Categories: Overig

Bitcoin donaties voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Julian Assange, oprichter van de website WikiLeaks, is vandaag in de ambassade van Ecuador in London gearresteerd door de Britse politie. WikiLeaks is onder andere bekend van het publiceren van een video waarin Amerikaanse helikopterpiloten het vuur openen op een plein in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar kwamen ook burgers en twee journalisten om het leven.

Sinds augustus 2012 verbleef Julian Assange in de ambassade in Ecuador. Maar Ecuador trok het asiel van Assange in, waardoor de Britse autoriteiten de ambassade konden binnendringen.

Asiel Ecuador van Assange ingetrokken

Vanmorgen trok Lenín Moreno, president van Ecuador, het asiel van Julian Assange in. Volgens Moreno hield Assange zich niet aan de voorwaarden van het onderduiken in de ambassade.

Het blijft onbekend of het Verenigd Koninkrijk Assange zal uitleveren aan Amerika, waar hij nu wordt gezocht. De enige toezegging van Ecuador is dat Assange niet wettelijk wordt geconfronteerd met ‘foltering of de doodstraf’.

Bekijk hieronder de uitgebreide verklaring van de president:

Mensen doneren massaal in bitcoin en zcash

De arrestatie van Julian Assange heeft tot veel ophef geleid in de wereld van cryptocurrency en daarbuiten. Zo uit Twitteraar Kim Dotcom zijn ongenoegen over de arrestaite van Assange:

Hij roept mensen op om te doneren naar de organisatie WikiLeaks. En dat doneren lijkt nu ook massaal te gebeuren. Wanneer we het wallet adres van WikiLeaks op de blockchain opzoeken, zien we dat er in totaal voor 3,7 bitcoin is opgehaald. Met de waarde van nu is dat ongeveer 13.500 euro (koers op cryptocurrency exchange Bitstamp). In totaal zijn er vandaag 53 transacties verstuurd naar dat adres.

Ook in de cryptocurrency Zcash wordt er hulp geboden aan WikiLeaks en Assange. Op de blockchain kunnen we twee openbare transacties vinden. Ook beschikt de website over een ‘shielded’  donatie-adres. Zcash is namelijk een privacy-coin, waarbij het mogelijk is om transacties onzichtbaar te versturen. Maar het is waarschijnlijk dat er ook steun via deze weg is verstuurd.

Frank Smits

Midden 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Eerst vanwege de koers, nu omdat ik geloof dat bitcoin een essentieel onderdeel van een nieuwe digitale samenleving gaat worden.

Recent Posts

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

13 uur ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

2 dagen ago

Bitcoin koers analyse: binnen paar uur tien procent op en neer

Wat gebeurt er veel deze week! De koers stuitert op en neer. En niet zo'n klein beetje, de bitcoin koers…

2 dagen ago

Ondanks dalende koers blijft bitcoin veilige haven, all-time high prijs eind 2019

Het marktsentiment van cryptocurrency is zo veranderlijk als een potje Mario Kart. Soms word je wakker met groene candles en…

2 dagen ago

De geopolitieke gevolgen van stablecoins

Sinds 2018 is er een ongekende explosie van stablecoins op de markt. Anton Lucian schrijft dat nu Libra en de…

3 dagen ago

Bitcoin koersanalyse: prijs daalt 16 procent en bitcoin is in korte tijd te veel verkocht

Afgelopen dinsdag schreven wij in onze koersanalyse dat bitcoin zich in een driehoek bevond. En als die aan de onderkant…

3 dagen ago