Duitsland dumpt recordhoeveelheid Bitcoin, maar koers blijft opvallend stabiel

Duitsland verkocht afgelopen maandag meer Bitcoin dan ooit tevoren. Dit zorgde voor flinke schommelingen in de waarde van Bitcoin (BTC), de belangrijkste digitale munt. De koers zakte in elkaar dit weekend, maar het herstel is alweer ingezet. De koers kruipt langzaam weer richting 53.000 euro.

Banner Bitcoin 1

Duitsland verkoopt massaal Bitcoin

Volgens gegevens van blockchainbedrijf Arkham stuurde de Duitse overheid onlangs een recordhoeveelheid Bitcoin naar verschillende beurzen. Hierdoor nam de verkoopdruk op de markt toe.

Uit informatie van de digitale wallet van de Duitse overheid blijkt dat er eerst 2.730 Bitcoin (ongeveer 135 miljoen euro) werd verstuurd, gevolgd door een grotere transactie van 8.100 Bitcoin (meer dan 410 miljoen euro).

Later werden nog eens 5.200 Bitcoin (ongeveer 265 miljoen euro) naar Kraken, Bitstamp en Coinbase gestuurd. In totaal verkocht Duitsland op die dag meer dan 16.000 Bitcoin, een absoluut record.

Verkopen Duitsland minder van invloed dan gedacht?

De verkoopwoede van Duitsland heeft er wel toe geleid dat het land nog maar 23.787 Bitcoin over heeft (ongeveer 1.170 miljard euro). Dit is minder dan de helft van de Bitcoin die in januari 2024 in beslag werd genomen.

Toch denken experts dat de impact van de Duitse verkopen wellicht wordt overschat. Volgens Ki Young Ju, directeur van CryptoQuant, vertegenwoordigt de verkochte Bitcoin slechts 4% van de totale marktwaarde.

De koers van Bitcoin is ondanks eerdere massale verkopen in 2023 zelfs met 350% gestegen. Dit suggereert dat de markt de verkoop van Bitcoin goed kan verwerken.

Bitcoin beleggers keren terug

Na de Duitse verkopen en de onrust op de cryptomarkt, keren beleggers zich nu juist weer massaal naar Bitcoin. Volgens vermogensbeheerder CoinShares stroomde er afgelopen week weer zo’n 360 miljoen euro naar Bitcoin-fondsen. Dit is een flinke omslag na drie weken van geldstroom weg uit Bitcoin.

Fidelity en ProShares waren koplopers met investeringen van respectievelijk 180 miljoen euro en 90 miljoen euro. Grayscale, een andere grote speler, zag juist 80 miljoen euro wegvloeien.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter