Bitcoin Core 0.16.0: wat gaat er veranderen?

Gisteren was de officiële release van Bitcoin Core 0.16.0: de zestiende generatie van de software client die Satoshi Nakamoto in 2009 lanceerde. Dit verklaart deels de stijging van de koers, die weer boven de 10.000 dollar uitkomt. Maar wat houdt deze software update nu eigenlijk precies in? In dit artikel lopen we de belangrijkste updates na.

SegWit voor Bitcoin Core wallets

De nieuwe software client zal SegWit ondersteuning bieden voor Bitcoin Core wallets. Dit houdt in dat alle gebruikers met een Bitcoin Core wallet nu kunnen kiezen voor een SegWit-ontvangstadres. SegWit is een update die in augustus 2017 werd geactiveerd. Deze update moet ervoor zorgen dat transacties efficiënter worden verwerkt op de blockchain.

De Bitcoin Core wallet is niet de eerste wallet die SegWit ondersteunt. Verschillende wallets bieden al ondersteuning voor dit nieuwe protocol. Met de nieuwe update zal het echter ook mogelijk zijn om een SegWit adres te kunnen kiezen met een Bitcoin Core wallet.

Transactiefees achteraf veranderen

Transacties op de blockchain worden niet chronologisch verwerkt. Miners kiezen daarentegen vaak voor de transactie met de hoogste transactiefee. Dit is niet meer dan logisch, want dit levert voor hen het meeste op. Verschillende wallets bieden de mogelijkheid om de benodigde transactiefee automatisch in te schatten. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld kiezen voor de snelste verzendoptie (relatief duur), of voor de goedkopere verzendoptie (langere verwerkingstijd). Bij drukte kunnen transactiefees echter erg uiteenlopen, en is de juiste fee moeilijk in te schatten voor wallet providers.

In een eerdere update is daarom de ‘replace-by-fee’ optie ingevoerd. Met een ‘replace-by-fee’-tag kunnen gebruikers aangeven dat zij de transactie mogelijk opnieuw willen verzenden met een hogere fee. Bitcoin Core wallet gebruikers kunnen via deze weg de transactie gemakkelijker voorop in de rij plaatsen. In de Bitcoin Core 0.16.0 update wordt deze ‘replace-by-fee’-optie de standaard verzendoptie. Natuurlijk blijft het mogelijk om deze optie uit te schakelen, indien gewenst.

Een nieuw soort ontvangstadres

Een nieuwe variant van het bitcoin ontvangstadres vormt de andere zichtbare verandering. Voorheen startten bitcoin ontvangstadressen altijd met een 1 of een 3. De Bitcoin Core 0.16.0 update voegt daar een nieuw soort ontvangstadres aan toe, de ‘bech32’ variant. Een bech32 ontvangstadres is een ontvangstadres dat uniek is ontworpen voor de SegWit upgrade. Anders dan bij andere bitcoin adressen begint dit adres met ‘bc1’. Een andere verandering is dat dit adres geen onderscheid meer maakt tussen kleine letters en hoofdletters. Dit soort adressen zal dus alleen cijfers en kleine letters bevatten. Volgens de ontwikkelaars zou dit het aantal menselijke fouten moeten tegengaan. Je kunt hierbij denken aan typefouten of het hardop voorlezen van een ontvangstadres.

Waarom is dit nieuwe soort ontvangstadres ingevoerd? Voorheen werden hiervoor reguliere bitcoin adressen gebruikt die met een 3 beginnen. Om te zien of het om een echt SegWit adres ging, moest er nog een specifieke code worden toegevoegd: het redeem script. Deze stap is met een bech32 adres niet meer nodig, waardoor transacties minder data zullen kosten op de blockchain.

Niet alle wallets zullen dit nieuwe soort ontvangstadres ondersteunen. De ‘oude’ ontvangstadressen (die beginnen met een 1 of een 3) blijven voorlopig dus nog de standaard. Bitcoin Core wallet gebruikers kunnen bij het starten van een betaling kiezen of zij een bech32 adres willen gebruiken of een oud adres.

De volledige lijst met vernieuwingen kun je hier vinden.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.