Bitcoin analyse: Daling van minimaal 5.000 euro mogelijk, investeerders sturen bitcoin naar beurs voor verkoop

De week begon geweldig, even konden we genieten van bitcoin boven 50.000 dollar (42.500 euro). Inmiddels is de crypto weer iets in waarde gezakt. Wat kunnen we van de komende dagen verwachten?

Daling op korte termijn?

Het mooie van bitcoin is dat je niet alleen naar de koers hoeft te kijken. Op de blockchain, het openbare transactienetwerk van bitcoin, vind je ook veel waardevolle informatie. Analist Will Clemente onderzoekt deze informatie en probeert hiermee de volgende prijsbeweging te voorspellen.

Will Clemente ziet dat traders meer bitcoins naar beurzen versturen, en dat is volgens hem een voorbode op een daling.

Hoe werkt dat? Op de grafiek in de tweet hieronder is de zwarte lijn de bitcoin koers. De blauwe lijn is de illiquid supply shock ratio. Die term klinkt ingewikkeld, maar het principe is simpel.

Hoe hoger de blauwe lijn, hoe minder bitcoins er verhandelbaar zijn op beurzen. Die bitcoins zijn dan illiquide, en bevinden zich bijvoorbeeld in wallets van investeerders. Is er minder aanbod en blijft de vraag hetzelfde? Dan is dat goed voor de prijs. Een dalende lijn betekent dat er relatief meer bitoins beschikbaar zijn op beurzen, en dat is juist slecht voor de prijs.

Interessant is dat je de blauwe lijn als een voorspellende indicator kan zien. Links op de grafiek zie je dat de illiquid supply shock daalt, al voordat de prijs zakt. En midden op de grafiek zie je dat de blauwe lijn stijgt, al voordat de bitcoin koers omhoog gaat.

Voorspelt deze indicator de volgende prijsbeweging ook correct? Dan kan de bitcoin koers dus zakken.

Andere indicator wijst ook op daling

Ook op de daggrafiek zien we aanwijzingen voor een daling. De indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strenght Index (RSI) die het momentum van de bitcoin prijs laat zien.

Er is namelijk sprake van divergentie tussen de koers en de RSI. Divergentie betekent simpelweg dat de koers en de RSI de andere kant op bewegen. Bitcoin maakt hogere toppen terwijl de RSI daalt. Deze vorm van divergentie is vaak een voorbode voor een daling.

Maar hoe ver kan bitcoin dalen? De rode lijn op 41.000 dollar (34.860 euro) is een mooi doel. Dit was in januari, maar ook in mei tot en met juli een stevige weerstand. Lukt het bitcoin om deze weerstand om te buigen in een ondersteuning, dan is dat op lange termijn alleen maar goed!

Lange termijn nog goed

En over de lange termijn gesproken, die ziet er nog steeds prima uit. Dat zie je op de weekgrafiek hieronder.

De indicator onder de koersgrafiek is de MACD. Deze indicator is een afgeleide van verschillende voortschrijdende gemiddelden, en zegt veel over het momentum van de koers:

  • De blauwe lijn is de MACD-lijn. Deze komt tot stand door een snel voorschrijdend gemiddelde (12-daags gemiddelde) te verminderen met een traag voorstchrijdend gemiddelde (26-daags gemiddelde).
  • De oranje lijn is het 9-daags voortschrijdend gemiddelde van de blauwe lijn.

De histogram (groene en rode balken) geven de stand van de blauwe lijn weer ten opzichte van de oranje lijn. Donkergroen is stijgend en boven de oranje lijn, donkerrood is dalend en onder de oranje lijn.

De indicator lijkt ingewikkeld, maar het principe is eenvoudig. Zien we veel donkergroene balken en is de lijn stijgend? Dan is er sprake van een positief momentum. Dat is nu nog steeds het geval.

Afgelopen weken werd de afstand tussen de blauwe lijn en de oranje lijn steeds kleiner, en zwakte het negatieve momentum af. Dat niet alleen, vorige week doorkruiste de blauwe lijn de oranje lijn. Dat noem je ook wel een bullish cross. De laatste keer dat dit gebeurde was in oktober, en de maanden erna was het alleen maar feest.

Wat verwachten we van bitcoin?

Op korte termijn is het dus goed mogelijk dat bitcoin zakt. Maar om je voor te bereiden op beide scenario’s, beschrijven we een bullish (positieve) en bearish (negatieve) uitkomst. Die zie je hieronder op de daggrafiek. 

Bullish
Bitcoin vindt op dit moment weerstand op 49.000 dollar (41.650 euro). Lukt het om daar doorheen te breken? Dan ligt de weg vrij voor een stijging naar 57.000 dollar (48.500 euro).

Bearish

Traders versturen meer bitcoins naar de beurzen, en dat is een bearish signaal. Ook de divergentie met de RSI is een slecht teken voor de korte termijn.

Zakt de koers? Dan is 44.000 dollar (37.410 euro) de eerstvolgende ondersteuning. Hier heeft bitcoin kortgeleden ook al steun gevonden.

Kan bitcoin dat niveau niet vasthouden, dan is het waarschijnlijk dat de koers naar 41.000 dollar (34.860 euro) gaat. Dat is de rode lijn op de grafiek. 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Lekker optijd dat nieuws, post van 2 dagen terug.

    27 augustus 2021