Stresstest: Bitcoin cash test limieten van transactienetwerk

Bitcoin cash belooft een snellere verwerking van transacties dan bitcoin. Maar kan het netwerk alle transacties ook aan in tijden van drukte? Daar wil de bitcoin cash community achterkomen door een stresstest te organiseren.

Tijd voor een stresstest

Op dit moment wordt de capaciteit op het netwerk nog niet volledig benut. In de grafiek hieronder zie je de gemiddelde grootte van een transactieblok. In januari was er een korte piek van meer dan 4 MB per blok. Dat staat gelijk aan ongeveer 33 transacties per seconde.

Na die enorme piek zie je dat een gemiddeld bitcoin cash transactieblok een grootte heeft van ongeveer 60 kb. Dat is bij lange na niet de maximale capaciteit van een transactieblok, die is namelijk  32 MB.

5 miljoen transacties binnen 24 uur

De bitcoin cash community gaat op 1 september 2018 testen wat mogelijk is binnen het netwerk. Het uiteindelijke doel is om winkeliers ervan te overtuigen bitcoin cash te accepteren als betaalmiddel. En dat kan alleen door aan te tonen dat bitcoin cash probleemloos veel transacties per seconde aan kan.

Om dit te bereiken willen de initiatiefnemers vijf miljoen transacties binnen 24 uur verzenden. Heel de bitcoin cash community is uitgenodigd om mee te doen met de stresstest.

Volgens de website kost het niet veel geld om mee te doen met de stresstest. Verzend je door middel van een script 5.000 transacties met de minimale hoeveelheid? Dan kost het minder dan acht dollar.

Hoe zat het ook alweer met bitcoin cash?

Bitcoin cash is ontstaan door een discussie over het schaalprobleem van bitcoin. Even terug naar de basis, wat houdt dat ook alweer in?

Het huidige netwerk van bitcoin kan ongeveer zeven transacties per seconde verwerken. In rustige tijden is dit geen probleem. Wanneer bitcoin wereldwijd een betaalsysteem wordt is dit te langzaam.

Er moest een oplossing komen op het schaalprobleem. Er kon helaas geen overeenkomst worden bereikt welke oplossing het beste is. Daarom kwam er een splitsing in de blockchain, het transactienetwerk van bitcoin. Op 1 augustus 2017 splitste bitcoin cash zich af van bitcoin.

  • Bitcoin koos de weg voor SegWit en het Lightning Netwerk. Via een laag buiten de blokchain moeten transacties sneller verwerkt worden.
  • Bitcoin cash koos voor grotere transactieblokken. Op dit moment moeten blokken van 32 MB zorgen voor snellere transacties.

Zal bitcoin cash de stresstest kunnen doorstaan? We wachten het af. Na 1 september zullen de resultaten bekend zijn. Heb je zelf bitcoin cash en wil je meedoen? Neem dan een kijkje op de website van de organisatoren van de stresstest.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.