen we verwachten van de komende dagen? We schetsen twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Is er sprake van divergentie zoals we dat eerder deze maand zagen? Dan kan het zijn dat de koers eerst kort onder 35.800 euro dipt, de rode lijn op de grafiek.

Maar de divergentie vormt daarna een springplank naar hogere koersen. Het eerste doel is 37.800 euro, de oranje lijn op de grafiek. Deze lijn was eerder een ondersteuning, en kan nu juist als weerstand dienen.

Breekt bitcoin hier doorheen? Dan kunnen we onze ogen richten op 40.000 euro, de groene lijn op de grafiek.

Bearish

In het meest negatieve scenario lukt het bitcoin niet om 35.800 euro vast te houden. Het volgende sterke steunpunt vinden we dan pas terug op 31.700 euro, de onderste rode lijn op de grafiek.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

Deze 30 leden onderzoeken haalbaarheid digitale euro namens ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft 30 leden benoemd in haar nieuwe Digital Euro Market…

5 uur geleden

Waarom rechtszaak Ripple van belang is voor de hele cryptosector

In december 2020 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Jay Clayton…

7 uur geleden

Bitcoin struikelt op weg naar all-time high: daling van 6%

Ai ai, Bitcoin! Tijdens een sprint naar de eindstreep verzwikt de crypto zijn enkel met…

9 uur geleden

Shiba Inu stijgt 35% en breekt all time high voor 3e keer in 4 dagen

De heetste cryptocurrency van het moment is Shiba Inu (SHIB). De koers is weer is naar…

10 uur geleden

Amerikaanse banken houden in toekomst bitcoin en cryptocurrency op balans

Het Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation werkt samen met andere toezichthouders om te onderzoeken 'onder welke omstandigheden…

11 uur geleden

Gerucht ontkracht: China gaat verbod op bitcoin mining niet terugdraaien

Lange tijd is China het beloofde land voor bitcoin miners geweest en stond een groot…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde platform van Europa.

Naar BTC Direct