Bitcoin onder 19.000 euro in aanloop naar renteverhoging op woensdag 21 september

Wat een slecht begin van de week! Bitcoin daalt 6% en Ethereum heeft zelfs 10% moeten inleveren. Dit zijn geen uitzonderingen, vrijwel de hele cryptomarkt kleurt rood. Het kan een roerige week worden.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse inflatie hoger uitviel dan verwacht, en op woensdag 21 september beslist de centrale bank (Fed) met hoeveel procentpunten de rente omhoog gaat.

Bitcoin daalt en volgt S&P500

Genade! Investeerders krijgen dit jaar af en toe hoop van de Bitcoin goden, maar deze wordt al snel de grond ingedrukt. De koers leek zich te kunnen ontworstelen aan het negatieve sentiment, maar is de afgelopen 7 dagen door een daling van 10% weer terug op aarde.

In de grafiek hieronder wordt de koers van bitcoin in oranje aangegeven, en is blauw de aandelenindex van de S&P500. Deze index volgt de aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

We kunnen je vervelen met correlatie-cijfers en indexvariabelen, maar we kunnen de twee gekleurde lijntjes ook op elkaar leggen. De afgelopen maanden zijn de bewegingen op markt voor zowel aandelen als bitcoin gelijkwaardig. Mocht je hier meer over willen lezen, analist Alexander Casteleijn schreef deze analyse.

Als deze correlatie aanhoudt, kan dit meer pijn betekenen voor bitcoin. Goldman Sachs-strateeg Sharon Bell waarschuwde dat agressieve renteverhogingen een daling van 26% in de S&P 500 zouden kunnen veroorzaken.

De bitcoin koers is op het moment van schrijven 18.785,50 euro. De afgelopen 24 uur is bitcoin met -6,15% gedaald ofwel 1.155,13 euro.

Wat wordt de bodem voor bitcoin?

Doctor Profit zei in april van dit jaar dat 18000 dollar de ultieme bodem wordt voor de bitcoin koers. Hij verwacht nu dat bitcoin tot maart 2023 kan bewegen in een kanaal tussen 18.000 en 25.000 dollar. Aangezien de dollar en de euro evenveel waard zijn, is het makkelijk omrekenen naar onze valuta.

Maar veel hangt af van de volgende renteverhoging die wordt aangekondigd door de Amerikaanse Federal Reserve, waarschuwt hij. Een rentestijging van 0,75 procentpunt is behapbaar, maar een verhoging van 1 procentpunt betekent volgens de analist dat we bloed zullen zien.

Kan bitcoin renteverhoging van 1 basispunt weerstaan?

Morgen en overmorgen vergaderen de mannen in pakken van de Amerikaanse centrale bank over hoeveel procentpunten bij de rente opgeteld kan worden. De verwachting is dat ze de inflatie willen aanpakken met een renteverhoging van 75 basispunten.

Toch is er een reële kans dat de stijging 100 basispunten (1 procentpunt) kan worden. Vlak nadat vorige week bekend werd dat de inflatie hoger uitpakte dan verwacht, voorspelden marktanalisten van CME Group dat er een 40% kans is op een stijging van 100 basispunten. Sindsdien is de voorspelling omlaag bijgesteld tot 20% .

De huidige rente van de FED is 2,25 tot 2,50 procent, waarmee een stijging van 0,75 procentpunt deze tot 3,00 tot 3,25 procent brengt. Bitcoin en de rest van de crypto-markt hebben het al het hele jaar zwaar met de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Hoe hoger de rente, des te sterker wordt de dollar. Er is al tijden een omgekeerd verband tussen de dollar (DXY) en de bitcoin koers. Doordat de dollar stijgt is het voor investeerders aantrekkelijker en veiliger om hun waarde in dollars te behouden in plaats van aandelen, cryptocurrency en andere activa. 

Renteverhoging kan zorgen voor recessie

De inflatie is dus leidend voor hoe hard de rente zal stijgen, de Amerikaanse centrale bank heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd de rente te blijven verhogen tot de inflatie onder controle is.

De Fed lijkt geen keuze te hebben, er zijn nou eenmaal niet veel meer knoppen om aan te draaien. maar dit kan grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld. De Wereldbank waarschuwde vorige week dat de inspanningen van de Fed om de inflatie op deze manier aan te pakken, de wereldeconomie tegen 2023 in een recessie kan doen storten.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • 18 000 de bodem, jij bent gek, tussen 10 000 en 15 000 dat is de bodem, en kan ook tot 5 000 oplopen. Ga lekker een beter onderzoek maken, of maak en copy past van anderen artikelen.

  19 september 2022
 • Ik heb zeker geen glazen bol !! Maar als men de rente zo blijft verhogen is dit zeker niet de bodem. Voor mij persoonlijk ligt de bodem op 12000. Afgegaan van de grafieken en wat er zich afspeelt vandaag de dag. Het is zeker nog niet gedaan !! Grz

  19 september 2022
 • Je kan vanuit gaan 30% van 20000 ongeveer 14000 met onderander paniekzaaiers dat we een bodem krijgen van ongeveer tussen de 10000 en 12000 en als het niet erger kan worden in de buurt van de 8000.

  20 september 2022
 • Jeremy schone jongen, ik lees je analyses altijd graag

  20 september 2022
 • Hallo iedereen, 0 is de bodem van deze virtuele munt.
  Jullie zijn alemaal gek om jullie dure euro’s in te wisselen in bitcoin.
  Als je graag een virtuele koffie drinkt of eens virtueel op vakantie wil gaan, of andere gekke vitruele dingen wil doen in de toekomst zal dat vast allemaal kunnen met je bitcoins.
  Er echt munt uit slaan zal voor velen moeilijk worden.
  Het wordt elke dag moeilijker, dus haal er uit wat je waard is en trakteer jezelf eens op een echte vakantie of een echte koffie of iets anders gek.
  Bedank me later maar.

  20 september 2022
  • We zullen zien waar we heen gaan

   20 september 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.