Categories: Overig

Bitcoin donaties voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Julian Assange, oprichter van de website WikiLeaks, is vandaag in de ambassade van Ecuador in London gearresteerd door de Britse politie. WikiLeaks is onder andere bekend van het publiceren van een video waarin Amerikaanse helikopterpiloten het vuur openen op een plein in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar kwamen ook burgers en twee journalisten om het leven.

Sinds augustus 2012 verbleef Julian Assange in de ambassade in Ecuador. Maar Ecuador trok het asiel van Assange in, waardoor de Britse autoriteiten de ambassade konden binnendringen.

Asiel Ecuador van Assange ingetrokken

Vanmorgen trok Lenín Moreno, president van Ecuador, het asiel van Julian Assange in. Volgens Moreno hield Assange zich niet aan de voorwaarden van het onderduiken in de ambassade.

Het blijft onbekend of het Verenigd Koninkrijk Assange zal uitleveren aan Amerika, waar hij nu wordt gezocht. De enige toezegging van Ecuador is dat Assange niet wettelijk wordt geconfronteerd met ‘foltering of de doodstraf’.

Bekijk hieronder de uitgebreide verklaring van de president:

Mensen doneren massaal in bitcoin en zcash

De arrestatie van Julian Assange heeft tot veel ophef geleid in de wereld van cryptocurrency en daarbuiten. Zo uit Twitteraar Kim Dotcom zijn ongenoegen over de arrestaite van Assange:

Hij roept mensen op om te doneren naar de organisatie WikiLeaks. En dat doneren lijkt nu ook massaal te gebeuren. Wanneer we het wallet adres van WikiLeaks op de blockchain opzoeken, zien we dat er in totaal voor 3,7 bitcoin is opgehaald. Met de waarde van nu is dat ongeveer 13.500 euro (koers op cryptocurrency exchange Bitstamp). In totaal zijn er vandaag 53 transacties verstuurd naar dat adres.

Ook in de cryptocurrency Zcash wordt er hulp geboden aan WikiLeaks en Assange. Op de blockchain kunnen we twee openbare transacties vinden. Ook beschikt de website over een ‘shielded’  donatie-adres. Zcash is namelijk een privacy-coin, waarbij het mogelijk is om transacties onzichtbaar te versturen. Maar het is waarschijnlijk dat er ook steun via deze weg is verstuurd.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

Wat betekent Brexit voor Bitcoin? En waarom zijn er zoveel longs?

Op Bitfinex is het aantal bitcoin in long posities op een historisch hoog niveau. Wat zegt dat over de koers…

9 uur ago

Wat is de juiste spelling? Cryptocurrency’s of cryptocurrencies?

Schrijven over bitcoin en crypto brengt wat moeilijkheden met zich mee. Niet alleen de industrie staat nog in de kinderschoenen,…

13 uur ago

Bitcoin presteert beter dan goud, aandelen en obligaties in 2019

Het jaar en het decennium zijn beide bijna voorbij, tijd om terug te kijken naar de beste investering van je…

14 uur ago

ING wil jouw bitcoin gaan bewaren: not your keys, not your bitcoin?

Opvallend nieuws als we Reuters moeten geloven: ING werkt aan een bewaardienst voor cryptocurrency’s. Volgens het persbericht ziet de bank…

1 dag ago

Pump en dump alleen bij bitcoin en cryptocurrency? 20 miljoen euro boete voor Morgan Stanley

Iedereen die al wat langer in cryptocurrency zit, is bekend met pump en dump strategieën. P&D lijkt dan ook voorbehouden…

1 dag ago

Nic Carter: ‘Libra van Facebook schudt overheden wakker’

De introductie van Facebook’s digitale valuta Libra heeft veel teweeggebracht dit jaar. De munt is nog niet gelanceerd, dus het…

2 dagen ago