Wat is impact van Chinees verbod op bitcoin mining?

Het grote verhaal van deze week, misschien zelfs deze maand, is dat China bitcoin mining uit het land wil verbannen. Veel miners hebben hun machines al uitgezet en maken plannen om te verhuizen. BIT Mining, voorheen bekend als 500.com heeft al een deel van zijn apparatuur naar Kazachstan verzonden. Voordat we dat verhaal induiken, tijd om wat statistieken te bekijken om de impact in kaart te brengen.

Mining, rekenkracht en moeilijkheidsgraad

Miners leveren met al hun machines rekenkracht aan het Bitcoin netwerk. Dit wordt uitgedrukt in terahashes per seconde. In de grafiek hieronder zie je dat deze ontzettend hard is gedaald sinds China tot actie is overgegaan.

Bron: blockchain.com

Al deze rekenkracht wordt gebruikt om blokken met nieuwe bitcoins te vinden. Gemiddeld duurt het tien minuten om zo’n nieuw blok te vinden, die gemiddelde tijd wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad. Een van de mooiste dingen aan het bitcoin protocol is dat de moeilijkheidsgraad zich ongeveer elke twee weken aanpast aan de beschikbare rekenkracht.

Meer miners betekent lager getal

Een voorbeeld: stel je een tafel met duizend bekers voor. Onder elke beker ligt een papiertje met een getal tussen 1 tot 1000. Bij de makkelijkste moeilijkheidsgraad vraag je een miner om een getal te vinden tussen 1 en 1000. Die heeft hij op zijn eerste poging al gevonden. We maken iets moeilijker. Hij moet een getal tussen 1 en 500 vinden. Dat gaat al wat moeilijker.

Een vriend van de miner komt aangelopen en wil ook meedoen. Met z’n tweeën zoeken ze nu naar een getal tussen 1 en 500. Nu wordt het weer te makkelijk, ze vinden het getal heel snel. Uit het niets gaat de bel en willen tien anderen ook meedoen. Het systeem moet zichzelf nu reguleren om het nog spannend te houden. Nu moeten ze op zoek gaan naar een getal tussen 1 en 5.

Omdat de beschikbare rekenkracht hard is gedaald, moet het nu ook makkelijker worden om nieuwe blokken te vinden. Verwacht wordt dat op 30 juni de moeilijkheidsgraad met 17,4% naar beneden wordt bijgesteld.

Bron: https://bitcoin.clarkmoody.com/dashboard/

Tijd om te verhuizen

Maar als de verdreven Chineze miners voor die datum hun machines weer aanzetten, kan dit percentage nog naar boven worden bijgesteld. Er gaan al veel verhalen rond van miners die hun spullen inpakken en verhuizen naar de VS. Wellicht zullen sommigen ook verhuizen om gebruik te maken van de vulkanen van El Salvador of de waterkrachtcentrales van Paraguay.

BIT Mining kiest een andere route. Het aan de New York Stock Exchange genoteerde miningbedrijf schreef gisteren dat ze apparatuur aan Kazachstan hebben geleverd. De eerste batch die al was verzonden, had 320 bitcoin-miningmachines  en zal naar verwachting op 27 juni operationeel zijn. Het verzendt tegen 1 juli nog twee batches met in totaal 2.600 apparaten naar dezelfde faciliteit. Dit is een voorbeeld van de snelle reactie die veel Chinese miners nemen in reactie op wat China wil. BIT Mining zegt namelijk dat ze op 19 juni een staak-de-werkzaamheden bericht kreeg.

Ganzi was gewild

Het bedrijf maakte gebruik van elektriciteit van State Grid Sichuan Ganzi Electric Power Co.

‘Ganzi Changhe Data Center heeft sindsdien zijn activiteiten opgeschort. Datacenters in Sichuan, inclusief het Ganzi Changhe Data Center, droegen in de maand mei 2021 ongeveer 3% bij aan de totale inkomsten van het bedrijf.’

Ganzi staat (of ja, stond) bekend om het huisvesten van bitcoin-miningbedrijven vanwege hun overvloedige hydro-elektriciteitsbronnen.

Vorige maand let BIT Mining al weten Ganzi te willen verlaten om te investeren in Texas en ook Kazachstan via joint ventures met lokale partners.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.