Duitsland vindt privacy coins Monero (XMR) en Zcash (ZEC) gevaarlijker dan bitcoin
Het Duitse ministerie van Financiën schrijft dat het gebruik van Monero (XMR) en Zcash (ZEC) door criminelen toeneemt. In een recent rapport betogen onze oosterburen dat privacycoins de rol van bitcoin op het dark web kan overnemen.
Wat zijn privacycoins?
Voor dat we verder gaan, een korte uitleg over privacycoins. Dit zijn cryptocurrency die als doel hebben de gebruiker anonimiteit te geven. Bitcoin vervult die rol nu niet, transacties en ontvangstadressen zijn misschien niet direct te koppelen aan jou, maar ze zijn wel inzichtelijk via de blockchain. Dit noemen we pseudo-anonimiteit.
Privacycoins zorgen ervoor dat transacties en ontvangstadressen niet inzichtelijk zijn. Je weet dus niet wie wat verstuurt en hoeveel iemand op zijn of haar rekening heeft staan. Voorbeelden zijn Monero en Zcash. Je kan dit ook goed vergelijken met contant geld. Als je op de rommelmarkt iets koopt dan weet een derde partij niet hoeveel geld ermee gemoeid is en hoeveel je in je portemonnee hebt.
Geld witwassen en terrorisme financieren
Terug naar het Duitse rapport, hierin worden de verschillen tussen bepaalde type cryptocurrency goed benadrukt. Ze schrijven dat opsporingsbedrijven via de blockchain een individu aan een bitcoinwallet kunnen koppelen. Dat lukt ze niet bij privacycoins.
Overigens goed om te weten, het rapport draagt de naam Erste Nationale Risikoanalyse: Bekämpfung von Geldwäsche und Terrorismusfinanzierung 2018/2019. Ofwel een analyse van hoe geld wordt witgewassen en terrorisme wordt gefinanceerd. Gelukkig gaat het rapport niet alleen maar over cryptocurrency.
Het ministerie is in december 2017 begonnen met het beoordelen van de bestaande en toekomstige risico’s die kunnen bijdragen aan de verspreiding van dergelijke financiële misdrijven.
Verschil tussen bitcoin en privacycoins
De analyse noemt het gebruik van cryptocurrency als een potentiële risicofactor voor de toekomst. Het maakt echter een duidelijk onderscheid tussen pseudo-anonieme crypto’s, zoals bitcoin, en op privacy gerichte valuta’s, zoals Monero en Zcash.
Het Duitse ministerie van Financiën beweert dat het risico van anonieme cryptocurrency’s groter is dan dat van Bitcoin. Het anonieme karakter maakt het controleren van criminele handelingen veel moeilijker en daarom is het waarschijnlijker dat criminelen deze vaker gaan gebruiken.
Toch schrijft het ministerie ook dat het gebruik van cryptocurrency om illegale dingen op het dark web te kopen of om terrorisme te financieren laag is.
Crypto wordt nauwelijks gebruikt voor illegale handelingen
Het rapport stelt dat er niet veel aanwijzingen zijn dat cryptocurrency wordt gebruikt in verband met terrorismefinanciering in Duitsland. Heel incidenteel worden cryptocurrency’s gebruikt door extreem rechtse groeperingen en religieuze extremisten.
Dat komt door de beweeglijkheid van de koers, waardoor cryptocurrency minder geschikt is als betaalmiddel in het criminele circuit. Logischerwijs stelt het rapport dat stablecoins een potentiële optie is voor snelle internationale betalingen tussen criminele netwerken.
Contant geld blijft koning
Er wordt vooral geschreven over de potentie van cryptocurrency voor criminele activiteiten. De Duitsers concluderen dus niet dat cryptocurrency nu veel gebruikt wordt voor illegale handelingen. Ze concluderen juist dat een veel beter ingeburgerd en vertrouwd betaalmiddel hiervoor gebruikt wordt: contante euro’s.
“Het gebruik van contant geld, in tegenstelling tot het gebruik van pseudo anonieme cryptocurrency, laat geen traceerbare voetafdruk achter en is gemakkelijk te hanteren. Het is aannemelijk dat de overdracht van middelen op het gebied van terrorismefinanciering naast Hawala en aanbieders van geldovermakingsdiensten, hoofdzakelijk gaan via koeriers.”
Van Eerten
/
Die conclusie had ik zelf ook al getrokken. Dit is niet alleen in Duitsland maar geld voor de hele wereld. Hier is in elk geval het bewijs dat Bitcoin niet verkeerd is.
23 oktober 2019