Bitcoin alleen maar goed voor criminelen en kidnappers, zegt rechterhand Warren Buffett

De Amerikaanse miljardair Charlie Munger heeft het niet op Bitcoin en de cryptosector. De rechterhand van Warren Buffett denkt dat er te veel fraude en misleiding is.

Dit is niet de eerste keer dat Munger zich negatief uitlaat over cryptocurrency, deze week zegt hij dat Bitcoin kinderprostitutie, ontvoeringen en andere criminele zaken stimuleert.

Wie is Charlie Munger?

Charlie Munger is de vice-voorzitter van Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van Warren Buffet. Dit is een van de belangrijkste en grootste fondsen van de wereld en daarmee is Munger meteen een van de belangrijkste eindbazen die de crypto-sector kan tegenkomen.

In een recent interview met het Amerikaanse CNBC verduidelijkt hij zijn standpunt, hij vindt dat Bitcoin alleen geschikt is voor criminele activiteiten en schadelijk is voor de Verenigde Staten. En vergelijkt Bitcoin met kinderprostitutie.

‘Dit is een zeer, zeer slechte zaak. Het land heeft geen valuta nodig die goed is voor ontvoerders. Er zijn mensen die denken dat ze bij elke deal moeten zijn die hot is. Ik vind dat helemaal te gek. Het maakt ze niet uit of het kinderprostitutie is of bitcoin.’

Criminelen hebben liever geld dan Bitcoin

Er zijn genoeg studies die dit tegenspreken, en data laten zien die zijn claim kunnen weerleggen. Maar als je puur kijkt naar hoe Bitcoin werkt, dan zie je eigenlijk snel genoeg dat het ongeschikt is voor criminelen. De blockchain van Bitcoin is transparant, elke transactie is te volgen en de saldi inzichtelijk.

Tien jaar geleden was Bitcoin wellicht goed voor kleine criminele transacties, maar er zijn te veel analysebedrijven die de blockchains in de gaten houden.

Contant geld blijft het meest populaire betaalmiddel voor illegale handelingen. Bitcoin daarentegen is vanwege de transparante blockchain-technologie een zeer ongeschikt hulpmiddel voor criminelen.

Blockchain of stront

De 98-jarige investeerders deelde ook zijn mening over de recente val van crypto-beurs FTX. Volgens hem zijn er veel oplichters in de branche, maar de meeste deelnemers zien de feiten niet omdat ze waanideeën hebben:

‘Goede ideeën, tot ellendige uitspattingen doorgevoerd, worden slechte ideeën. Niemand zal zeggen dat ik wat stront heb die ik je wil verkopen. Ze zeggen – het is blockchain, ‘waarschuwde Munger.

Verbod op crypto, zoals in China

In december 2021, sprak Munger al de wens uit dat cryptocurrency’s nooit waren uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Het liefst ziet hij een verbod op alle crypto’s, en staat achter de koers die China volgt. Hij steunt het besluit van China om een totaalverbod op de activaklasse op te leggen, en betreurde dat zijn thuisland .de verkeerde beslissing had genomen.

‘Ik kan het gewoon niet uitstaan om deel te nemen aan deze krankzinnige boom, op de een of andere manier. Het lijkt te werken; iedereen wil meedoen, en ik heb een andere houding. Ik wil mijn geld verdienen door mensen dingen te verkopen die goed voor ze zijn, niet dingen die slecht voor ze zijn’, zei hij.

‘Geloof me, de mensen die cryptocurrency’s maken, denken niet aan de klant, ze denken aan zichzelf.’

Satoshi Nakamoto is uitzondering

Op Satoshi Nakamoto na, die zijn miljarden euro’s aan Bitcoin niet heeft aangeraakt, zou hij wel eens gelijk kunnen hebben. Velen zoals Sam Bankman-Fried stellen zich altruïstisch op, maar zijn gedreven door winst.

In zekere zin zit dat ingebakken in de code van cryptocurrency’s zoals Bitcoin, kijk maar naar het verdienmodel voor miners.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.