Bitcoin op cruciaal punt: definitief door 10.000 dollar of terug naar 8.700 dollar
Een glorieuze tien minuten mochten we genieten van bitcoin boven 10.ooo dollar (8.797 euro). Maar dat duurde niet lang. Sterker nog, de koers dook daarna kort naar 9.578 dollar (8.424 euro). Dat is een daling van 4 procent in een paar minuten!
Maar dat is allemaal korte termijn. We kijken in deze analyse ook naar de lange termijn, want bitcoin bevindt zich nu op een wel heel spannend punt. De koers heeft namelijk steeds minder bewegingsruimte. Gaan we eindelijk bitcoin boven 10.000 dollar zien? Of duikt de prijs hard naar beneden?
Even terug naar gisterenavond
Toen de borrelnootjes op tafel stonden en het acht-uurjournaal was afgelopen, schoot de bitcoin koers naar 10.000 dollar.
Hieronder zie je de bitcoinkoers uitgedrukt in dollars. Elke candle stelt een kwartier voor. Deze grafiek laten we niet vaak zien, want het gaat over de erg korte termijn. Maar voor deze beweging maken we een uitzondering. Je ziet dat de bitcoin koers in korte tijd flink omhoog, maar ook hard omlaag is gegaan.
Waarom was de koers zo beweeglijk?
Dat was dus wel even schrikken gisterenavond, maar nu lijkt de koers weer wat gestabiliseerd. De beweging kan te maken hebben met de uitspraak van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Meer hierover kan je in dit artikel lezen.
De bewegingen van gisterenavond zorgde daarnaast voor een domino-effect aan liquidaties op het bitcoin futures-platform BitMEX. Bij BitMEX kan je speculeren op het koersverloop van bitcoin. Gok je op een prijsstijging, dan sluit je een longpositie af. Denk je dat de koers gaat dalen, dan sluit je juist een shortpositie af.
Gaat de koers jouw ‘verkeerde’ kant op, dan wordt je positie geliquideerd, ofwel automatisch gesloten. Toen bitcoin naar 10.000 dollar ging, werd er voor 14 miljoen dollar aan shortposities geliquideerd. Dit kan de koers verder omhoog hebben gestuwd. Andersom zorgde de heftige daling voor 1 miljoen dollar aan longposities die werden geliquideerd.
Dit zie je op onderstaande grafiek op Twitter terug.
#Bitcoin sees sharp rise and fall, as $15 million gets liquidated at BitMEX.https://t.co/B7gu0EfYSk pic.twitter.com/3Nl6EnibcA
— Cryptowatch (@cryptowat_ch) June 10, 2020
Bitcoin heeft steeds minder bewegingsruimte
We zoomen wat uit op de grafiek. Je kijkt nu naar het koersverloop van medio maart tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt nu vier uur voor.
Het wordt spannend, want de koers heeft steeds minder bewegingsruimte. Op een gegeven moment moet bitcoin een keuze maken.
Aan de ene kant beweegt de koers zich nu al een paar maanden binnen twee stijgende trendlijnen, ofwel een kanaal. Dat zijn de rode lijnen op de grafiek. Aan de andere kant is 10.000 dollar (8.797 euro) wel een heel harde noot om te kraken. Deze weerstand is de blauwe lijn op de grafiek. Bitcoin heeft sinds de uitbraak van het coronavirus al meerdere pogingen gedaan om dit niveau te doorbreken, tot nu toe zonder succes.
Binnenkort moet bitcoin dus een keuze maken: omhoog door de blauwe weerstand, of omlaag uit het stijgend kanaal.
Maar ook op lange termijn spannend
We zoomen nog verder uit op de grafiek. Elke candle stelt nu een dag voor, maar je kijkt naar de historie van eind 2017 tot en met nu.
Bitcoin maakt het spannender dan ooit, want de koers schuurt nu tegen een erg lange trendlijn. Deze lijn trekken we over de top van 2017, door naar de twee toppen van vorig jaar. Vorige week dinsdag leek bitcoin even uit te breken uit deze lijn, toen bitcoin boven 10.000 dollar stond.
Nu is de herkansing. Breekt bitcoin eindelijk definitief door? Dan kan dat het begin aangeven van een nieuwe bull market, waarin bitcoin nieuwe hoogtepunten gaat bereiken.
Wat gaat de koers doen?
Al weken maakt de koers kleine bewegingen, maar dat kan binnenkort verleden tijd zijn. Alles lijkt erop dat we aan de vooravond staan van een grote koersbeweging. Waar moet je dan aan denken?
Je kijkt hieronder naar de daggrafiek in dollars, van november vorig jaar tot en met nu.
Bullish
Een uitbraak boven 10.000 dollar zou erg positief zijn, dat is de blauwe lijn op de grafiek. In dat geval kan de koers zich opmaken voor een stijging naar 10.500 dollar (9.238 euro), de oranje lijn. Dat is de hoogste prijs van dit jaar, een mooi volgend doel.
Breekt bitcoin ook daardoorheen, dan kan de koers op zoek naar nieuwe hoogtepunten dit jaar. Maar het is nog wat vroeg om daarnaar te kijken.
Bearish
Lukt dat niet en daalt de prijs, dan kan bitcoin terugzakken naar 8.700 dollar (7.653 euro), de rode lijn op de grafiek. Dat is in mei een sterke ondersteuning gebleken.