Bitcoin en altcoin koers analyse: wat gebeurde er deze week in de cryptomarkt?

Het was weer een ouderwets spannende week in de cryptomarkt. Op maandag leek het even weer een rustige week te worden, maar op dinsdag sloeg het sentiment helemaal om. Bitcoin steeg in nog geen uur tijd met 14 procent, en niet lang daarna volgden ook andere cryptomunten. Hoe kwam deze stijging van bitcoin koerstechnisch tot stand? En hoe doen andere cryptomunten (altcoins) het deze week?

Wat gebeurde er met bitcoin?

Afgelopen dinsdag begon het allemaal met bitcoin. Om deze stijging te begrijpen, moeten we de grafiek wat uitzoomen. We kijken daarom naar het koersverloop van bitcoin van eind 2017 tot aan heden. Wat valt er dan op?

  • In heel het jaar 2018 was er sprake van een bear market: over het algemeen daalde de koers van bitcoin vooral. Dat hebben we op de grafiek ingetekend met de oranje trendlijn.
  • De koers van bitcoin werd in de loop van 2018 steeds stabieler, even leek bitcoin wel een stablecoin.
  • Midden november leek het er even op dat bitcoin door de trendlijn ging breken, maar dat gebeurde niet. Integendeel: de bitcoin koers zakte van 5.500 euro naar 3.500 euro (op de grafiek aangegeven met de rode pijl).
  • De Relative Strength Index (RSI) bereikt het dieptepunt op 20 november (zie bolletje onderste grafiek). Deze indicator geeft het momentum van de koers weer. Op dat moment erg negatief dus.
  • Bitcoin bereikt de voorlopige bodem op 15 december. Wat opvalt is dat bitcoin zakt, maar de RSI juist stijgt. Dit noemen we positieve divergentie. Dat is een positief teken, het kan betekenen dat bitcoin weer gaat stijgen.
  • Na december vindt bitcoin langzaam maar zeker zijn weg omhoog.

En op 2 april gebeurde iets wat niemand verwachtte. In slechts nog geen uur tijd steeg bitcoin van 3.725 euro naar 4.500 euro. Hiermee brak de koers in één keer door de oranje trendlijn (rechter oranje bolletje). De positieve divergentie die sinds midden november actief was heeft hier misschien wel aan meegeholpen. Langzaam maar zeker sloeg het sentiment in positieve zin om.

Wat gebeurde er deze week met andere cryptomunten?

Niet alleen bitcoin steeg in waarde. Ook andere cryptomunten profiteerden mee van het positieve sentiment op de cryptocurrencymarkt. Deze bewegingen zie je terug op onderstaande grafiek. Op de grafiek zie je de koers vanaf maandag 1 april tot heden. De lijnen geven de procentuele veranderingen weer vanaf het beginpunt.

Je ziet dat Bitcoin (in het rood) het voortouw nam bij de stijging. Op 2 april, rond het middaguur, werd bitcoin echter ingehaald door andere cryptomunten. Bitcoin Cash (BCH) steekt er wat betreft waardestijging het meest bovenuit. Op het hoogtepunt van de stijging was bitcoin cash zelfs in waarde verdubbeld! Maar met een stijging van bijna 75 procent steekt de munt er nog steeds met kop en schouders bovenuit.

Ook Litecoin (LTC) eindigt de week sterk. De cryptovaluta van Charlie Lee is deze week maar liefst met 45 procent in waarde gestegen, in vergelijking met afgelopen maandag. Het kan goed zijn dat de Litecoin block halving iets met deze stijging te maken heeft.

Bitcoin (BTC), Ripple (XRP) en Ethereum (ETH) doen het deze week overigens ook helemaal niet slecht, met winsten van 16 tot 20 procent.

Wat is jouw verwachting voor bitcoin en andere cryptomunten? Laat het weten in de comments!
Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik snap de analyse niet. Je omschrijft de stijgers en dalers in de loop van lange en korte termijn maar laat de beloofde duiding (op een losse vermoeding dat het met Litecoin halving van doen heeft) volledig weg?

    7 april 2019