Bitcoin koers analyse: Is de bodem nu bereikt?
Het zal je niet zijn ontgaan. De koers van bitcoin is flink aan het dalen. Is de bodem nu bereikt, of staan er nog rodere cijfers te wachten? In dit artikel kijken we naar belangrijke support- en resistancezones, en naar de RSI.
RSI nog nooit zo laag geweest
Ten eerste heeft deze daling iets bijzonders. Als we kijken naar de Relative Strength Index (RSI), dan zien we namelijk iets aparts. Deze index is nog nooit zo laag geweest als op dit moment. Dat zie je terug in onderstaande grafiek, die helemaal teruggaat naar juli 2010: het begin van bitcoin exchange Mt. Gox.
Waarom is de RSI belangrijk om naar te kijken? Deze indicator geeft aan in welk momentum de koers zich nu begeeft. Bevindt de indicator zich aan de onderkant, dan geeft dat aan dat bitcoin op het moment relatief veel verkocht wordt. En dat kan er juist op wijzen dat de koers in de nabije toekomst gaat stijgen. Dit zagen we in het verleden ook een aantal keer gebeuren. Toen de RSI ruim onder de 30 kwam, was dit het startschot voor een flinke koersstijging:
Waar moeten we nu naar kijken?
De bitcoin koers bevindt zich nu op een erg interessant punt. Sinds de uitbraak op 14 november is de koers van bitcoin in een vrije val beland. Maar misschien kan de komende periode een keerpunt worden. Is de bodem nu bereikt, of niet? We schetsen zoals altijd twee scenario’s.
Bearish
Historisch gezien zijn er een paar belangrijke steunpunten. De eerste supportlijn dateert van 2 september 2017, en ligt rond de 4.144 euro. Hier is de koers vandaag doorheen gegaan. De tweede supportzone ligt rond 3.684 euro. Dit is in het verleden zowel een support als een resistance geweest, en kan dus een belangrijke zone zijn.
Gaat de koers ook daar doorheen? Dan ligt de weg vrij voor nóg een daling, deze keer richting de 2.615 euro. Maar op het moment van schrijven zien we een klein lichtpuntje. De koers lijkt voorlopig ondersteuning te hebben gevonden op de tweede supportlijn.
Bullish
Wat bij voetbal geldt, geldt ook bij crypto: de bal is rond. Wat als de bitcoin weer stijgt? Dan heeft de koers weer een belangrijke horde te overbruggen. De volgende weerstandszone ligt dan tussen de 5.000 en de 5.300 euro.
Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.
Op zoek naar meer informatie over technische analyses? Neem een kijkje in onze kennisbank.