Bitcoin staat op het punt van een vierde cyclus in prijsinnovatie

Bitcoin- en cryptocurrency-investeerders kijken al een tijd reikhalzend uit uit naar de volgende breakout van bitcoin, ervan uitgaande dat die komt.

Bitcoin, die op schema ligt om een van de best presterende activa van het jaar te worden, blijft ver verwijderd van zijn alltime high van rond de 20.000 dollar die eind 2017 werd bereikt.

Een vierde cyclus

Maar niet getreurd, investeringsbedrijf Andreessen Horowitz heeft een vierde cryptocyclus voorspeld en deze kan er in potentie voor zorgen dat bitcoin zijn hoogtepunt van 2017 gaat overstijgen.

‘De cyclus van 2017 heeft tientallen spannende projecten opgeleverd op allerlei gebieden, zoals betalingen, financiën, spelletjes, infrastructuur en webapps’, schreven Andreessen Horowitz partners Chris Dixon en Eddy Lazzarin in een blog.

‘Veel van deze projecten worden in de nabije toekomst gelanceerd, mogelijk een vierde crypto-cyclus.’

Fondsen voor innovatie

Vorige maand kondigde Andreessen Horowitz zijn tweede bitcoinfonds aan, deze is 515 miljoen dollar waard. In 2018 startte hij ook een fonds maar dan ter waarde van 300 miljoen dollar. Dit fonds zal worden gebruikt voor cryptocurrency en blockchain projecten. En dan specifiek voor gedecentraliseerde financiering, next-gen betalingen en het gedecentraliseerde internet.

‘Hoewel crypto-cycli chaotisch lijken, hebben ze op de lange termijn een gestage groei van nieuwe ideeën, code, projecten en start-ups gegenereerd. Dit zijn de fundamentele drijfveren van software-innovatie’, schreven Dixon en Lazzarin. Ze voegen hier aan toe ‘dat mensen die al lang in crypto zitten, de ruimte zien als evoluerend in cycli, afwisselend tussen periodes van hoge activiteit en zogenaamde crypto-winters.’

Hoe zijn de cycli opgebouwd?

De firma identificeert een onderliggende orde in de eerste drie cycli. Die waren in 2011, 2013 en 2017. Ten eerste stijgt de prijs van bitcoin en andere cryptocurrency’s, wat leidt tot nieuwe interesse en sociale media-activiteit.

Nieuwe gebruikers raken betrokken, dragen nieuwe ideeën en code aan en creëren projecten en startups. Deze productlanceringen inspireren meer mensen wat leidt tot de volgende cyclus.

Data en anekdotisch bewijs

Het bitcoin en crypto prijsinnovatie cyclus model is gebaseerd op anekdotisch bewijs en data, volgens Dixon en Lazzarin.

‘Anekdotisch, van de honderden gesprekken die we met ondernemers hebben gehad, horen we vaak verhalen als: Ik hoorde over crypto in (2011, 2013, 2017) toen de prijzen omhoog gingen en iedereen erover sprak. Eerst dacht ik dat het alleen maar om geld ging, maar toen begon ik whitepapers en blogposts te lezen, leerde ik meer over de mogelijkheden van de technologie en werd ik er uiteindelijk verliefd op’.’

Het bedrijf heeft ook 10 jaar aan data geanalyseerd, inclusief Reddit commentaar in crypto subreddits, op de crypto repo’s van Github en Pitchbook financieringsgegevens.

Bekijk de cycli van 2011, 2013 en 2017.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik vind het huidige prijsniveau al zeer puik

    19 mei 2020