Zorg dat minimaal 3% van je investeringsportefeuille uit bitcoin bestaat

Waarom je moet investeren in bitcoin. Eind vorige maand deelde vermogensbeheerder VanEck een presentatie met deze veelzeggende naam. Deze verzameling slides is bedoeld om institutionele beleggers over te halen om een deel van hun kapitaal in bitcoin te steken. Volgens VanEck kan bitcoin het risico- en rendementsprofiel van institutionele beleggingsportefeuilles verbeteren.

De hoogtepunten

Een paar interessante vertaalde citaten uit het rapport:

  • Als je portefeuille voor 60% aandelen en 40% obligaties bestaat, en je zou hier een deel van in bitcoin investeren, dan wordt het cumulatieve rendement aanzienlijk beter. En dat terwijl de volatiliteit niet eens zo heel veel toeneemt.
  • VanEck vergeleek meerdere portefeuilles en de portefeuilles waarvan 3% uit bitcoin bestaat, heeft het hoogste rendement.
  • Ook vergeleek VanEck de eigenschappen van bitcoin met die van de dollar en goud. Bitcoin heeft meer wenselijke eigenschappen om de rol van geld te vervullen dan goud of de dollar.

Hoog rendement telt

Op de eerste paar pagina’s legt VanEck uit dat er een zeer lage correlatie is met traditionele activaklassen zoals aandelen, obligaties en goud. Dat is ook de reden waarom investeringsportefeuilles die voor 3% uit bitcoin bestaan het hoogste rendement halen.

Dat vertaalt zich in bovenstaande grafiek. De bovenste blauwe lijn staat voor de portefeuille waarin 3% bestaat uit bitcoin. Op de tweede plek staat de S&P 500, de grootste aandelenbeurs van de wereld.

VanEck legt ook uit dat het voor investeerders moeilijker is om in bitcoin te investeren omdat de benodigde infrastructuur nog niet zo goed is als bij goud, aandelen of obligaten. Het gebrek aan een sterk juridisch kader en toegankelijkheid op kapitaalmarkten zijn op dit moment een obstakel voor institutionele acceptatie.

Bitcoin wordt breed gedragen

De presentatie duikt ook de cijfers in om te laten zien dat bitcoin op veel platformen verhandeld wordt en dat heel veel verschillende mensen bitcoin hebben. Hieronder zie je hoe de rijkdom verdeeld is. Een voorbeeld: 26,6 procent heeft tussen de 1.000 en 10.000 bitcoins.

Bitcoin, goud en fiat

In het onderzoek staat dat bitcoin nog niet gezien kan worden als valuta. Daar zijn we nog lang niet. Wel is bitcoin in potentie digitaal goud, en dat komt door zijn schaarste, monetaire waarde en gemak van overdracht.

Bitcoin is niet helemaal een valuta maar is zeker een vorm van geld, maar het kan in de toekomst een valuta worden.

Hieronder zie je welke eigenschappen VanEck belangrijk vindt om te bepalen of iets monetaire waarde heeft. Bitcoin scoort verrassend hoog in alle categorieën.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.