Dit eiland in de Caribische zee wil volledig overgaan op bitcoin

Bequia is een klein eiland in de Caribische zee en is slechts 18 vierkante kilometer groot. Euronews schrijft dat dit eilandje klaar is om ‘s werelds eerste volledig Bitcoin gemeenschap te worden.

Noodzaak, geen marketingtruc

In de nabije toekomst is vastgoedbedrijf One Bequia van plan hier 39 luxe villa’s te bouwen. Ze prijzen zichzelf aan als ‘de enige vastgoedontwikkeling in het Caribisch gebied die Bitcoin accepteert.’ De acceptatie van cryptocurrency’s lijkt echter eerder gedreven door noodzaak, dan dat het ijdele nieuwsgierigheid is of een marketingtrucje.

‘De adoptie van cryptocurrency is verre van een gimmick,’ zegt Storm Gonsalves, hoofd van het One Bequia-project. ‘Het is een antwoord op de zeer reële uitdagingen waarmee eilandgemeenschappen worden geconfronteerd die steeds meer worden afgesneden van reguliere bankfaciliteiten.’

Banken negeren eilanden vanwege derisking

Hij legt uit dat kleine eilandstaten vaak afgesneden zijn van internationale betalingsnetwerken als gevolg van ‘derisking’ door grote banken.

‘Dit voorkomt dat de eilandbanken internationaal zaken doen. Als deze trend zich voortzet, betekent dit dat kleine eilandstaten in wezen worden afgesneden van internationale handel en commercie. Voor op toerisme gebaseerde economieën zal dit verwoestend zijn.’

Alles op bitcoin

Om te voorkomen dat ze volledig worden afgesneden van de wereldwijde economie, neemt het eiland het heft in eigen handen. De ontwikkelaars willen een ecosysteem creëren waarin alles, van boodschappen en restaurants tot bioscoopkaartjes, met bitcoin kan worden betaald.

De reden is de vrijheid die bitcoin biedt. Een transactie heeft geen derde partij zoals een bank nodig, een internetverbinding is genoeg. Zo wordt bitcoin uiteraard de betaalmethode bij uitstek voor eilandbewoners en toeristen.

‘Dit heeft veel Caribische eilandstaten ertoe aangezet om blockchain en andere cryptocurrency’s veel sneller te adopteren dan andere, meer ontwikkelde landen. Bermuda, Bahama’s, Barbados en nu St. Vincent lopen hierin voorop.’

Bitcoin is een filosofie

Niet iedereen begrijpt echter het voordeel van cryptocurrency’s en mensen zijn nog steeds sceptisch, voegde hij eraan toe, maar voor veel inwoners en bezoekers van Bequia is Bitcoin meer dan alleen een financieel instrument, het is een filosofie.

‘Vroege crypto-investeerders zijn geen typische speculanten en ze geloven sterk in de filosofie van decentralisatie achter Bitcoin / blockchain,’ concludeert Gonsalves.

Bequia is het grootste eiland van de Grenadines, in de Caribische zee. De hoofdplaats van Bequia is Port Elizabeth en de voertaal is Engels.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik vind het mooie ontwikkelingen maar als ik denk aan hoe dit er dan aan toe kan gaan op zo’n eiland: iedereen moet iets van een mobiele wallet hebben waarmee hij of zij kan betalen en hoe ga je om met de enorme volatiliteit van de bitcoin? de ene dag is ie 1000 dollar meer waard dan de andere….
    waar betalen de winkeliers hun voorraden mee die ze van buiten het eiland moeten halen? die betalen ze waarschijnlijk gewoon met fiat geld. dus zij moeten hun ontvangen bitcoins omwisselen tegen fiat geld. wat als dan de koers van de bitcoin opeens veel lager is? en zo zullen er nog wel een paar praktische problemen zijn…

    1 mei 2021

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.