Bitcoin analyse: is dit dan die dip? Bodem op korte termijn lijkt in zicht

‘Koop de dip!’

Geen financieel advies van ons, maar wel een uitspraak die je vaak tegenkomt in de (crypto)beleggingswereld. Maar als het dan zo ver is, voelt het toch wel een beetje vreemd aan. Is dit dan het moment? Of kan bitcoin nog verder zakken? Er is niemand die het zeker weet, maar er zijn genoeg aanwijzingen dat de bodem in zicht is.

Kleine disclaimer: in deze analyse kijken we alleen naar de bitcoin koers en indicatoren. Nieuws kan de prijs ook beïnvloeden, dat zagen we vorige week ook gebeuren.

Toch een lichtpuntje!

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin. En ondanks de harde daling zien we toch een lichtpuntje. De groene lijn is de eerdere weerstand van 42.100 dollar (34.520 euro), en daar vindt bitcoin nu juist ondersteuning. Op vrijdag 8 januari lukte het de bitcoin koers niet om deze lijn te doorbreken, de prijs daalde toen met bijna 28% naar 30.600 dollar (25.090 euro). Blijft bitcoin ondersteuning vinden op de groene lijn? Dan is dat een positief signaal voor de toekomst.

Bodem op korte lijkt in zicht

Ook wanneer we inzoomen op de grafiek zie je dat de bodem in zicht is. Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek vanaf begin april. Op de grafiek daaronder zie je de Relative Strength Indicator (RSI). Deze indicator laat het momentum zien van de koers.

Op de grafiek van de RSI zie je dat de paarse lijn aan de onderkant van de paarse band beweegt. Dat betekent dat de bitcoin koers oversold is: de prijs is in korte tijd hard gedaald en de kans is daarom groter dat de koers de komende dagen weer (een beetje) zal stijgen.

Maar we zien nog iets belangrijkers, en dat is divergentie. De bitcoin koers maakt steeds lagere bodems, terwijl de RSI juist stijgt. Deze vorm van divergentie is positief,  vaak is er dan sprake van een bodem.

De vorige keer dat er sprake was van dit soort divergentie steeg de prijs met ruim 27 procent. Gebeurt dat nu ook? Dan kunnen we binnenkort een koers verwachten van ruim 54.000 dollar (44.280 euro)

Wat verwachten we van bitcoin?

Op korte termijn lijken we het ergste dus even gehad te hebben, de koers kan wat gaan stijgen. Maar waar moet je dan aan denken? We schetsen twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Heeft bitcoin de bodem gevonden? Dan vinden we de eerste weerstand op 49.200 dollar, de dunne groene lijn op de graifiek. Deze lijn was van maart tot en met vorige week juist een belangrijke steun.

Zien we net zo’n stijging als bij de vorige divergentie, dan beweegt bitcoin de komende dagen weer tussen de twee groene lijnen. Op langere termijn is de psychologische grens van 60.000 dollar (49.193 euro) dan een sterke weerstand.

Bearish
Voor de komende dagen wordt het spannend of bitcoin de ondersteuning op 42.100 dollar (34.520 euro) kan vasthouden. Lukt dat niet? Dan kan bitcoin in het meest negatieve scenario zakken naar 30.600 dollar (25.088 euro), de rode lijn op de grafiek. De bitcoin koers is in dat geval dan meer dan gehalveerd sinds de top op woensdag 14 april.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Het is al vreemd dat een opmerking van iemand een crash kan veroorzaken maar wat ik niet begrijp dat elke andere coin mee gaat in de crash hoe goed deze projecten ook zijn en hoe goed de omstandigheden op dit moment ook zijn. Dat zie je niet op de beurs, tenzij de economisch omstandigheden daar aanleiding voor geven kan iemand dit uitleggen?

  18 mei 2021
 • De ondergrens is nul, dat is ook het eindstation van alle crypto. De enige waarde die het had was het geld dat men erin stak en nu verliest aan de ander die tijdig verkocht heeft. Ja dat is ook marktwerking met de saus naam oplichting. Met verstand en open ogen tuint u erin. Geld is een ruilmiddel met achterliggende waarde van arbeid, materiaal en diensten. Crypto kent dat niet buiten het geld dat jij erin stopt en nu verdampt. Op naar de nul net als het tulpenbollen verhaal der speculanten en of profiteurs.

  18 mei 2021
 • Ik moet wel lachen om mezelf nu. Ik ben met crypto begonnen één dag voordat Musk dingen begon te roepen.
  Eerst zag het er goed uit, nu ga ik er maar van uit dat ik mijn inleg voorlopig nog niet terug heb.

  Ik blijf iig even van alles af omdat ik er nog te weinig verstand van heb.

  Het zal wel weer goed komen en zo niet dan was dit een wijze les voor mezelf.

  19 mei 2021
  • Zie mijn commentaar hierop

   20 mei 2021
 • Zo zie je maar dat het nog sneller kan gaan binnen 24 uur.
  Voorlooig is het over en uit voor BTC. Zal me niks verbazen als de koers richting de 20 of zelfs 15K gaat. Elk vertrouwen is nu weg, nieuwkomers gaan nu helemaal in paniek verkopen na het besluit van China. Alle geweldige koersdoelen van 100 tot wel 309K eind dit jaar…..vergeet het maar.

  19 mei 2021
  • Dat besluit van China is niks nieuws. Is al jaren zo.

   19 mei 2021
 • Jullie verwachtingen ik lees enkele het negati effect van Bitcoin, want het positieve verhaal dat jullie steeds brengen klopt 0.0 van.

  Als ik jullie had moeten geloven had ik met Bitcoin al veel geld moeten verdienen wat op de dag van vandaag dus niet is?

  19 mei 2021
 • Kijk gewoon naar de andere beurzen, usa, China Japan alles is met elkaar verweven. We kunnen praten over steunlijnen enz. Maar wij gaan gewoon nog 30 procent dalen. Daarna wordt de weg omhooggevallen weer ingeslagen. Ik vermoed dat 50 procent de crypto verkoopt met verlies.

  19 mei 2021
 • Ohee

  19 mei 2021
 • Als ik al die gasten hoor die denken er verstand van te hebben…….they talk nonsense.
  Al dat gezwam bij de grafieken……….als ik het commentaar hierboven lees en ze het alweer hebben over een weerstandsgrens bij 60.000 dollar dan denk ik dat die beste man het zelf niet snapt. Het enige wat ze proberen is om de ‘kleine’ belegger weer zo gek te krijgen om te investeren….terwijl de’ kleine’ belegger eigenlijk zijn euro’s niet kan missen.

  De ‘grote’ belegger vult zijn zakken wel door achteroverleunend in zijn stoel de hele dag met zijn beleggingen bezig te zijn.
  De ‘kleine’ belegger moet eerst een werkdag hard voor zijn euro’s werken en heeft de tijd niet om de hele dag naar de grafieken te kijken.

  19 mei 2021
 • Ik heb vanmorgen een reactie geplaatst die waarschijnlijk niet in goede aarde is gevallen.
  Zie deze in ieder geval niet terug.

  19 mei 2021
 • Blij dat alle boomers uitstappen. Dit is niet voor jullie weggelegd. BTC sinds 2015. vervroegd pensioen allemaal dankzij een digitale munt. Geniet van jullie fiat geld, dat is straks niks meer waard. Net als jullie pensioenen.

  19 mei 2021
 • Waarom is iedereen hier zo negatief? Ik verbaas me hierover. Dat getuigt van onwetendheid. Angst. FUD.
  Iedereen die langer met crypto werkt, weet dat dips er bij horen, en ook dat er daarna ook weer een (hogere) stijging volgt. Dus zelfs als je net voor de drop hebt gekocht, vasthouden die munten, en wachten. Ooit worden ze meer waard dan ze voor gekocht zijn. En degene die het zwendel noemt: jij hebt ze zelf gekocht! En, ook heb ik nog niet meegemaakt dat berichten niet geplaatst worden, al vind ik persoonlijk dat dit soort negativiteit een slechte invloed heeft op beginners, en wat mij betreft wel verwijderd mag worden. Door zulke negatieve berichten stappen juist mensen te vroeg uit. En, bitcoin gaat ook nooit meer naar 0! Zelfs niet meer onder de 15.000. Dus alles verliezen gebeurt niet, je houdt altijd geld over. Dus voor degenen die hoog ingekocht hebben: vasthouden en wachten, het gaat heus weer stijgen! En, als je kunt, bijkopen! Dan wordt de waarde bijvoorbeeld van de toen gekochte munt, (bv 40.000) gemiddeld met de nu gekochte lagere koers, (bv 30.000) en is alles dan gemiddeld 35000, dus behaal je sneller winst. Als je verkoopt voor minder heb je zeker verlies, net zoals niet verkochte winst geen winst is als de koers daalt. Koop laag, verkoop hoog. Pak op tijd wat winst of eventueel een gedeelte ervan.
  Ik hoop dat ik hiermee de geschrokken investeerders wat steun heb gegeven. En voor mij: BTC direct is een super goed middel om op de hoogte te blijven, geen storende reclames, en altijd een visie op positieve en tevens ook de negatieve wending die het kan nemen. Doe daar je voordeel mee.

  20 mei 2021
 • Het is inderdaad zo dat niets zeker is in deze wereld…we kunnen immers de toekomst niet voorspellen…wel bestaan er altijd bepaalde indicaties die er op wijzen wat een coin kan gaan doen.
  Als je er een leuk centje mee wilt verdienen ga je dan eens verdiepen in de coin waar je je geld insteekt…een vreemde op straat geef je ook niet zomaar geld…mijn advies luidt: neem even de tijd om voor jezelf 5 goede “projecten” uit te zoeken, lees waar ze voor staan, wat hun toekomstperspectief bied en ga ook een klein beetje op je gevoel af…koop overigens je coins voor long term…weg is de stress en over het algemeen stijgen coins op long term bijna allemaal…leuk spaarcentje toch? Succes allemaal Grtzz

  21 mei 2021