Bitcoin donaties voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Julian Assange, oprichter van de website WikiLeaks, is vandaag in de ambassade van Ecuador in London gearresteerd door de Britse politie. WikiLeaks is onder andere bekend van het publiceren van een video waarin Amerikaanse helikopterpiloten het vuur openen op een plein in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar kwamen ook burgers en twee journalisten om het leven.

Sinds augustus 2012 verbleef Julian Assange in de ambassade in Ecuador. Maar Ecuador trok het asiel van Assange in, waardoor de Britse autoriteiten de ambassade konden binnendringen.

Asiel Ecuador van Assange ingetrokken

Vanmorgen trok Lenín Moreno, president van Ecuador, het asiel van Julian Assange in. Volgens Moreno hield Assange zich niet aan de voorwaarden van het onderduiken in de ambassade.

Het blijft onbekend of het Verenigd Koninkrijk Assange zal uitleveren aan Amerika, waar hij nu wordt gezocht. De enige toezegging van Ecuador is dat Assange niet wettelijk wordt geconfronteerd met ‘foltering of de doodstraf’.

Bekijk hieronder de uitgebreide verklaring van de president:

Mensen doneren massaal in bitcoin en zcash

De arrestatie van Julian Assange heeft tot veel ophef geleid in de wereld van cryptocurrency en daarbuiten. Zo uit Twitteraar Kim Dotcom zijn ongenoegen over de arrestaite van Assange:

Hij roept mensen op om te doneren naar de organisatie WikiLeaks. En dat doneren lijkt nu ook massaal te gebeuren. Wanneer we het wallet adres van WikiLeaks op de blockchain opzoeken, zien we dat er in totaal voor 3,7 bitcoin is opgehaald. Met de waarde van nu is dat ongeveer 13.500 euro (koers op cryptocurrency exchange Bitstamp). In totaal zijn er vandaag 53 transacties verstuurd naar dat adres.

Ook in de cryptocurrency Zcash wordt er hulp geboden aan WikiLeaks en Assange. Op de blockchain kunnen we twee openbare transacties vinden. Ook beschikt de website over een ‘shielded’  donatie-adres. Zcash is namelijk een privacy-coin, waarbij het mogelijk is om transacties onzichtbaar te versturen. Maar het is waarschijnlijk dat er ook steun via deze weg is verstuurd.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.