Bitcoin mining moeilijkheidsgraad gedaald met 16 procent, pas één keer eerder gebeurd
De moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen is gisteren met bijna 16 procent gedaald. Dat is de op één na grootste daling in de hele historie van bitcoin. Wat betekent dit voor bitcoin en het netwerk?
Ho wacht, wat is de moeilijkheidsgraad?
Alle bitcoin transacties worden geregistreerd op de blockchain. Miners verwerken bitcoin transacties in blokken door hun computerkracht in te zetten. Om de tien minuten voegen zij een nieuw transactieblok toe. Daarvoor krijgen zij een beloning in de vorm van 12,5 bitcoins.
Hoe meer miners er zijn, hoe meer computerkracht op het netwerk komt. Maar de regel blijft dat er om de tien minuten een transactieblok bij moet komen. Daarom wordt de moeilijkheidsgraad om te minen ongeveer om de twee weken verhoogd of verlaagd.
De moeilijkheidsgraad loopt daarmee altijd wat achter op de totale computerkracht op het netwerk. Hieronder zie je de computerkracht in dezelfde periode.
Maar omdat deze grafiek veel uitschieters heeft geeft het zevendaags gemiddelde een beter beeld. Die zie je hieronder.
Kleinere miners zetten hun apparatuur uit
Waarom is de rekenkracht en daarmee de moeilijkheidsgraad gedaald? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de gedaalde bitcoin prijs. De beloning voor miners is in dollarwaarde nu bijna dertig procent lager dan begin maart.
Met de lagere prijs wordt het met oudere apparatuur onmogelijk om bitcoin te minen boven de kostprijs. Sommige kleinere miners en miningbedrijven moeten daarom hun apparatuur afsluiten.
Maar het sentiment blijft voorlopig toch nog positief. Fabrikant Bitmain heeft de nieuwe Antminer S19 bijvoorbeeld binnen 24 uur uitverkocht. Met deze hardware is het mogelijk om sneller en efficiënter bitcoin te minen. Er is dus nog steeds genoeg vraag naar nieuwe apparatuur. Wellicht zijn miners optimistisch over de bitcoin koers in aanloop van de bitcoin block halving, die in mei dit jaar plaatsvindt.
Na eerdere halvings steeg de koers namelijk aanzienlijk. Hieronder zie je hoe dat werkt: