Bitcoin countdown: over precies een jaar is de halving

Elke vier jaar wordt de beloning van miners gehalveerd. Aangezien deze beloning de enige manier is om aan nieuwe Bitcoins te komen, betekent dit dat elke vier jaar het tempo waarop Bitcoins op de markt komen, gehalveerd worden. Over precies een jaar wordt er weer gehalveerd.

Bitcoin heeft iets met getallen

Bitcoin halvings zullen volgens de planning eens in de 210.000 blokken plaatsvinden, ongeveer elke 4 jaar, totdat het maximale aanbod van 21 miljoen Bitcoin door het netwerk is uitgepoept. Hoe komen we aan die 4 jaar? Het duurt gemiddeld 10 minuten om een blok toe te voegen aan de blockchian, vermenigvuldig dat met 210.000 en je komt uit op 4 jaar.

Een Bitcoin halving beperkt het aanbod van nieuwe munten en als de vraag gelijk blijft, dan stijgt de koers. Dat klinkt als een versimpelde weergave van de werkelijkheid, maar dit is al meerdere malen voorgekomen in het verleden.

Geschiedenis Bitcoin kan zich herhalen

Zie bijvoorbeeld de grafiek hieronder, waar de koers logaritmisch in is weergegeven. De verticale stippellijnen zijn de halvings. Na elke halving laat de koers flinke opwaartse bewegingen zien.

Wanneer is de volgende bitcoin halving?

De volgende Bitcoin halving zal naar verwachting plaatsvinden in april 2024, wanneer het aantal blokken de 740.000 bereikt. Op dat moment zal de blokbeloning dalen van 6,25 naar 3,125 Bitcoin. De exacte datum van de halvering is nog niet bekend, aangezien de tijd die nodig is om nieuwe blokken te genereren varieert.

Wat gebeurde er bij vorige Bitcoin halvings?

Bitcoin onderging voor het laatst een halving op 11 mei 2020, waarbij de beloningen voor mining van 12,5 bitcoin per blok naar 6,25 bitcoin gingen. Het krapper wordende aanbod zorgde voor een bullish scenario en de Bitcoin koers steeg van 6220 dollar op 11 mei 2019 (jaar voor halving) tot 49.504 USD op 11 mei 2021 (jaar na halving).

Een soortgelijk patroon deed zich voor rond de vorige halvings in 2012 en 2016.

In bovenstaande grafiek moet de zwarte lijn een idee geven van hoe de koers zich zou kunnen ontwikkelen richting de halving. Dat is geen financieel advies, en ook niet bedoeld als voorspelling.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.