Chinese spionnen betalen Bitcoin aan dubbelspion VS voor informatie Huawei

Twee Chinese staatsburgers worden beschuldigd van het omkopen van een Amerikaanse ambtenaar. Voor 60.000 dollar aan bitcoin probeerden de twee voorkennis te krijgen over de strafzaak tegen Huawei.

Ondermijnen van democratie

“Het ministerie van Justitie tolereert geen pogingen van een buitenlandse mogendheid om de rechtsstaat waarop onze democratie is gebaseerd te ondermijnen”, zei procureur-generaal Merrick Garland op een persconferentie in New York over de aanklachten tegen de Chinese staatsburgers.

De verdachten zouden bitcoin willen gebruiken om ambtenaren van het oostelijke district van New York om te kopen en de strafrechtelijke vervolging van een groot Chinees technologiebedrijf te belemmeren. In het persbericht van de Amerikaanse Justitie wordt dit bedrijf ‘Bedrijf-1’ genoemd.

Onderzoek naar Huawei

Maar iedereen weet dat het gaat om Huawei, de technologie- en communicatiegigant. Dit is bevestigd door meerdere media, waaronder de Wall Street Journal.

In 2018 werd Huawei ervan beschuldigd te hebben gelogen over zijn activiteiten in Iran, de regering van de Verenigde Staten heeft Iran opgezadeld met een reeks sancties. Dit betekent onder andere dat bevriende landen geen zaken mogen doen met Iran.

Het Chinese telecombedrijf werd in 2019 beschuldigd van onder meer bankfraude. In 2020 werden er nog andere aanklachten aan de zaak toegevoegd, waaronder samenzwering om handelsgeheimen te stelen van zes Amerikaanse technologiebedrijven.

Huawei noemde al deze aanklachten en onderzoeken eerder een politieke vervolging. In een verklaring schreven ze: “Huawei aanvallen zal de VS niet helpen om de concurrentie voor te blijven”.

Bitcoin voor dubbelspion

De verdachten zijn Guochun He en Zheng Wang en ze worden ervan verdacht Chinese inlichtingenofficiers te zijn. Ze probeerden via een regeringsmedewerker, die werkte als dubbelspion voor de VS, vertrouwelijke informatie te verkrijgen over het onderzoek naar Huawei.

Het ministerie van Justitie schrijft dat ze probeerden om getuigenissen uit het onderzoek te verzamelen. ‘Een van de verdachten betaalde zo’n 60.000 dollar om aan die informatie te geraken.’

De twee zijn nog op vrije voeten. Guochun He wordt beschuldigd van twee keer witwassen en het gebruik van 60.000 dollar in bitcoin om de dubbelagent om te kopen. Daarnaast worden beiden beschuldigd van het belemmeren van strafrechtelijke vervolging.

De verdachten hebben bij twee verschillende gelegenheden bitcoin gebruikt om de dubbelspion te betalen. De eerste was in 2021, voor 40.000 dollar, voor het delen van de strategie in de zaak tegen Huawei. De tweede betaling werd gedaan voor 20.000 dollar in september 2022.

De betaling werd dus gedaan aan een ambtenaar van wie de twee dachten dat hij was gerekruteerd om voor de Chinese regering te werken, maar in feite werkte hij als dubbelagent voor de FBI. De dubbelspion bezorgde de Chinese agenten documenten die nuttige informatie leken te bevatten. In werkelijkheid waren die documenten opgesteld door justitie en bevatten ze geen nieuwe informatie.

VS zien patroon

De Amerikanen zien dit niet als een geïsoleerd incident en beschuldigen China er van de Amerikaanse rechtsstaat te willen dwarsbomen.

“Deze zaken maken duidelijk dat Chinese agenten niet zullen aarzelen om de wet te overtreden en daarbij internationale normen te schenden”, zei plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco. 

Breon Peace, aanklager in New York, zegt dat China ‘niet-aflatende inspanningen’ levert om de rechtsstaat in de VS te ondermijnen:

‘De zaak omvat een poging van inlichtingenfunctionarissen uit China om bestanden van dit kantoor te krijgen van een lopende strafrechtelijke vervolging. Hiervoor gebruiken ze steekpenningen en de informatie wilden ze delen met een wereldwijd telecommunicatiebedrijf. We zullen altijd resoluut optreden om criminele daden tegen te gaan die gericht zijn tegen ons rechtssysteem.’

Mochten de aanklachten op waarheid berusten, dan is het bijzonder dat de twee verdachten juist kozen voor bitcoin, aangezien de Chinese overheid anti-bitcoin is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Echte waar?
    Wow.

    25 oktober 2022