Bitcoin een wettig betaalmiddel? Wel als het aan president van El Salvador ligt
Afgelopen weekend was het tweedaagse Bitcoin Conference 2021 in Miami. Veel bekende bitcoiners stonden op het podium om het gospel van Bitcoin te verspreiden. Maar er was één grote verrassing: De president van het Zuid- Amerikaanse land El Salvador kondigde aan een wetsvoorstel in te willen dienen om van bitcoin een legaal betaalmiddel te maken.
Wetsvoorstel om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken
In een van tevoren opgenomen video kondigde president Nayib Bukele aan dat hij een wetsvoorstel naar het congres van het land zal sturen om Bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Luid applaus van de menigte in Miami overstemde de rest van zijn praatje.
De video werd afgespeeld (vanaf minuut 13:19) tijdens een praatje van Jack Mallers, oprichter van Strike. Strike is een wallet gebouwd voor en op het Lightning Network van Bitcoin.
Wallet 20 duizend keer per dag gedownload
Mallers heeft drie maanden in El Salvador gewoond en ontdekte dat zo’n 70% van de bevolking daar geen bankrekening heeft en dat 20% van het BBP van het land afkomstig is van overmakingen die migranten naar achtergebleven familieleden sturen.
Vanaf maart is Strike als app te downloaden in El Salvador, volgens Mallers wordt de app elke dag door 20 duizend El Salvadoranen gedownload.
Geen eigen valuta El Salvador
El Salvador heeft geen eigen munt, de bevolking gebruikt de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel. Het Milken Institute zegt:
‘Dit kleine Midden-Amerikaanse land heeft geen pre-dollariseringscrisis doorgemaakt. In feite slaagde El Salvador er in de nasleep van de burgeroorlog van 1980-92 om de inflatie te stoppen. Het land heeft een gemiddelde groeipercentage van 4,4 procent van 1993 tot 2000.’
Politici hadden een scenario voor ogen waarin de verschuiving naar dollars El Salvador effectief zou integreren in de Amerikaanse economie.
Bitcoin goed te integreren
Omdat ze geen eigen valuta hebben, kan de overstap op Bitcoin zonder al te veel moeilijkheden, althans op papier. De beslissing heeft geen invloed op hun budget of hun vermogen om de economie te beheren of te manipuleren. Ze kunnen nu geen nieuw geld printen of de rentetarieven op de dollar aanpassen. EL Salvador is wat dat betreft een monetair neutraal land.
Wellicht zou het anders zijn als ze een eigen valuta zouden hebben, maar dat is dus niet het geval. In veel opzichten zou je verwachten dat er niet veel verandert, behalve dat inwoners en instanties er een extra optie bij krijgen.
Tegenstand vanuit buitenland en centrale banken
Caitlin Long van Avanti Bank & Trust in Wyoming noemde het een historische dag voor Bitcoin. Tegelijkertijd verwacht ze dat er veel tegenstand zal zijn, niet vanuit het land zelf, maar vanuit alle andere landen en centrale banken. Mocht het El Salvadoriaanse congres instemmen met de plannen van de president, dan krijgt Bitcoin de status van vreemde valuta bij alle banken ter wereld.
Het begin is er. Nu is het wachten op de volgende dominosteen die omvalt.
12/ What's the significance? Well, it means #bitcoin would gain special status in banking systems globally. Banks would likely treat it as any other foreign currency. #Bitcoin *MAY* get back-door favorable treatment under bank capital requirements (Basel 3, etc).
— Caitlin Long ? (@CaitlinLong_) June 6, 2021