Nieuw: Bitcoin Core 25.0 beschikbaar op GitHub

Bitcoin Core versie 2.0 is sinds gisteren te downloaden op GitHub. Nee, dit is geen nieuwe Bitcoin of cryptocurrency, dit is de software die Bitcoin nodes gebruiken om toegang te krijgen tot het netwerk.

Deze software fungeert als een volledige node-client en stelt gebruikers in staat om transacties te valideren, een kopie van de blockchain te behouden en deel te nemen aan het consensusproces. Verderop in dit artikel leggen we uit welke rol Bitcoin Core speelt en wat nodes zijn. Eerst de updates.

Wat verandert er in versie 25 van Bitcoin Core?

Versie 25.0 brengt een groot aantal updates met zich mee, waaronder nieuwe functies, meerdere bugfixes en verschillende prestatieverbeteringen. Op GitHub staat ook dat de nieuwe versie non-witness transacties mogelijk maakt van 65 bytes.

Vroeger moest elke transactie getekend worden met een digitale handtekening om te bewijzen dat het echt jouw Bitcoins zijn, dat hoeft sinds de SegWit-update niet meer. Handtekeningen worden nu gescheiden van transacties.

Het idee hierachter is om transacties kleiner te maken, waardoor de transactiekosten ook omlaag gaan. Tot gisteren werden deze transacties zonder handtekening gelimiteerd op 65 bytes.

Er zijn nog een paar andere veranderingen, maar wij raden aan om de releasenotes op GitHub hiervoor te lezen.

Wat is Bitcoin Core…

Computers hebben software nodig om te verbinden met het Bitcoin netwerk en om wijzigingen aan te kunnen brengen. Hier zijn verschillende softwarepakketten voor, maar veruit de meest populaire is Bitcoin Core.

Dit is open source en wordt bijgehouden door een groep programmeurs. Zij worden hier niet voor betaald, er is geen overkoepelend Bitcoin bedrijf met een HR-afdeling die netjes elke maand salaris uitgeeft. In plaats daarvan ontvangen deze programmeurs donaties van de Bitcoin gemeenschap.

Als je Bitcoin Core op je computer draait, dan is computer eigenlijk een node. Want met de software houden nodes de volledige blockchain bij. Nodes zijn essentieel voor de werking en veiligheid van het Bitcoin-netwerk.

…en wat heeft dit met nodes te maken?

Elke node in het netwerk heeft een kopie van de volledige blockchain en kan nieuwe transacties ontvangen, deze verifiëren en doorgeven aan andere nodes. Nodes spelen ook een belangrijke rol bij het valideren van transacties en blokken, zodat ze voldoen aan de regels van het Bitcoin-protocol.

Als een gebruiker Bitcoin Core-software installeert en een node draait, maakt hij deel uit van het gedistribueerde netwerk van nodes die samenwerken om consensus te bereiken over de geldige staat van het Bitcoin-netwerk.

Volgens Bitnode zijn er nu bijna 45.000 nodes op de wereld.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.