Bitcoin stijgt 6% en is 20.000 dollar, dominantie kan toenemen tijdens bearmarkt

De koers van bitcoin is vergeleken met 24 uur geleden met 6% gestegen en de cryptocurrency staat weer boven de 20 duizend dollar. Daarnaast kijken we in dit artikel naar de dominantie van bitcoin op de rest van de cryptomarkt.

Azië wordt wakker en geeft bitcoin duw

Vannacht om 3 uur Nederlandse tijd behaalde bitcoin een waarde van 20.400 dollar (19.600 euro). Dat tijdstip valt samen met het wakker worden van de belangrijkste Aziatische markten. Afhankelijk van of je op de klok kijkt in China, Zuid-Korea, Japan of Indonesië, is dat ergens tussen 7 en 10 uur in de ochtend.

Het lijkt of die piek veroorzaakt werd door een short squeeze. Vele traders hebben namelijk een positie ingenomen waarbij ze gokten op een daling (short) van de bitcoin koers. Als bitcoin dan onverhoopt (voor hun) stijgt, en ze hebben niet genoeg geld om hun positie te behouden dan worden deze posities geliquideerd.

Bitcoin kopen om positie te behouden

Maar wat je veel ziet is dat traders liever hun positie open houden dan alles te verliezen door een liquidatie, hiervoor moeten ze echter bitcoin kopen om als onderpand voor hun short te houden. Hierdoor stijgt de koers nog ietsjes meer wat weer zorgt voor meer short posities die in gevaar komen, en dit zorgt voor meer kopen en een verder stijgende koers. Herhaal dit een paar keer en je snapt waarom de waarde van bitcoin binnen 24 uur 1.000 dollar kan stijgen.

Het zijn overigens niet alleen de traders die een short-positie hebben die bitcoin kochten om meer onderpand aan te houden, ook de long-traders bereiden zich voor. Dat zie je in de grafiek hieronder.

Bron: Tradingview

Verwacht veel volatiliteit

De eerste pijl van de afbeelding hierboven laat zien dat de fundingrates bijna neutraal zijn, wat betekent dat het onderpand van zowel shorts en longs evenredig verstevigd worden. De tweede pijl wijst naar een stijging van de open interest. Hiermee worden alle shorts en longs aangeduid, er is de afgelopen uren voor 615 miljoen dollar aan posities geopend.

Dit zorgt normaal gesproken voor een volatiele koers op korte termijn. Je kan vandaag dus wat vuurwerk verwachten, en gelukkig heeft dat vuurwerk vooralsnog gezorgd voor een stijgende koers, maar dat kan vandaag nog veranderen.

Bitcoin domineert 20.000 andere crypto’s

Op dit moment bestaat 42,4% van de totale waarde van de gehele cryptomarkt uit bitcoin. Dit percentage wordt de bitcoin dominantie genoemd.

Bron: CoinMarketcap

In januari 2020 waren er ongeveer 2.400 cryptocurrency’s. In 2021 steeg dat aantal met 73% tot 4.155. Volgens CoinMarketcap zijn er op het moment van schrijven 19.930 cryptocurrency’s, ofwel 380% meer crypto’s vergeleken met januari vorig jaar. Iedereen die langer dan een week met crypto bezig is kan je vertellen dat 99% van deze coins samengevat kunnen worden met deze emoji: 💩

Welke conclusie kan je hieruit trekken? Nog niets, want er is eigenlijk pas sinds 2016 echt goed vergelijkingsmateriaal. Daarvoor bestond de markt voor 95% uit bitcoin en de rest was eigenlijk alleen maar ethereum en een beetje doge en XRP. Maar stel dat we de lengte van dit korte tijdsbestek buiten beschouwing laten, dan kan je twee trends herkennen.

Bitcoin op korte termijn dominanter

De blauwe lijn hieronder is wederom de bitcoin dominantie. De twee gele vlakken geven grofweg de bullmarkten van de afgelopen 6 jaar aan. De eerste is de bullmarkt van 2017 en wat je ziet is dat naarmate meer traders zich bezig houden met crypto, de bitcoin dominantie afneemt en altcoins aan populariteit winnen.

Bron: Tradingview

Gedurende de opvolgende bearmarkt stijgt de bitcoin dominantie, maar bereikt het niet meer het niveau van voor 2017.

Een deel van dit patroon zagen we ook tijdens de bullmarkt van 2021, bitcoin werd minder dominant en iedereen was op zoek naar de next big altcoin.

Het is enigszins aannemelijk dat bitcoin weer terrein wint tijdens de huidige bearmarkt omdat de koersen van altcoins de neiging hebben om veel volatieler te zijn dan die van bitcoin. Het is wachten op de volgende bitcoin halving en de bijbehorende bullrun om te zien of bovenstaande theorie stand houdt.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.